Old Firm – új forgatókönyv?

Hihetetlen izgalmak után, büntetővel, kiállítással, rengeteg sárga lappal tarkított, de erősen közepes színvonalú mérkőzésen vasárnap kora délután a Rangers 2-1-re legyőzte a legutóbbi nyolc év bajnokát, a Celtics együttesét, és ezzel – a vesztett pontokat tekintve – lépéselőnybe került a skót labdarúgó Premiershipben. Lehet, hogy változik a nyolc éve egyhangú forgatókönyv? Az Old Firmnek, a földkerekség legnagyobb múltra visszatekintő városi derbijének 1888 óta íródik a története.

Ch. Gáll András
2019. 12. 29. 17:22
Scottish Premiership - Celtic v Rangers
Soccer Football - Scottish Premiership - Celtic v Rangers - Celtic Park, Glasgow, Britain - December 29, 2019 Rangers' James Tavernier in action with Celtic's Michael Johnston and Boli Bolingoli-Mbombo Action Images via Reuters/Lee Smith - RC215E9L6RQM Fotó: Action Images via Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig három hét telt el az óta, hogy december 8-án összecsapott a két ősi ellenfél – ellenség? – a ligakupa döntőjében, amelyet a Hampden Parkban 51 117 néző előtt a Celtic nyert meg. Így tehát fűtötte a visszavágás vágya a glasgow-i protestánsok csapatát, már csak azért is, mert öt pont volt a katolikusok előnye a vasárnapi találkozó előtt, és az esetleges nyolcpontos előny behozhatatlannak számítana egy olyan bajnokságban, mint a skót, ahol a két óriás annyira kiemelkedik, hogy úgyszólván nem is veszít pontot a többiek ellen. (Még akkor is, ha a Rangers egy meccsel kevesebbet játszott.)

A mostani volt a két csapat 420. összecsapása valamennyi sorozatot figyelembe véve, a Rangers 162. győzelmét aratta 99 döntetlen és 159 vereség mellett. Még nagyobb is lehetne ez a szám, csakhogy 2012-ben csődbe ment a Rangers, a Skót Szövetség a negyedik vonalba száműzte a klubot, és onnan négy évbe került, mire sikerült visszakapaszkodnia az élvonalba.

Tavaly hajszálra ugyanekkor, 2018. december 29-én is a Rangers győzött 1-0-ra Ryan Kent góljával, mégis a Celtic lett a bajnok az idény végén. Akkor is Steven Gerrard volt a Rangers menedzsere, a Celticnek viszont még nem Neil Lennon, hanem az időközben a Leicesterhez távozó Brendan Rodgers. Kent most is a kapuba talált, a horvát válogatott Barišić beadását lőtte a hálóba a kapufa segítségével, ezzel vezetett 1-0-ra az addig is sokkal jobban futballozó Rangers a 37. percben.

Addigra azonban már túl voltak egy kivédett tizenegyesen. A 32. percben Nikola Katić, a Rangers horvát védője egy kicsit megrángatta Jullien mezét a 16-oson belül, és Kevin Clancy játékvezető némi meglepetésre büntetőt ítélt. Ryan Christie bal sarokra helyezett félmagas lövését Allan McGregor nagy vetődéssel kiütötte.

Öt percre rá jött Kent gólja, ezzel vezetett 1-0-ra a Rangers, mégis 1-1-gyel vonultak az öltözőbe, mert a 42. percben Callum McGregor lövése irányt változtatott klubtársa, Odsonne Edouard kezén, és a jobb sarokba vágódott a labda, 1-1.

A második félidő is a Rangersé volt, érett a gól, az 56. percben megint Barišić volt az előkészítő, az ő szögletét fejelte a 194 centis honfitárs, Katić Fraser Forster kapujába. 2-1 a Rangersnek, ez is maradt a végeredmény, bár a 94. percben a hatalmas műesést produkáló kolumbiai Rangers-centert, Alfredo Morelost második sárgával kiállította a bíró, plusz még a tiltakozó Rangers-másodedzőt, Michael Beale-t is.

Amikor Clancy 97 (!) perc elteltével lefújta a meccset, Gerrard félőrülten ugrott a hozzá legközelebb álló játékosa nyakába. Jogos az öröme, már csak két pont a Rangers hátránya a Celtickel szemben, de egy meccsel kevesebbet játszottak a protestánsok. A Rangers 2010. október 24. óta most először tudta legyőzni ősi riválisát annak otthonában, a Celtic Parkban.

A meccs emberének a két gólt előkészítő Borna Barisićot választották, aki ennyit mondott: – Óriási önbizalommal játszottunk, megérdemeltük a győzelmet.

Steven Davis, a győztesek középpályása: – Nagy lépést tettünk a bajnoki cím felé, szerintem remekül játszottunk.

Mindenesetre jobban, mint a Celtic, mert amúgy rengeteg volt a rossz passz, az eladott labda, szóval, a színvonal alig haladta meg a magyar NB I-ét, az iram viszont tényleg öldöklő volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.