Öt magyarral rajtol a Bundesliga

Gary Lineker mondását parafrazeál­va: a futball olyan játék Németországban, amit huszonketten játszanak, és mindig a Bayern München győz. Az utóbbi hét szezonban mindig Münchenbe került a Bundesliga-trófea, és idén is a Bayern a német bajnokság csúcsfavoritja. Ezúttal is öt magyar labdarúgó, a lipcsei Gulácsi Péter és Willi Orbán, a freiburgi Sallai Roland, a hoffenheimi Szalai Ádám, valamint a berlini ifjabb Dárdai Pál szerepel a német első osztályban. Különösen a szlovákok elleni kulcsfontosságú Eb-selejtező miatt lényeges, hogy a Bundesligában is alapemberek legyenek a válogatottban meghatározó játékosaink.

2019. 08. 16. 12:24
Gulácsi Péter; Orbán, Willi; Gnabry, Serge
Willi Orbán szerényen fogadta a dicséretet Fotó: Filip Singer Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két világbajnokságon, 1986-ban és 1990-ben összesen tíz gólt szerzett legendás angol csatár, Gary Lineker kiborult az 1990-es vb-elődöntő után. Anglia 1-1-re végzett Németországgal szemben, majd a büntetőpárbaj után alulmaradt, ez váltotta ki Linekerből a mai napig idézett gúnyos definíciót: a labdarúgás az a játék, amelyet huszonketten játszanak, és a végén mindig a németek győznek.

A Bundesliga legutóbbi hét szezonjában a Bayern München végzett az első helyen, a linekeri tételt – német határokon belül – nyugodtan alkalmazhatjuk a bajnokcsapatra. 2013-tól sorozatban Jupp Heynckes, Pep Guardio­la, Carlo Ancelotti, majd megint Jupp Heynckes után Niko Kovacnak is sikerült hoznia a kötelezőt, a bajnoki címet. A Bayern kerete átrendeződött: Arjen Robben visszavonult, Franck Ribéry és James Rodríguez is távozott, az érkezők sem tűnnek gyengének. A két francia világbajnok, Lucas Hernández és Benjamin Pavard, valamint a vb-ezüstérmes horvát Ivan Perisic is egyből a kezdőcsapatban találhatja magát. És ezzel az állománnyal nem nagy kunszt az újabb címvédés. Ebben a Dortmund és a két magyart, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is a kezdőcsapatban foglalkoztató RB Leipzig akadályozhatja meg a bajorokat.

és a Leipzignek is erőssége
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Érdemes lehorgonyozni a magyaroknál: Gulácsi Pétert a Kicker szaklap osztályzatai alapján az előző szezon legjobb játékosának választották a Bundesligában; idén nyáron hívta a Sevilla és a Benfica is, de klubja ragaszkodik hozzá, és ő sem erőltette a klubváltást. Király Gábor búcsúja óta Gulácsi biztos pont a magyar válogatottban, s ugyanez érvényes Willi Orbánra. A tavaly a görögök ellen debütáló középhátvéd honosítása legalább akkora telitalálat volt, mint szövetségi kapitányi kinevezése. A magyar válogatott érdeke, hogy a Bajnokok Ligájában is érdekelt Leipzig – az új edző, a Hoffenheimtől érkező Ju­lian Nagelsmann vezetésével – remekül kapja el a szezonrajtot. Önző érdekünk köztudomású: a magyar válogatott szeptember 9-én játszik Eb-selejtezőt Szlovákiával, minket elsősorban az érdekel, hogy kulcsembereink csúcsformában legyenek a nagy rangadó előtt.

Ugyanez igaz a Hoffenheim csatárára is: a tizedik szezonját kezdi a Bundesligában, a nemzeti tizenegy első számú centere minden évben megküzd a helyéért a csapatában, időről időre felvetődnek klubok – idén nyáron többek között a török Trabzonspor –, amelyek szerződtetnék, de ő ragaszkodik a Bundesligához.

A tavalyi szezon nagy részében sérülés miatt hiányzó Sallai Rolandra számítanak Freiburgban, Rossi bizalmát egyszer már elnyerte, a görögök elleni Nemzetek Ligája-meccsen meseszép gólt szerzett. A Puskás Akadémia-nevelésű szélső a Bundesligában vehet lendületet a válogatottbeli feladatokra.

Dárdai Palkó egyelőre epizodista a Herthában, édesapja négy és fél év után „munkanélküliként” kezdi a szezont, de nyilván megszakítja a mentális és szakmai feltöltődését, ha befut egy ajánlat egy Bundesliga-élklubtól. És még egy érdekes berlini vonatkozás: a német első osztály történetében először lesz két berlini csapat a mezőnyben, az abszolút újonc Union és a Hertha. Ezzel a főváros utolérte a sorban a valaha egy szezonban két Bundesliga-csapatot adó Münchent (Bayern, 1860 München) és Hamburgot (Hamburger SV és St. Pauli).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.