Nincsen negyeddöntő a Bayern és a Barca nélkül

Két csapat van a Bajnokok Ligája történetében, amely tizenhét alkalommal jutott el eddig a legjobb nyolc közé. A Barcelona és a ­Bayern München idén újabb rovátkát húzhat a negyeddöntős szereplései közé, hiszen mindkét együttes esélyes a továbbjutásra. A katalánok az olasz bajnokságban bukdácsoló Napoli, a bajorok pedig az igen rapszodikusan szereplő Chelsea ellen biztosíthatják be a ma kezdődő párharcban a szereplésüket a legjobb nyolc között.

2020. 02. 25. 9:54
Champions League - FC Barcelona Training
Messi tapsol, de a társak nem táncolnak Fotó: Ciro De Luca Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajor és a katalán sztárcsapat közösen tartja a rekordot: eddig mindkét együttes tizenhét alkalommal jutott a legjobb nyolc közé a legrangosabb európai kupasorozatban. A Bayernnek hajszálnyival mégis jobb a mutatója ebben a tekintetben, mivel 23 BL-indulásból érte el ezt a mutatót, a Barcelonának 24 BL-részvételre volt ehhez szüksége. Minden adott, hogy a két gárda folytassa a remek sorozatát, hiszen papíron a Ba­yern és a Barcelona is esélyesebbnek tűnik a nyolcaddöntőben a ­Chelsea-nél, illetve a Napolinál.

A legtöbb mutató a „nagyok” mellett szól, de van néhány nem elhanyagolható történelmi tény, ami alapján érdemes résen lennie a Bayernnek és a Barcelonának. A németek 2012-ben abszolút favoritként, ráadásul hazai pályán, az Allianz Arénában játszották az erősen tartalékos – Terryt, Ivanovicsot és Ramirest is nélkülöző – Chelsea elleni BL-döntőt, de tizenegyesek után kikaptak a londoniaktól.

A Barcelonának intő jel lehet a legutóbbi olaszországi vendégjátéka az egyenes kiesés szakaszban: 2018-ben a sorozat negyeddöntőjében Rómában kapott ki 3-0-ra, s a Nou Campban elért 4-1-es győzelem ellenére idegenben lőtt több góllal az AS Roma jutott a legjobb négy közé. Még egy figyelmeztető jel a katalánoknak: két éve az olaszok továbbjutását jegyző gól szerzője, a görög Kosztasz Manolasz ma már a Napoli labdarúgója. Természetesen ­Gennaro Gattuso is tisztában van az esélyekkel, a délolasz csapat edzője nem győzte dicsérni a katalánokat. – Büszke vagyok arra, hogy az utóbbi tíz-tizenöt év egyik legjobb európai klubcsapata ellen játszhatunk. Méltósággal és önbizalommal kell futballoznunk – nyilatkozta a 2006-os vb-győztes olasz válogatott motorja.

Messi tapsol, de a társak nem táncolnak
Fotó: Reuters

Elegendő lenne csak egy nevet említeni a Barcelona ászai közül: a hét végén négy góllal jelentkezett, sérült csapattársa, Luis ­Suárez távollétében egyedül is hátára tudja venni a csapatát.

Ugyanerre képes is, a Bayern 31 éves lengyel csatára, aki tíz góljával a norvég Haalanddal együtt holtversenyben vezeti a BL góllövőlistáját. A Lewa becenevű center a csoportkör első öt meccsén egyaránt betalált, s a legutóbbi Bundesliga-fordulóban is eredményes volt a Paderborn ellen. A Chelsea szintén jó passzban várhatja a londoni ütközetet, a hét végén legyőzte a Tottenhamet a városi derbin. Frank Lampard csapata nem számíthat a világ egyik legjobb védekező középpályásaként számontartott francia világbajnok, Kanté játékára, rajta kívül Pulisic és Hudson-Odoi is sérüléssel küzd. Lampard játékosként már megtréfálta a Bayernt, Terry távollé­tében ő emelte magasba a BL-trófeát az Allianz Arénában. Idén, immár menedzserként legalább akkora bravúrt kellene bemutatnia a bajorok ellen, mint amilyet nyolc éve játékosként.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, mai, első mérkőzések: Napoli–Barcelona 21.00 (tv: M4 Sport), Chelsea–Bayern München 21.00 (tv: Spíler 2).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.