Otthon érzi magát a Barca a Bernabéuban

Tizenkét fordulóval a spanyol labdarúgó-bajnokság befejezése előtt tizenkét pontra nőtt az éllovas Barcelona előnye a harmadik helyen álló Real Madrid előtt, és már maga Sergio Ramos, a fővárosiak csapatkapitánya is elismerte, hogy nincs esélyük a végső győzelemre. Szombat este a katalánok Ivan Rakitic parádés góljával 1-0-ra győztek a Santiago Bernabéu stadionban, s a meccs után már csak egyetlen vita­téma maradt: vajon kiállítást érdemelt volna Ramos Messi szájba vágásáért vagy sem. Még a Madrid-szimpatizáns Marca szerint is: igen!

Ch. Gáll
2019. 03. 04. 14:12
La Liga Santander - Real Madrid v FC Barcelona
Sergio Ramos elbánt Messivel Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán, a Király Kupa elődöntőjének visszavágóján a Madrid úgy kapott ki 3-0-ra örök nemezisétől, hogy az első félidőben egy ötöst rúghatott volna. A Barca ezúttal jobban megszervezte védelmét, és az élete formájában játszó Piqué vezérletével összesen egy helyzetet engedélyezett a házigazdának. Mivel Rakitic viszonylag korán megszerezte a vezetést a látogatóknak egy remek alábökős góllal, attól kezdve kedvükre kontrázhattak a katalánok, és nem is egyszer csak a szerencse mentette meg Courtois kapuját a góltól. Példátlan széria: a Barca sorozatban negyedszer győzött a Bernabéuban, és az El Clásicók összesítésében is átvette a vezetést a Realtól, a győzelmeket tekintve 60-59-re.

Sergio Ramos elbánt Messivel
Fotó: Reuters

A meccs legvitatottabb pillanata a 45. percben érkezett el, amikor a két csapatkapitány összecsapása közben Sergio Ramos – nyilvánvalóan szándékosan – a bal kezével szájon vágta Messit. Az argentin hosszú másodpercekig arcát fogva feküdt a gyepen, majd mint két bika, homlokukat összeérintve ordított egymással a két játékos. Az esetnek semmiféle következménye nem lett, jóllehet a Marca honlapján végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a voksolók 70 százaléka úgy véli, Undiano Mallenco játékvezetőnek ki kellett volna állítania Ramost. Pedig a Marca nem a Barca-szurkolók kedvenc sportlapja… – Tudom, hogy Messi rossz néven vette, de nem volt szándékos – mondta Ramos a lefújás után, majd azt is hozzátette, hogy a bajnoki cím már elúszni látszik, de küzdeni fognak a végsőkig. Végül rámutatott: kedden az Ajax elleni BL-nyolcaddöntő visszavágójára kell fókuszálni.

Mi mást is tehetnének? Már csak ez maradt a királyiaknak…

Nehéz eldönteni, hogy Piqué vagy Rakitic volt a mezőny legjobbja, de Messi, Sergi Roberto és Jordi Alba is kitett magáért. Santiago Solari, a házigazda mestere a kezdőben játszatta Gareth Bale-t, aki észrevehetetlen volt, fütty­koncert közepette le is cserélték, és olyannyira nem érdekelte az eredmény, hogy már a mérkőzés lefújása előtt távozott a stadionból.

Ernesto Valverde, a Barca szakvezetője tömören fogalmazott: „Újra önmagunk voltunk!” Rakitic, az egyetlen gól szerzője a szurkolókhoz fordult: „Remélem, néhány sört megisznak az egészségünkre!” Shakira, a kolumbiai énekesnő, Piqué felesége a Twitteren áradozott. „A férjem ma este igazi látványosság volt!”

Érdekesebb eredmények. Primera División, 26. forduló: Real Madrid–Barcelona 0-1, Real Sociedad–Atlético Madrid 0-2. Az élcsoport: 1. Barcelona 60 pont, 2. Atlético Madrid 53, 3. Real Madrid 48.

A Manchester United Ole Gunnar Solskjaer vezetésével tizedik bajnoki győzelmét aratta két döntetlen mellett. Szombaton a Southampton ellen 0-1-ról kellett fordítaniuk a Vörös Ördögöknek. A liverpooli derbin hajtós, de nem éppen szórakoztató meccsen 0-0 lett a végeredmény.

Premier League, 29. forduló: Tottenham–Arsenal 1-1, Bournemouth–Manchester City 0-1, Manchester United–Southampton 3-2, Fulham–Chelsea 1-2, Everton–Liverpool 0-0. Az élcsoport: 1. Man. City 71, 2. Liverpool 70, 3. Tottenham 61, 4. Man. United 58, 5. Arsenal 57, 6. Chelsea 56.

Németországban a Bayern befogta a Dormundot, miután előbb kiütötte a Mönchengladbachot, utóbbi viszont kikapott a kiesés elől menekülő Augsburg vendégeként. Drámai csatában kapott ki a Hoffenheim, amelyben a 37. perctől szerepelt. A csapat a magyar csatár gólpasszának is köszönhetően a 89. percig 2-1-re vezetett az Eintracht Frankfurt otthonában, a győztes gól a 96. percben született frankfurti emberelőnyben. és végig kivette a részét a Leipzig nürnbergi 1-0-s sikeréből. Sallai még mindig sérült a Freiburgban.

Bundesliga, 24. forduló: Augsburg–Dortmund 2-1, Mönchengladbach–Ba­yern München 1-5, Nürnberg–RB Leip­zig 0-1, Frankfurt–Hoffenheim 3-2, Hertha–Mainz 2-1, Leverkusen–Freiburg 2-1. Az élcsoport: 1. Dortmund 54, 2. Bayern 54, 3, Leipzig 45.

először kapott lehetőséget a Bolognában, amióta Szinisa Mihajlovics a vezetőedző. A magyar válogatott játékos csereként lépett pályára a 76. percben, a Bologna 2-1-re kikapott.

Serie A, 26. forduló: Cagliari–Inter 2-1, Milan–Sassuolo 1-0, Lazio–Roma 3-0, a Napoli–Juventus 1-2. Az élcsoport: 1. Juventus 72, 2. Napoli 56, 3. Milan 48.

Kéz!

A kézzel elért gólok a jövőben attól függetlenül érvénytelenek, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem. Ugyanez vonatkozik azokra a találatokra, amelyek vétlen kezezéssel induló támadásból születnek. Ezek a szabálymódosítások korlátozzák a játékvezetők mérlegelési jogkörét, egyben megkönnyítik a munkájukat – közölte szombati ülése után a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete, az IFAB. További döntések is születtek. A támadó csapat játékosai a következő idénytől nem állhatnak be a sorfalba a szabadrúgásoknál. A lecserélt játékosoknak az oldalvonal legközelebbi részén kell elhagyniuk a pályát. Amikor a bírókat érinti a labda, akkor játékvezetői labdával folytatódik a játék, a 11-eseknél pedig a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.