Alap, hogy a norvégokra 2021-ben is lehet számítani

Úgy végződött a sílövő-világbajnokság, ahogy kezdődött: norvég fölénnyel. A tömegrajtos versenyben a nőknél és a férfiaknál is két-két norvég állt a dobogón, a skandináv nemzet összesen hét arannyal végzett az éremtáblázat élén. Négy-négy győzelemmel az egyaránt norvég Tiril Eckhoff és Sturla Holm Laegreid lett a vb legeredményesebb sportolója. Utóbbi csak ebben az idényben indult először a világkupa-sorozatban, s máris a legnagyobb sztárrá lépett elő a férfiaknál.

2021. 02. 21. 20:17
Laegreid
Sturla Holm Laegreid a sílövészet új királya Fotó: Alexey Filippov Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biatlon nagyon érdekes, izgalmas sport, nem véletlenül találunk a rajongói között olyanokat is, akik alapvetően a labdajátékokat szeretik. Például a népszerű sportriporter, Hajdú B. István évek óta közvetít sílövészetet is, Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője pedig a minap árulta el, hogy gyerekkora óta kedveli ezt a kemény sportágat.

A világbajnokság utolsó napja bővelkedett az izgalmakban. A tömegrajtos versenyben csak a harminc-harminc legjobb versenyző állt rajthoz. A hölgyeknél az erre az évadra megtáltosodott 27 éves osztrák Lisa Theresa Hauser – az egész mezőnyben egyedüliként – hiba nélkül teljesítette mind a négy lövészetet, s a norvégok hiába futnak lényegesen jobban nála, ezt nem tudták behozni. Mögötte három norvég következett, Ingrid Landmark Tandrevold lett a második, a korábban négy aranyérmet szerzett Tiril Echoff, noha az utolsó körnek nagy hátrányból vágott neki, az utolsó métereken lehajrázta Marte Olsbu Røiselandot, akit aztán hosszú percekig vigasztalhatott. Talán az a legjobb gyógyír, hogy korábban a női és a vegyes váltóval is együtt szereztek aranyérmet.

Laegreid Fourcade-tól tanult

A férfiaknál amióta az ötszörös olimpiai bajnok francia Martin Fourcade visszavonult, Johannes Thingnes Bø az uralkodó, idén is vezeti a világkupát. Ám gyakran ellövi magát, ez történt vele vasárnap is. Az első sorozatban kétszer is hibázott, majd még kétszer, négy lövőhibával, hiába síel kiválóan, lehetetlenség felférni a dobogóra.

A lejtőkön is...

Az olaszországi Cortina d'Ampezzóban szintén vasárnap véget ért alpesisí-világbajnokság is norvég sikerrel zárult, Sebastian Foss-Solevaag nyerte a férfi műlesiklást. A norvég győzelem nem meglepetés, csak éppen inkább Henrik Kristoffersentől lehetett várni, aki harmadik lett. Az éremtáblázaton Ausztria végzett az élen öt aranyéremmel.

Honfitársa, Sturla Holm Laegreid nem tartozik a legjobb futók közé, a lövészetben azonban elvétve remeg meg a keze. Most is csak egyszer hibázott. Akkor kerülhetett volna baja, ha a két veterán, a szlovén Jacob Fak és az osztrák Simon Eder hibátlanul lő, de egyszer-egyszer ők is mellédurrantottak, Fak a legutolsó kísérletére. Ettől össze is tört, az utolsó kört nem bírta, végül csak ötödik lett. Edert is megelőzte két hátulról érkező versenyző, a norvég Johannes Dale és a francia Quentin Fillon Maillet.

Laegreid pedig a két váltó, illetve a húsz kilométer után begyűjtötte a negyedik aranyérmét is. Hatalmas bravúr rögtön pályafutása első világbajnokságán. Ő lehet a jövő embere, egy év múlva az olimpián is nyilván esélyesként indul.

Sturla Holm Laegreid a sílövészet új királya
Fotó: Alexey Filippov / AFP

Az eminens – ez a beceneve Laegreidnek, hiszen a tanulmányait szín jelesre végezte. Érdekesés, hogy a biatlonban nem valamelyik norvég, mondjuk a nyolcszoros olimpiai bajnok Ole Einar Bjørndalen a példaképe, hanem Fourcade, az ő stílusát tanulmányozva fejlesztette szinte tökélyre a lövészetét.

Az utolsó napon már nem csupán szikrázó napsütésben, hanem öt-nyolc Celsius-fokos melegben rendezték a versenyeket. A legjobbkor ért véget a világbajnokság. Igaz, a sífutók világbajnoksága csak eztán – kedden – kezdődik a németországi Oberstdorfban.

Tömegrajtos verseny

Férfiak (15 km):

1. Sturla Holm Laegreid (Norvégia) 36:27.2 perc (1 lövőhiba)

2. Johannes Dale (Norvégia) 36:37.4 (2)

3. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 36:40.0 (2)

Nők (12,5 km):

1. Lisa Theresa Hauser (Ausztria) 36:05.7 perc (0 lövőhiba)

2. Ingrid Landmark Tandrevold (Norvégia) 36:27.4 (1)

3. Tiril Eckhoff (Norvégia) 36:28.7 (3)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.