Nyitott védekezés és nyitott kérdések

Mindent elmond a megváltozott erőviszonyokról Gulyás István véleménye; a férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya nem félig tele, hanem félig üres poharat látott a világbajnok Dánia elleni hétfői döntetlen másnapján. Aligha gondolta volna bárki is az Eb előtt, hogy a vb-címvédő ellen szerzett csak egy pont ilyen reakciót vált ki a kapitányból. A továbbjutás kérdése továbbra is nyitott: ha Izland ellen (tv: 18.15, Sport 1) megőrzi veretlenségét a magyar válogatott, akkor középdöntős. És akkor még mindig ott vannak az oroszok.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 15. 15:45
2020 EHF European Men's Handball Championship - Denmark v Hungary
Balogh Zsolt sem tudott csodát tenni Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikkel Hansen a szívbajt hozta a barátnőjére; a világ legjobbjának háromszor is megválasztott dán balátlövő úgy dobálgatta a magasba az egyéves gyermekét, mintha csak felkarerősítő gyakorlatokat végezne. A közeli Koppenhágából átrándult kedves édesanya egy idő után már oda sem nézett, nem mintha felemelőbb lett volna a szálloda forgóajtaja mellett – a korábbi veszprémi kapus, a szerb Dejan Perics vezetésével – dohányzó orosz játékosok látványa. A nemzetközi ­sztenderdeknek megfelelően a férfikézilabda Európa-bajnokság ­E-csoportjának valamennyi csapata, a magyar, a dán, az izlandi és az orosz válogatott is a malmői Scandic Hotel vendégszeretetét élvezi, és ebben a belvárosi szállodában adnak randevút a sajtó képviselőinek.

A Dánia elleni 24-24-es hétfői döntetlennel rászolgált a növekvő nemzetközi érdeklődésre a magyar válogatott. Izlandi, svéd és dán tévéstáb kérdezte Nagy Lászlót és Gulyás István szövetségi kapitányt, Chema Rodríguez kedvéért pedig egy spanyol újságíró is megjelent a médiafélórán. A kapitány megfontolandó értelmezéssel rukkolt elő a világbajnok elleni 24-24-es döntetlenről. – Ha csapatépítésről beszélünk, akkor hatalmas siker a dánok elleni eredmény, de ha úgy vesszük, hogy a kezünkben volt a meccs, akkor lehet miért bosszankodnunk.

kapott egy keménynek tűnő kérdést a hétfői meccs utolsó öt percében beálló és komoly hibákat vétő Bartók Donát szerepeltetéséről; a fiatal jobbátlövő eladott egy labdát, majd kétperces kiállítással hozta nehéz helyzetbe a csapatot. – lába begörcsölt, Balogh Zsolt elfáradt, a fülén vette a levegőt, azonnal kellett egy friss ember. A hiba mindig benne van a játékban – indokolt a korábbi jobbátlövő.

Chema Rodríguezzel az Izland elleni taktikát, főként Aron Pálmarsson semlegesítését jártuk körbe. – Imádkozzunk, és akkor hátha sikerül. Komolyra fordítva a szót, Pálmarsson elképesztő játékos, a világ egyik – ha nem a – legjobb kézilabdázója. Mindent tud erről a sportágról, benne van a pakliban, hogy őt is megpróbáljuk kivenni a játékból, mint hétfőn Rasmus Laugét a dánok ellen, de van egy rossz hírem: nem csak rá kell fókuszálnunk, az izlandiak nagyon egységesek – mondta a mosolygós spanyol, aki korábban éveket játszott együtt Veszprémben a legjobb izlandi kézilabdázóval, a Barcelona klasszisával.

Balogh Zsolt eddig egy híján valamennyi büntetőjét értékesítette; azért az egy elhibázottért kár volt
Fotó: Reuters

A balatonfüredi szélső, Bóka Bendegúz is kapós interjúalanynak bizonyult; kiderült, hogy legfeljebb kétszer fordult elő vele, hogy valakit követő emberfogással próbáljon meg kivenni a játékból. – Láttam Laugén, nem ízlik neki, ahogy tapadok rá. Persze voltak hibáim a dánok ellen, Izland ellen többet kell futnom és pontosabban védekeznem.

A magyar válogatott a legutóbbi három Izland elleni mérkőzésén nem kapott ki: mi legszívesebben a londoni olimpia kétszeres hosszabbításba torkolló negyeddöntőjére emlékszünk, amikor a kilencgólos Nagy László vezérletével 34-33-ra nyertünk. A ­2014-es Eb-n döntetlen született, 2017-ban barátságos meccsen győztünk ellenük ­30-27-re. Akár a mai mérkőzés is lehetne barátságos, hiszen Izland már bebiztosította a továbbjutását, de nem mindegy, hogy hány pontot visz magával a középdöntőbe. Magyar győzelem esetén egyet sem, döntetlennel egyet, ha nyerne ellenünk, akkor kettőt.

Ez utóbbival sem lenne teljesen reménytelen a magyar válogatott helyzete: ha a mi meccsünk után Dánia nem tudja legyőzni a már kiesett Oroszországot (tv: 20.30, Sport 1), akkor nem előzheti meg Gulyás István csapatát.

Hirtelen nem jut eszembe, mikor kellett drukkolnunk világversenyen az oroszoknak. Ha minden jól megy, akkor ma sem lesz erre szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.