Ő lenne az első olimpiai érmes bokszolónk huszonegy év után

A magyar ökölvívás nem a legszebb napjait éli. A sportágban jelenleg egyetlen versenyzőnknek, Gálos Rolandnak van kvótája Tokióra. Igaz, ebben a londoni kvalifikációs torna szokatlan sorsa is szerepet játszik.

2021. 01. 15. 6:15
Gálos Roland
Debrecen 20200207 Ökölvívás 2020 Bocskai István Emlékverseny Fotó Török Attila Nemzeti Sport Gálos Roland Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly márciusban már gyülekeztek a koronavírus felhői a sportvilág és annak legnagyobb ünnepe, az olimpia felett is, de az európai ökölvívók londoni kvalifikációs versenye a tervek szerint elkezdődött. A magyar indulók közül Gálos Roland szerzett kvótát: legyőzte a bosnyák Alen Rahimićet, majd a finn Arslan Khataevet is, ezzel kivívta a tokiói indulás jogát az 57 kg-os súlycsoportban, de már az ő versenye sem szokványosan alakult.

Gálos Roland éremmel térne haza Tokióból – Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

– Amikor a kvótáról döntő meccs reggelén mérlegeltem, már hallottam, délután összeülnek a kapitányok, és benne volt a levegőben, hogy az aznapi összecsapásokat sem rendezik meg. Szerencsére úgy döntöttek, hogy mégis bokszolhatunk, ami nekem nagyon jól jött – emlékszik vissza Gálos.

Több versenynapot viszont már nem tartottak tavaly Londonban. Minden elért eredmény, így Gálos kvótája is érvényes, a tornát pedig több mint egy évvel az első szakasz után, április 22–26. között fejezik be, nézők nélkül. 63 kg-ban Fodor Milán, női 60 kg-ban Pribojszki Kata, női 75 kg-ban pedig Nagy Tímea maradt versenyben a magyar ökölvívók közül. Fodornak egy, a lányoknak két győzelem szükséges Londonban a biztos tokiói kvótához.

Akik a kontinentális selejtezőn nem jártak vagy nem járnak sikerrel, azoknak még egy lehetőség nyílik: júniusban Párizsban rendezik a világkvalifikációs versenyt. Ezen az eseményen minden súlycsoportban csak azokból az országokból indulhat bokszoló, amelyek a területi viadalokon nem szereztek indulási jogot az adott kategóriában. A kényszerűségből kettévágott európai torna mellett az afrikai, valamint az ázsiai és óceániai országoknak kiírt viadalokat lebonyolították 2020-ban, a pánamerikai selejtezőt viszont 2021 májusára halasztották. A 2016-os, riói olimpiához hasonlóan Tokióban is tizenhárom versenyszámban hirdetnek bajnokot, ám a férfisúlycsoportok száma tízről nyolcra csökken, míg az ötkarikás játékokhoz 2012-ben csatlakozott női ökölvívómezőny az eddig három helyett öt kategóriában küzdhet az érmekért.

A tokiói olimpia halasztása sok sportágban bizonytalan helyzetet teremtett, és bár Magyarországnak 84 kvótája van, ezeknek kisebbsége személyre szóló. Gálos Roland ebbe a körbe tartozik, számára az indulási jog bebiztosítása nyugalmat adhatott az elmúlt hónapokban, a felkészülését viszont nagyban befolyásolta a koronavírus. A londoni esemény óta egyetlen versenyen sem lépett szorítóba.

– A családi termünkben készültem édesapámmal, majd az ő műtétje óta főként a testvéremmel, bár az edzésprogramot továbbra is nagyrészt édesapám állítja össze. Ha minden jól megy, ­január 25. és 29. között bejárok a dunaújvárosi edzőtáborba, ahol magyar válogatottakkal és algériai ökölvívókkal tudok kicsit kesztyűzni. Utána pedig indulok februárban a Bocskai István-emlékversenyen, a súlyom már tökéletes.

Bár a rangos magyar versenyen Gálos címvédőként indul, a távlati cél természetesen Tokió. Magyarország tíz aranyérmével még mindig a sportág olimpiai örökranglistájának hetedik helyén áll, ám az utolsó dobogónkat Erdei Zsolt szerezte 2000-ben, amikor Sydney-ben bronzérmes lett. Legutóbb, Rio de Janeiróban mindössze két ökölvívónk léphetett ringbe.

– Az éremért utazom Tokióba – mondja határozottan Gálos. – 2024-ben már huszonkilenc éves leszek, az én súlyomban az már nem olyan jó, az idei huszonhat ideális. Úgy számolok, hogy ez az utolsó lehetőségem, meg akarom ragadni. Persze nem akarok jósolgatni, hiszen sok múlik a sorsoláson.

Éppen a sorsolás miatt fontos, hogy a kvalifikációs verseny Gálos számára is folytatódik áprilisban. A kvótája ugyan már biztos, de a tokiói kiemelésre hatással lesz a londoni végjáték. Reményeink szerint ez az aspektus Gálos mellett más magyar ökölvívók tokiói kilátásait is befolyásolja majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.