Novak Djokovics másodszor is megmászta a Mount Everestet

Novak Djokovics kiemelkedő színvonalú mérkőzésen legyőzte Rafael Nadalt a spanyol kedvenc borításán, de a katartikus siker után van még egy fontos feladata.

2021. 06. 12. 10:12
Novak Djokovics öröme
Fotó: Susan Mullane Forrás: USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a pályafutása során harmincadik alkalommal győzte le Rafael Nadalt (huszonnyolc vereség mellett), de ezek közül nagyon kevés fogható az idei Roland Garros elődöntőjében aratott diadalhoz, talán egyedül a 2012-es Australian Open ötszettes fináléja. A teniszvilág nem fukarkodott a jelzőkkel, és maga Djokovics is nagy szavakat használt a meccs után.

– A legjobb meccs volt, aminek valaha részese lehettem a Roland Garroson, az egész karrieremet tekintve is a top háromban kap helyet – fogalmazott a szerb, pedig az a bizonyos karrier már most rendkívül gazdag, sikerekben és nagy csatákban egyaránt.

A párizsi Grand Slam-tornán az elmúlt tizenhat évben eredmény szintjén sem igen létezett nagyobb bravúr annál, ha valaki Rafael Nadalt győzte le. A spanyol klasszis mindössze harmadik vereségét szenvedte el a Garroson, 2015 után másodszor is Djokovics győzte le.

– Nincsenek szavak arra, amit Rafa elért a Roland Garroson. Őt legyőzni itt, ehhez a Mount Everestet kell megmászni – folytatta Djokovics, aki a centerpályán uralkodó hangulatot is dicsérte.

A már említett melbourne-i diadallal ellentétben viszont ezúttal nem a trófeát, „csak” a döntőbe jutást érte a lenyűgöző mérkőzésen elért győzelem. Djokovicsnak a katartikus siker után vasárnap ismét csúcsra kell pörgetnie magát, hogy Sztefanosz Cicipasz ellen megszerezze pályafutása 19. Grand Slam-trófeáját.

– Nincs sok időm, hogy kiélvezzem ezt a győzelmet, de azt gondolom, most megérdemlem az ünneplést. Kipihenem magam, és majd utána gondolok a döntőre – hárította el a meccs utáni sajtótájékoztatón a fináléra vonatkozó kérdést a szerb, aki pontosan tisztában van vele, hogy Nadal legyőzése nem jelent egyet a Roland Garros-trófeával. 2015-ben a spanyol búcsúztatása után a döntőben kikapott Stan Wawrinkától. Utólag kiderült, hogy abban az esztendőben az az egy meccs hiányzott neki a naptári Grand Slamhez, ami Rod Laver 1969-es bravúrja óta senkinek nem sikerült a férfimezőnyben.

Ha Djokovics vasárnap legyőzi Cicipaszt, akkor félúton jár majd, hiszen az Australian Opent idén is megnyerte. Más tekintetben viszont történelmet írna: ő lenne az első játékos az Open-érában, aki mind a négy nagy tornát legalább kétszer megnyeri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.