Öt junior világbajnok a fedélzeten

A 28 fős keret megnevezése után a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen kihirdette a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra az utazó játékosok névsorát.

2019. 11. 12. 14:09
null
Kim Rasmussen sorsa a 2019-es vb-n pecsételődött meg Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 fős keret megnevezése után a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen kihirdette a decemberi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó játékosok névsorát. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a tizen­nyolc fős keretet uralják a Bajnokok Ligájában szereplő FTC-Rail Cargo Hungaria kézilabdázói: minden poszton bevethető legalább egy ferencvárosi, a zöld-fehér csapat két balszélsőt, Schatzl Nadine-t és Márton Grétát delegálja a vb-re. A zsinórban három BL-t nyert Győri Audi ETO egy-egy kapussal (Kiss Éva) és jobbszélsővel (Faluvégi Dorottya) képviselteti magát a világbajnoki keretben.

A legfiatalabb utazó a tizenkilenc éves, junior Európa-bajnok debreceni irányító, Vámos Petra.

 

A kapitány szerint megéri kockáztatni a sok fiatallal
Fotó: Mirkó István

Kim Rasmussen öt játékosra számít a Japánban sorra kerülő vb-n a 2018-as hazai rendezésű junior-világbajnokságon győztes magyar válogatottból: Faluvégi Dorottya, Klujber Katrin, Tóvízi Petra, Pásztor Noémi és Márton Gréta is élvezi a kapitány bizalmát. Már nem meglepetés a győri Bódi Bernadett hiánya; a tapasztalt jobbszélső a tavalyi Európa-bajnokság előtt mondta le a szereplést a válogatottban, azóta a szövetségi kapitány másokat favorizál a posztján. A 2018-as Európa-bajnokságon remek formában játszó Planéta Szimonetta most sérülése miatt nem lehet ott a közelgő világversenyen. Több rutinos játékos még nem nyerte vissza a formáját a sérülés vagy szülés után (Kisfaludy Anett, Zácsik Szandra vagy Szekeres Klára), így Rasmussen helyettük inkább a fiatalokban bízik: – Sokan talán azt mondják, kockázatos ennyi fiatallal belevágni az előttünk álló feladatokba, de mindenkinek, aki ott van a keretben, egytől egyig kiemelkedően jó a hozzáállása.

A női kézilabda-válogatott november közepén utazik Dél-Koreába, ahol részt vesz a Szöul-kupán. November 23. és 26. között sorrendben Oroszország, a házigazda Dél-Korea és Szerbia lesz az ellenfele. Ezt követően immár a világbajnokság helyszínén, a japán Kumamotóban folytatja közvetlen felkészülését.

A vb-n a C csoportban sorrendben Kazahsztán, Spanyolország, Montenegró, Szenegál, majd Románia lesz az ellenfél, az első három helyezett folytathatja a középdöntőben. A végső győztes egyenes ágon kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.

A női kézilabda-válogatott világbajnokságra utazó kerete. Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Kiss Éva (Győr), Triffa Ágnes (DVSC). Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC), Faluvégi Dorottya (Győr). Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC), Kovács Anna (DVSC), Kiss Nikoletta (Érd). Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC). Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvízi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (FTC). Balátlövők: (FTC), Tomori Zsuzsanna (Siófok). Balszélsők: Schatzl Nadine (FTC), Márton Gréta (FTC).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.