Olimpiai bajnokunk Cipruson már látja az alagút végét

A térdfájdalmaitól nehezen szabaduló Pars Krisztián 39 évesen újra 220 kilós súllyal végez guggolásokat a szombathelyi dobóatléták ciprusi edzőtáborában. A vele együtt készülő, nála húsz évvel fiatalabb Doma Benedek is olimpiai álmokat sző, de számára még nem a tokiói nyári játékok jelenti a nagy kihívást.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 04. 14. 16:05
Pars Krisztián
London, 2017. augusztus 9. Pars Krisztián a férfi kalapácsvetés selejtezőjében a 16. szabadtéri atlétikai világbajnokságon a London Stadionban 2017. augusztus 9-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon) Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rövid kalapáccsal, ami egy furcsa szerkezet, mert feleolyan hosszú, ugyanakkor kétszer nehezebb annál, amilyennel a versenyeken dobunk, egyre inkább úgy boldogulok, ahogy régen. A hatkilóssal sincsenek gondjaim, repül a kalapács, mint ha kilőtték volna. Kevésbé vagyok elégedett magammal, amikor a hétkilóst – ami egészen pontosan 7,26 kilós – markolom meg. Pedig annak olyan a húzása, amire a jó technikát fel lehet építeni. A legutóbbi műtétem óta keresem a dobókörben a régi önmagamat. Már látom az alagút végét, de a gátlás még mindig ott motoszkál bennem, a félsz viszont a technika ellensége. Szükség lesz otthon még két-három injekcióra, ahogy mondani szoktam, megharcolt ízületeim olajozására. Ha májusban már teljesen rendben leszek, újra megcélzom a 77,5 méteres olimpiai nevezési szintet, bár ennél valamivel kisebb dobások sorozata is kijuttathat Tokióba – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Pars Krisztián, akit 1994-ben fedezett fel a „dobópápa”, Németh Pál, és akiből a nagy tudású szakember előbb ifjúsági világbajnokot, majd Európa-bajnokot és olimpiai aranyérmes atlétát faragott.

A Dobó SE versenyzői idén ismerkedtek meg a ciprusi edzőtáborral, ahol már sok magyar atléta fordult meg. Pars szerint a felkészülés lehetőségei felveszik a versenyt a dél-afrikaiéval.

– A körülmények kifogástalanok, a dobókörről pedig kifejezetten jó a véleményem. Az erősítőteremben minden olyan gép megtalálható, amire szükségünk van, nyúzzuk is azokat rendesen. Kedveljük a kosztot, a mennyiségre és a minőségre sem lehet panaszunk. Az edzőtáborokkal mindig úgy voltam, hogy ha a reggeli bőséges és ízletes, akkor a nap jól kezdődik. Ez pontosan így van Cipruson – jelentette ki olimpiai bajnokunk.

A Cipruson készülő szombathelyiek közül a 19 éves Doma Benedek éppen két évtizeddel fiatalabb a rangidős Pars Krisztiánnál. A tavaly az év junior atlétájának megválasztott reménység kilenc évvel ezelőtt azért választotta a kalapácsvetést, mert Pars Krisztián olimpiai győzelmének a hatása alá került.

– Még ott, a tévé előtt ülve és Krisztiánt csodálva, megkérdeztem az édesapámat, hogy miként lehetne belőlem is kalapácsvető. A tanácsát elfogadva küldtünk egy emailt a mostani klubomnak, amire kisvártatva meg is érkezett a válasz: várunk a pályán. Az első két év gyorsan elrepült, a folytatás már küzdelmesebb volt, de az eredmények sem maradtak el. Nyertem versenyeket újonc, serdülő és ifjúsági atlétaként is, az U18-as EB-n és az ifjúsági olimpián is negyedik lettem, de voltam az U20-as korosztályban a világranglista második helyezettje is. Eleinte pufók gyerek voltam, de aztán hirtelen megnyúltam, le is soványodtam. Jó sok izmot kellett felpakolni magamra, hogy dobóatlétának nézzek ki – mondta el Doma Benedek, a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója, aki Ciprusra is elvitte a tankönyveit, sőt online vizsgára is vállalkozott.

A szombathelyi atléta számára a norvégiai U23-as Európa-bajnokság jelenti az év legnagyobb kihívását. Szeretne mielőbb a 70 méter fölé kerülni és pár év múlva akkorát dobni a hétkilós szerrel, amennyi hatkilóssal a mostani 77,36-os egyéni csúcsa. Reális célnak tartja a 2028-as olimpiai szereplését, inkább álomszerűnek a három év múlva következőt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.