Olmót aranyáron mérik

A Dinamo Zagreb elleni mai, idegenbeli mérkőzésre (20 óra, tv: M4 Sport) készül a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a selejtező 3. fordulójában, de már a további útja is ismert, azaz hogy miként juthat el a főtáblára a BL-ben vagy legalább az Európa-ligában. A mai meccsnek és a párharcnak a horvát bajnok az esélyese, de a Fradi a bolgár Ludogorec ellen egyszer már felrúgta a papírformát. Sok múlhat azon, hogy Szergej Rebrov együttese miként tudja semlegesíteni a Dinamo 21 éves spanyol üdvöskéje, az angol klubokkal tárgyalásban álló Dani Olmót.

2019. 08. 06. 16:00
Europa League - Group Stage - Group D - Fenerbahce v GNK Dinamo Zagreb
A zágrábiak játékának az ifjú karmester (balra) ad fazont Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete még úgy tűnt, Olmo már nem is játszik a Fradi ellen. Az U21-es spanyol válogatottal e nyáron Eb-aranyérmes játékos a BL-selejtező 2. fordulójában, a grúz Szaburtalo elleni hazai visszavágón már nem is szerepelt a kezdőcsapatban, csak a 75. percben állt be. Ám valószínűleg éppen ez a negyedóra győzte meg a Dinamo vezetőit arról, hogy a Ferencváros elleni párharc előtt még semmi esetre sem szabad eladniuk a spanyol klasszist. Olmo vezérletével mintha kicserélték volna a csapatot, a hajrában a Dinamo rúgott három gólt – egyet maga a spanyol támadó –, s 3-0-lal, összességében 5-0-lal verte ki a Szaburtalót. Olmo pénteken a Gorica ellen 3-1-re megnyert mérkőzésen is játszott, és ismét gólt szerzett. A Dinamo tehát – szemben az FTC-vel – nem halasztotta el bajnoki meccsét, sőt három forduló után három győzelemmel vezeti a horvát tabellát.

A zágrábiak játékának az ifjú karmester (balra) ad fazont
Fotó: Reuters

Úgy tűnhet, eltúlozzuk a spanyol futballista jelentőségét, de beszédes adat, hogy a mértékadó Transfermarkt oldal 15 millió euróra becsüli a piaci értékét, sőt a hírek ennél is nagyobb összegekről szólnak valószínűnek tűnő eladásával kapcsolatban. Persze a Dinamo nem csupán belőle áll, 70 millió euró a kerete összértéke – a Ferencvárosé 20,5 millió.

A pénz persze nem minden, s különben is, a horvát futball értékét úgy általában alaposan megnövelte a tavalyi világbajnoki ezüstérem. A Dinamo Zagreb ugyanúgy a legnépszerűbb csapat Horvátországban, miként a Ferencváros Magyarországon, szintén idén szerezte meg 30. bajnoki címét, s további hasonlóság, hogy anno – 1967-ben – megnyerte a Vásárvárosok Kupáját. A mai meccsre pillanatok alatt eladtak minden jegyet, így 35 ezer néző előtt futnak ki a csapatok.

A legvalószínűbb, hogy a Valletta ellen látott csapat szerepel majd Zágrábban. Illetve, ha lesz változás, akkor inkább Ihnatenko maradhat ki, és Sigér kerülhet be a középpályára.

Szergej Rebrov természetesen tegnap nem fedte fel a lapjait. Még az elindulás előtt így beszélt a mérkőzésről a sportnapilapnak: – Amikor az első fordulóban a Ludogorecet kaptuk, mindenki arról beszélt, a bolgár bajnok egyértelműen esélyesebb, jobb nálunk. Kétségtelen, remek futballistái vannak, akik egyénileg talán képzettebbek is, de mi igazi csapat voltunk, és ezért jutottunk tovább. Abból a párharcból kell erőt merítenünk, azt a két találkozót kell szem előtt tartanunk. Bebizonyítottuk, hogy tudunk modern, eredményes futballt játszani, és erre lesz szükség a horvát aranyérmes ellen is.

Kedden az UEFA már a negyedik forduló párosítását is kisorsolta. Eszerint – ha túljut a Dinamón – a Ferencváros a Maribor (szlovén)–Rosenborg (norvég) párharc győztesével találkozik. Ha alulmaradna a horvát bajnokkal szemben, akkor az Európa-liga rájátszásában folytatja, s vagy az izraeli Makkabi Tel-Aviv, vagy a litván FK Suduva lesz az ellenfele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.