Önmagát adva futott

Caster Semenya szenzációs, 1:55.70 perces időeredménnyel, csupán 25 századdal elmaradva az egyéni csúcsától megnyerte a női 800 métert a Gyémánt Liga-sorozat stanfordi állomásán.

2019. 07. 02. 10:39
Diamond League - Zurich
Caster Semenya most nem az atlétikára koncentrál Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben továbbra is zajlik a jogi perpatvar a versenyengedélye körül, Caster Semenya szenzációs, 1:55.70 perces időeredménnyel, csupán 25 századdal elmaradva az egyéni csúcsától megnyerte a női 800 métert a Gyémánt Liga-sorozat stanfordi állomásán. Ez volt a kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta első versenye azóta, hogy a svájci szövetségi bíróság június 3-i döntésének értelmében újra futhat a nők között.

Semenya 2009-ben a berlini világbajnokságon aratott 800-as győzelmével robbant be a köztudatba. Ám rögtön a sikere után kétségbe vonták női nemi identitását. Orvosi vizsgálatra kötelezték, s közben visszavonták a versenyengedélyét, amelyet 2010-ben visszakapott. Megnyerte a 2012-es londoni, majd a 2016-os riói olimpia 800 méteres számát is, miközben folyamatosan a támadások kereszttüzében van. A problémát az okozza, hogy a sportéletben egészen az ő felbukkanásáig csak az elsődleges nemi jegyeket vizsgálták, s az alapján nőnek nyilvánították, s ő maga is nőnek vallja magát – ami (még 2017-ben) nem akadályozta meg abban sem, hogy házasságot kössön egy nővel –, miközben Semenya nemileg minden bizonnyal interszexuális.

A szíve szerint megvédené a világbajnoki címét
Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann

Ám a nők között versenyez. A versenytársak és hát a közvélemény tiltakozásának hatására a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) új szabályozási szempont bevezetését kezdeményezte: a tesztoszteronszintet maximálnák, s akinél ez meghalad egy bizonyos értéket, az nem indulhat a nők között.

Semenya persze fellebbezett, s hosszas jogi eljárás végén a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az IAAF-nek adott igazat, de ezzel nem zárult le az ügy: a svájci szövetségi bíróság ­június 3-án felfüggesztette a CAS döntését, s amíg nincs újabb ítélet, Semenya visszanyerte versenyzési engedélyét.

– Amikor futok, mindenről megfeledkezem. Olyankor magamat adom, magamért futok, hogy szabad legyek, hogy azt csinálhassam, amit szeretek. Az a célom, hogy megvédjem a világbajnoki címem – nyilatkozta a dél-afrikai atléta. Ám az még kérdéses, hogy szep­temberben elindulhat-e a katari ­vb-n. Az IAAF ugyanis fellebbezett a svájci bíróság felfüggesztése ellen…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.