Összeomlás Japánban, sokkoló vereség Románia ellen

Szenzációs kezdésének köszönhetően a magyar válogatott hat góllal is vezetett, de a második félidőben leblokkolt, a végén Románia 28-27-re győzött a Japánban zajló női kézilabda vb csoportmérkőzésén. Magyarország a negyedik helyen végzett a csoportjában, és ezzel lemaradt a világbajnokság középdöntőjéről. Hogy lesz ebből olimpiai szereplés?

2019. 12. 06. 12:40
null
Jacusiro, 2019. december 6. Szab Laura a Japnban rendezett olimpiai kvalifikcis ni kzilabda-vilgbajnoksg C csoportjnak utols, 5. forduljban jtszott Magyarorszg Romnia mrkzsen Jacusirban 2019. december 6-n. MTI/EPA/Jamamura Hirosi Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport harmadik hely megszerzése, a középdöntőbe jutás szempontjából sorsdöntő mérkőzés várt a magyar válogatottra Jacusiróban. S a kezdés a legszebb álmait is felülmúlta.

Tomori góljával szinte azonnal megvolt a vezetés, de ezt megelőzte Bíró Blanka két védése, előbb Neagu átlövését, majd Pinte beálló-pozícióból elengedett kísérletét hatástalanította a Ferencváros kapusa. Majd rögtön jött az újabb magyar találat: Kovacsics szépen tört át a román falon, 2-0. S nem volt megállás, Háfra is beköszönt, szűk öt perc után 3-0 volt ide. Klujber pedig hetesből növelte az előnyt. 4-0-s vezetésnél kért időt a románok svéd kapitánya, Tomas Ryde. S még mindig nem volt vége a varázslatnak: Bíró védése után Háfra lőtte az ötödiket.

Egy régi ismerősünk, a Siófok egykori átlövője, Perianu szépített, Tomori pedig visszaállította az ötgólos különbséget, 6-1. Bíró az első hat lövésből ötöt megfogott.

Tíz perc után hat volt közte, mert Kovacsics, a válogatott csapatkapitánya magára talált, s már a második gólját szerezte, bátor betörés után. Hetesből zárkózott az ellenfél, de csak eggyel. Klujber sajnos a felső lécet forgácsolta le egy hétméteres után, de panaszra így sem volt ok, maradt a 7-2. Három rontott lövés után megvillant a négyszer is a világ legjobb játékosának választott Neagu, 7-3. Megmutatta magát Lukács Viktória is: a Fradi szélsője formás támadás után lőtt a kapuba.

Kim Rasmussen negyedóra játék után kérte ki az első idejét, elsősorban a hat a hat elleni román támadásokra készítette fel a csapatot. Kicsit megállt a magyar támadójáték, a másik oldalon kaptunk egy gólt, feljöttek háromra a románok. De a legjobbkor rázta meg magát 9-5. Neagu bebombázott hetesével lett megint három a különbség. Emberelőnyből, egy rendkívül gyors, lendületes, pörgős és szellemes támadásvezetés után Schatzl Nadine is betalált sőt, labdaszerzés után megint visszaállt az ötgólos előny a debreceni beálló, Tóvízi Petra lerohanásgólja után, 11-6. Háfra pedig kipókhálózta a felső sarkot egy szenzációs bombával, 12-6. Megint hat gól lett a különbség. Kicsit megtorpant a támadójáték, 12-6-ról 12-8-ra alakult az állás, a magyar „sokkot” Szabó Laura találatával hízott újra az előny, majd megint az érdi beálló villant, 14-8.

Kisvártatva – a mérkőzés során először – hét góllal vezetett a magyar válogatott.

Végül Neagu hétméterese zárta le az első félidőt, a szenzációs kezdésének köszönhetően 16-10-es előnnyel mehetett a szünetre a magyar válogatott.

A szünet után három jobbkezessel kezdett Kim Rasmussen, Tóth, Kovacsics és Háfra alkotta a belső hármast. Az első támadásból nem született magyar gól, az ellen oldalon viszont igen. Lukács cimbalomszögből villant. S beindult az adok-kapok: egy gól itt, egy gól ott: Perianu után Tomori is eredményes volt, 18-12. Iuganuval nem tudtunk mit kezdeni a szélen, s mintha kicsit lelassult, tanácstalan lett a támadójátékunk, de emberhátrányban Tomori és Vámos labdaszerzése megnyugtatta a csapatot. Háfra okos bejátszása után Tóvízi harcolt ki hetest és egy kétperces kiállítást. A második félidő első tíz percét a románok nyerték 6-2-re, kezdett apadni az előny. Érezte ezt Kim Rasmussen, a kapitány 18-15-nél kért időt. Háfra kiharcolt egy hetest; Tóth hetesét azonban Dedu védte. Húsz perccel a mérkőzés vége előtt a románok támadtak, hogy felzárkózzanak két gólra. Lukácsot kiszórta a játékvezető, Neagu belőtte a hetest, 18-16.

Háfra ziccerben játszotta meg Tóvízit, de ő csúnyán mellé lőtt. A Bírót váltó Kiss Éva bravúrral kezdett a kapuban. Rasmussen beküldte Kovács Annát támadásba, Perianut pedig a játékvezető küldte ki két percre, majd Noica is kiszállt. Jöhetett Szabó Laura hetest dobni, 19-16.

Ryde időkéréssel próbálta feltüzelni a román játékosokat; Neagu hatodik góljával, ötödik hétméteresével megint kettő lett közte, 19-17.

Kovacsics nem hagyta annyiban, végig cikázott a védőfalon, és bevágta a 20. magyar gólt.

Az utolsó negyedórát 20-18-as magyar előnyről kezdték a csapatok. Schatzl ziccerét kivédte Dedu, az exsiófoki kapus elkezdett védeni, a magyar válogatott pedig elbizonytalanodott. Jött Neagu egy újabb hetesre, s ezt is bebombázta, egyetlen gólra jött fel Románia. Tizenhét perc alatt csak négy gólra volt képes a magyar válogatott.

Még mielőtt jobban megijedtünk volna, villant a csapatkapitány: Kovacsics suhintott Dedu feje fölött a kapuba. Újabb gólt kaptunk a szélről, 21-20, de aztán megint jött a fradista irányító, azaz Kovacsics.

Rasmussen újra kapust cserélt, Kiss helyett visszaküldte Bírót; az utolsó tíz percre egy maradt a magyar előnyből. Szabó Laura hetesből hozzá tett még egyet, 23-21. Egy román kapufa után Kovács Anna villant, 24-21, de azonnal jött a román válasz.

Bíró védése, Háfra lövése után megint három lett a különbség, 25-22. Neagu mint egy gép, nem tudott hibázni, könyörtelenül bombázta be a soron következő hetesét, de Kovacsics ezt nem hagyhatta annyiban, elképesztő gólt lőtt, 26-24.

Öt perc volt hátra, amikor támadhattunk a háromgólos előnyért, de sajnos Háfra és Schatzl nem értette meg egymást. A magyar kispad reklamálásért kapott egy kettő perces büntetést, Szabót ez nem hatotta meg, beállóból volt eredményes, 27-25.

Másfél perccel a vége előtt az egyenlítésért volt labdájuk a románoknak, és éltek is vele, 27-27. Sőt, Kovács Anna támadásban elkövetett hibája után a mérkőzés során először támadhattak a vezetésért. Nyolc másodperccel a vége előtt hetest kaptak, érkezett Neagu, a kapuba pedig Kiss Éva, de a román világsztár nem hibázott, 27-28. A román válogatott egyszer vezetett a mérkőzésen, nyolc másodperccel a mérkőzés vége előtt, de ez is elég volt a győzelméhez.

A csoport többi mérkőzésén: Spanyolország-Montenegró 27-26, Szenegál-Kazahsztán 30-20.

A C csoport végeredménye: 1. Spanyolország 10 pont, 2. Montenegró 8, 3. Románia 6, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 2, 6. Kazahsztán 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.