A kirobbanó formában lévő Veszprém végre hazahozná Kölnből a BL-trófeát

Hétfőn és kedden rendezik Kölnben a férfikézilabda Bajnokok Ligája előző idényéből elhalasztott négyes döntőjét, a Final Fourt. A Telekom Veszprém a Kiel, a Paris SG a Barcelona ellen játszik az elődöntőben. A minőségi idegenlégiósaira építő magyar rekordbajnok önbizalomtól duzzadva várja az év végi megméretést: David Davis csapata a Kielt nyolc, a Szegedet tizenkét góllal győzte le decemberben.

Szilágyi
2020. 12. 28. 7:30
Cupara, Vladimir
Vladimir Cupara szenzációs formában védett az ősszel Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen sem volt még. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) szívfájdalom nélkül elengedte az előző szezonban a női BL Final Fourt, de ragaszkodott a férfiak négyes döntőjéhez. A koronavírus-járvány miatt előbb márciusban átírta a versenynaptárt: május 30–31. helyett augusztus 22–23-ra tolta ki a kölni Final Four időpontját. Mivel a járványhelyzet nem enyhült, és az EHF továbbra is elkötelezett volt a 2019–2020-as BL-szezon méltó lezárásában, végül eltörölte a hagyományosan tavaszra tervezett kieséses szakaszt, így a csoportkör első két-két helyezettje, a Barcelona, a Telekom Veszprém, a Paris SG és a Kiel részvételével rendezik meg – zárt kapuk mögött – a sorozat tizenegyedik négyes döntőjét a kölni Lanxess Arénában.

A novemberi sorsoláson kiderült, hogy a Veszprém ma a Kiellel (tv: Sport 1, 20.30), a Paris SG a Barcelonával (tv: Sport 1, 18.00) csatázik majd a döntőbe jutásért. S ez a párosítás talán a Veszprémnek kedvez: legutóbb, december 2-án 41-33-ra legyőzte a német ellenfelét, és okkal remélheti, hogy az akkori erődemonstráció maradandó nyomot hagyott a Kiel játékosaiban. Önbizalomnak nincsen híján a magyar bajnok: a hónap közepén 36-24-re kiütötte idegenben legnagyobb hazai ellenlábasát, a Szegedet; az akkori siker egyik kulcsfigurája, Vladimir Cupara már alig várja a kölni négyes döntőt.

– A Szeged tizenkét góllal való legyőzése mutatja, hogy mennyire jó formában vagyunk. Nem érezzük azt, hogy nyomás lenne rajtunk, de ettől még igenis itt van bennünk, hiszen a Veszprém még sosem nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Higgyenek nekem, minden játékos arról álmodik, hogy idén ez sikerüljön – mondta a szerb kapus a klubja honlapján.

David Davis és csapata a BL-serlegért utazott el Kölnbe
Fotó: Havran Zoltán

David Davis edző az előző szezonban a döntőig vezette a Veszprémet, de akkor elbukott a Vardar Szkopjéval szemben. Kudarcélményekkel teli a padlás, 2015-ben a Barcelona és 2016-ban a Kielce, tavaly a Vardar Szkopje, és 2002-ben még a hagyományos oda-visszavágós lebonyolítás mellett a Magdeburg győzte le a magyarokat. Davis nem volt hajlandó a múlton merengeni, ő a jelenre összpontosít.

– Nagyon izgatottak vagyunk. Remekül játszottunk a szezon első felében, és a csapat tele van önbizalommal, így is kell megérkezni a Final Fourra. Csak az jár a fejünkben, hogy felemeljük és hazahozzuk a trófeát. Semmi más – nyilatkozta a játékosként háromszoros, (másod)edzőként egyszeres BL-győztes spanyol szakember.

A Veszprémnek az idei lesz a kilencedik BL-elődöntője. A Kiel 15. alkalommal szerepel az elődöntőben, és hétszer játszhatott döntőt. A Barcelona már a 21. elődöntőjére készül és eddig 13 fináléban volt érdekelt, a Paris Saint-Germain idén negyedszer szerepel a legjobb négy között. A Bajnokok Ligája győztese 500 ezer, a második helyezett 250 ezer, a harmadik 150 ezer, a negyedik pedig 100 ezer euró pénzdíjat kap. Veszprémben minden eurócentért lehajolnak a csonka, zárt kapus és berekesztett szezon után. De nincs az a pénz a királynék városában, amely vetekedhet a BL-serleg értékével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.