Dán kakukktojás is van a vesztesek kupája mezőnyében

Az angol Wolverhampton és a svájci Basel is bejutott a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjébe, a további párharcok semleges helyszínen, Németországban, egy mérkőzésen dőlnek el. A következő meccsekre augusztus 10-én kerül sor.

Magyar Nemzet
2020. 08. 07. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franz Beckenbauer lekicsinylő megjegyzése óta tudjuk, hogy az Európa-liga nem más, mint a vesztesek kupája. Nos, a második számú nemzetközi kupasorozatban hamarosan a negyeddöntőkre kerül sor. A csütörtök esti két nyolcaddöntő mérkőzésen az angol Wolverhampton és a Basel is saját stadionjában játszhatott, előbbi az Olympiakosz Pireuszt győzte le 1-0-ra – egy korai 11-esből rúgott góllal.

Sokat köszönhetnek az angolok a portugál kapusuknak. Rui Patríciót mi, magyarok is jól ismerhetjük: ő védett a magyar válogatott ellen 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon a 3-3-ra végződött csoportmeccsen.

Rui Patricio mindent védett a görögök ellen
Fotó: CATH IVILL / MTI EPA

A másik tegnapi meccsen, a Basel egy hajrában esett találattal 1-0-ra nyert a német Frankfurt ellen. De a visszavágó már nem osztott nem szorzott, hiszen a svájci csapat idegenben 3-0-ra legyőzte ellenfelét, így 4-0-s összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

Kialakult a negyeddöntő mezőnye: a kupaspecialista Sevilla képviseli a spanyol színeket, két angol csapat, a Manchester United és a Wolverhampton mellett, egy-egy német (Leverkusen), olasz (Inter), ukrán (Sahtar Doneck), svájci (Basel) és dán (Köbenhavn) csapat van még versenyben. Utóbbi kakkutojásnak számít: a dán együttes kevésbé tapasztalt, mint a 2010-ben BL-t nyert Inter vagy a német bajnokság ötödik helyére befutó Leverkusen és a 2009-ben UEFA-kupagyőztes Sahtar. A Basel szerepelt háromszor is szerepelt a BL csoportkörében, a 2012-13-as szezonban az elődöntig menetelt az Európa-ligában. A Wolverhampton sem rutinos nemzetközi kupaszereplő, de mindenképpen a Köbenhavn elé helyezi, hogy a dánnál sokkal erősebb bajnokságból, a Premier League-ből kvalifikálta magát az Európa-ligába.

Az Európa-liga negyeddöntőit, a két elődöntőt és a döntőt Németországban rendezik, Gelsenkirchen, Düsseldorf, Duisburg és a döntőnek is otthont adó Köln lesz majd a további helyszín.

Európa-liga nyolcaddöntő, visszavágók. Wolverhampton Wanderers–Olympiakosz Pireusz 1-0. Gólszező: R. Jiménez 9. perc, tizenegyesből. Továbbjutott: a Wolverhampton, 2-1-es összesítéssel. FC Basel–Eintracht Frankfurt 1-0 Gólszerző: F. Frei 88. perc. Továbbjutott: a Basel, 4-0-s összesítéssel.

A negyeddöntő párosítása: augusztus 10. 21.00, Köln: Manchester United–FC Köbenhavn; Augusztus 10. 21.00, Düsseldorf: Internazionale–Bayer Leverkusen; augusztus 11. 21.00, Gelsenkirchen: Sahtar Doneck–FC Basel; augusztus 11. 21.00, Duisburg: Wolverhampton Wanderers–Sevilla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.