Női kézilabda-válogatottunk élet-halál harc előtt áll

A jövő hét első napján, a visszaszámlálás százötven napos „mérföldkövénél” ugyan még a kilencvenet sem éri el a Tokióba készülő magyar olimpiai csapat létszáma, ám Fábián Lászlónak, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójának előrejelzése szerint március végén elérheti a százat, júniusban pedig a százötvenet is meghaladhatja.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 02. 21. 13:17
Háfra Noémi; Behnke, Julia
Kolding, 2020. december 12. Háfra Noémi (j) és a német Julia Behnke a dániai női kézilabda Európa-bajnokság középdöntője II. csoportjának első fordulójában játszott Magyarország-Németország mérkőzésen Koldingban 2020. december 12-én. MTI/EPA/Ritzau/Bo Amstrup Fotó: Bo Amstrup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2004-es részvételi csúcs megközelítésével viszont akkor sem lehet már számolni, ha az elkövetkező hónapokban megtáltosodnának a magyar színek képviselői. Az athéni nyári játékokon ugyanis a világ legjobbjaival 209 fős csapat vette fel a versenyt, amelynek tagjai összesen 17 érmet, köztük nyolc aranyat hoztak haza.

Hamarosan választ kapunk a kérdésre, hogy miként teljesít a győri olimpiai kvalifikációs tornán a magyar női kézilabda-válogatott, amelynek hazai pályán a kínai, az orosz és a szerb válogatottal megküzdve kell legalább a második helyet megszereznie, hogy tovább menetelhessen, egészen Tokióig.

– Valóban a női kézilabda-válogatottunkon van a „világ szeme”, mert velük számolva összeállhat egy akkora csapat, amilyen legutóbb Rióban képviselte a magyar színeket, ellenkező esetben a 2016-os 156 fős részvételi létszámot aligha sikerülhet hozni – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, aki öttusázóként az 1988. évi nyári játékokon az aranyérmes magyar triót erősítette. – Az biztos, hogy a már most 25 olimpiai szintesével idén is az úszóválogatott lesz a tokiói olimpiai küldöttségünk legnagyobb „részlege”, amelynek tagjai között sok az éremvárományos, ahogy az egyelőre 13 kvótával büszkélkedő, de még újabbakra pályázó kajak-kenu válogatottban is.

Az esélylatolgatásnál bizakodásra adhat okot, hogy a férfi és női vízilabda, valamint a női tőr- és a férfi kardválogatott már kiharcolta a részvétel jogát, ugyanez a bravúr jó eséllyel még a női kardvívóknak is sikerülhet. Magasan áll a mérce a férfi párbajtőrözők előtt, de nem leküzdhetetlen magasságban.

– A jó hírek közé tartozik, hogy a női asztalitenisz-válogatottunk ugyancsak a kvótások társaságának tagja. A közelgő világversenyeken, illetve a világranglistán tokiói indulást biztosító helyeket kiérdemelve várhatóan lesz magyar induló a cselgáncs és a karate, a taekwondo, a súlyemelés és a tollaslabda sportágakban, a tornászok és az öttusázók, a birkózók, valamint az ökölvívók pedig újabb kvóták megszerzésével jeleskedhetnek – folytatta a MOB sportigazgatója.

– Különleges a helyzet a teniszezőknél, ahol a már biztos résztvevő Balázs Attila és közül utóbbi a világranglistán elfoglalt helyének és a páros számban kivívott győzelmeinek köszönhetően társat vihet magával, ráadásul, ha a menetrend engedi, Fucsovics oldalán még a vegyes párosban is pályára léphet.

Kellemes meglepetést okozhat a sportlövészetben Péni István, ahogy a vitorlázók mezőnyében a már többször is bizonyító és Érdi Mária. Bővülhet az olimpiai csapatunk a triatlonosokkal és a 3x3-as kosárlabdázókkal. Az öt új olimpiai sportág, a baseball/softball, a sportmászás, a gördeszka, a hullámlovaglás valamint a karate közül az első négy hazai legjobbjainak viszont idén még nincs esélye a részvétel jogának megszerzésére – mondta el Fábián László.

Így aztán hiába emelkedett Rió után 28-ról 33-ra a nyári játékokon szereplő sportágak száma, ebből mi magyarok csak akkor profitálhatunk, ha és Tadissi Martial a karate olimpiai mezőnyében eddigi jó teljesítményét is képes lesz felülmúlni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.