„Éremért jöttünk, anélkül nem megyünk haza!”

Két góllal, 8-6-ra kikapott a Spanyolország elleni, csütörtöki elődöntőben, így nem jutott be a tokiói olimpia női vízilabdatornájának döntőjébe a magyar válogatott. A kihagyott emberelőnyökre utalva a mieink egyetértettek abban, hogy a csapat saját magát verte meg, de amondók, hogy a szombati, oroszok elleni bronzmeccset behúzzák, és éremmel térnek haza.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 15:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hollandok elleni remek győzelmet követően a tokiói vízilabdatorna elődöntőjében a spanyolok voltak terítéken a magyar válogatott számára, és mint a közelmúltban oly sokszor, ezúttal sem sikerült legyűrni a délieket. Az ötkarikás játékokon az Európa-bajnok Spanyolország végig a kezében tartotta a gyeplőt, és bár az utolsó negyedre megrázta magát Bíró Attila csapata, végül 8-6-ra kikapott. A szövetségi kapitány a türelmetlenségben látta a vereség fő okát.

– A bátorsággal, a játékkal nem volt gond, és a védekezés, a kapusteljesítmény is rendben volt, nyolc kapott góllal simán lehet meccset nyerni. Az emberelőnyöket viszont túlhelyezgettük, vagy a passzokat nem oda adtuk, ahova megbeszéltük. Nyilván ez nem egy sakkjátszma, hogy lépésről lépésre oda kell adni a labdát, ahová az edző mondja, de megbeszéltük nagy vonalakban, hogy játsszunk, mégis kicsit türelmetlenül lőttünk az emberelőnyöknél, amiket egyébként jól kiharcoltunk. Volt is belőlük elég, tizenkét fórunk volt, és nagyjából meg is csináltuk a helyzeteket. Az utolsó passz hiányzott belőlük, hogy a vélt helyzetből jó góllövő helyzetet csináljunk – értékelt Bíró Attila. – Ennél sokkal több helyzetet ki szoktunk használni. Ezen múlt, és ezt igazából gyakorolni sem lehet. Rutinosabbak voltak a spanyolok, türelmesek tudtak maradni. Az első másfél-két negyedben úgy éreztem, hogy kicsit kapkodtunk a lövéseknél.

Bíró Attila ezúttal csalódottan távozott az uszodából
Fotók: Mirkó István

A csapatkapitány, Keszthelyi Rita is hasonló véleményt fogalmazott meg.

– Magunkat vertük meg, az emberelőnyök kihasználásán múlott ez a meccs. Kaptunk nyolc gólt, közben elöl nem lőttük be az emberelőnyös helyzeteket. Nem tudom, hány emberelőnyünk volt, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányat értékesítettünk – emlékeztetett a klasszis, majd a szombati bronzmeccsről is beszélt. – Ez a csapat arra hivatott, hogy érmet vigyen haza! Kemény lesz az oroszok ellen behúzni a bronzmeccset. Aki az elődöntő után előbb feláll (annak sikerülhet – a szerk.), és az oroszok könnyebb helyzetben vannak, hiszen úgy indulhattak neki az amerikaiak elleni meccsnek, hogy csoda történik, ha nyernek. Az oroszok vérittasan fognak érkezni a bronzmeccsre, és nagyon akarni fogják a győzelmet, de nem akarhatják nálunk jobban. Már bizonyítottuk, hogy a nehéz helyzetekben is együtt tudunk maradni. Fel is tudunk állni – jelentette ki Keszthelyi.

 

A három gólt dobott Szilágyi Dorottya könnyekkel a szemében, de eltökélten értékelt.

– Sokkal inkább mérges vagyok, mint szomorú. Magunkat vertük meg. Nem jellemző ránk, hogy nem tudunk sok gólt lőni. Általában ha kikapunk, akkor a védekezéssel van a probléma. Ma nem azzal volt. Az első perctől kezdve elkapkodtuk, ebben sajnos én is nagyon benne voltam. Bátor próbáltam lenni, egy kicsit türelmetlenül jöttem ki belőle. Türelmesebbnek kell lennem – vélekedett a dunaújvárosi pólós. – Éremért jöttünk, azzal fogunk hazamenni. Nélküle nem indulunk el! – ígérte Szilágyi Dorottya.

A bronzcsata szombaton 6.40-kor kezdődik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.