Öt éve együtt tettek csodát, most egyikük BL-győztes lesz

2016-ban a futballvilág általános elképedésére a Leicester City nyerte az angol labdarúgó-bajnokságot. A Rókák akkori vezéregyéniségei közül kettő öt évvel később már a Bajnokok Ligája-döntőjében játszik, egymás ellen.

Magyar Nemzet
2021. 05. 29. 12:18
Mahrez, Kanté
Forrás: Twitter/Goal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rijad Mahrez és N’Golo Kanté egyaránt kulcsszereplője volt a modern futball egyik legnagyobb csodájának, a Leicester City 2016-os Premier League-diadalának, és hasonló utat jártak be pályafutásuk során.

Mindketten 1991-ben, Párizsban születtek, alig néhány hét eltéréssel. Franciaországban egyikük sem játszott neves csapatban, sőt Mahrez az élvonalig sem jutott el, mielőtt huszonkét évesen az akkor az angol másodosztályban szereplő Leicesterhez igazolt. A Rókákkal feljutott az élvonalba és részt vehetett a 2014-es világbajnokságon, szülei révén algériai színekben. Akkor még annyira nem volt ismert játékos, hogy az észak-afrikai országban elterjedt a rosszindulatú pletyka: Mahrez biztosan fizetett a csapatba kerülésért. A legutóbbi, 2019-es Afrika-kupán már a legnagyobb sztárként vezette rég várt győzelemre Algériát, idén pedig hazája második játékosa lehet, aki megnyeri a legjelentősebb európai klubtrófeát. 1987-ben Rabah Madzser emlékezetes góllal vette ki részét a Porto Bayern München elleni sikeréből.

Kanté 2015 nyarán érkezett Leicesterbe, és Mahrezzel első és egyetlen közös idényükben Premier League-aranyérmet szereztek. Mahrez maradt, és bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, Kanté viszont azonnal továbblépett a Chelsea-be, hogy új klubjával is megnyerje az angol bajnokságot. Azóta már a 2018 óta Man City-játékos Mahreznek van több PL-aranyérme kettejük közül.

– Utólag talán már nem kellett volna annyira meglepődnünk azon a bajnoki címen – fogalmazott Andy King, aki szintén ott volt a leicesteri bajnokcsapatban. – Ma már mindketten világsztárok, de a közös sikerünk előtt szinte senki nem ismerte őket.

Mahrez a klasszisokkal teletűzdelt Cityben is vezéregyéniséggé nőtte ki magát, a PSG elleni elődöntős párharc mindkét felvonásán ő lőtte a győztes gólt, de nagyon fontos szerepet játszott a Dortmund elleni továbbjutásban is sikeres büntetőjével. Kanté védekező középpályásként sokszor kevésbé látványos módon segíti csapatát, de sokat elárul a jelentőségéről, hogy a Chelsea Thomas Tuchel januári kinevezése óta egyszer sem kapott ki úgy a Premier League-ben, hogy a francia játékos pályára lépett, nélküle viszont öt meccsből három vereség a mérleg.

Kanté kisebb sérülés miatt hagyta ki az utolsó bajnoki fordulót, de vezetőedzője szerint – Mendy kapushoz hasonlóan – készen áll arra, hogy pályára lépjen a Bajnokok Ligája-döntőben. Ha pedig így van, akkor lényegében garantált, hogy a kezdőcsapat tagjaként fut ki a pályára. Akárcsak a túloldalon Mahrez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.