Ötven éve hunyt el máig megmagyarázatlanul Muhammad Ali elődje

A hivatalos feljegyzések szerint 1970. december 30-án, azaz 50 éve halt meg Las Vegasban a profi nehézsúlyú ökölvívás amerikai világbajnoka, Sonny Liston. Élete és halála is tele van kérdőjelekkel. Egy biztos: minden idők egyik legellentmondásosabb figurája volt, akit Muhammad Ali taszított le a trónról.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 12. 30. 10:28
null
Muhammad Ali fosztotta meg a trónjától Sonny Listont Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelöltek és önjelöltek akadnak szép számmal, mégis nehéz lenne megnevezni minden idők legjobb nehézsúlyú profi ökölvívóját. Halálának ötvenedik évfordulóján az Origo az egyik esélyes, Sonny Liston viharos életét elevenítette fel.

Sonny Liston életéről sokat elárul, hogy sem a születésének, sem a halálának a pontos idejét nem tudjuk. Csak kalkulálhatjuk. Ami biztosnak tűnik, hogy valahol Arkansas államban született, Memphistől nyugatra, Little Rocktól keletre egy gyapotültetvényen 1930 körül. Plusz-mínusz 3-4 év. Jellemző a fickóra, hogy a hivatalosnak tűnő életrajzában is leginkább az első letartóztatásakor felvett jegyzőkönyv alapján próbálták meg behatárolni a korát.

Ám a híres rockzenekart, a Dire Straitset is megihlette az alakja, dalba foglalták a nevét, amely szerint édesanyja kilencedik gyermekeként jött világra. De persze ebben sem lehetünk biztosak. Édesapjának, Tobe Listonnak és harminc évvel fiatalabb feleségének állítólag 12 közös gyereke volt, a férfinek előző kapcsolataiból még legalább 13. Állítólag.

Muhammad Ali fosztotta meg a trónjától Sonny Listont
Fotó: AFP

Ám ebből az életrajzi adatból annyit azért kiolvashatunk, hogy a későbbi sportcsillagnak nagyon zaklatott gyerekkora volt. Édesanyja néhány gyerekével, akiket magával tudott vinni, meg is szökött az apjától, Sonny utóbb önállóan ugyanezt az utat járta be.

Írni-olvasni sem tanult meg rendesen, a sportban, az ökölvívásban azonban kiteljesedett a tehetsége. A ringbe is rögös út vezetett, fiatalon börtönben ült, aztán fél évvel a szabadulása után, 1953. március 6-án egy chicagói versenyen legyőzte a Helsinkiben olimpiai bajnoki címet szerző Ed Sanderst. Innen nem volt megállás a trónig. A nehezen kezelhető bunyós 1962-ben jutott fel a csúcsra, amikor címmérkőzésen már az első menetben kiütötte Floyd Pattersont.

Sokáig nem ülhetett a babérjain, mert jött egy nála is nagyobb tehetség, bizonyos Cassius Clay, azaz Muhammad Ali, aki 1964-ben legyőzte őt.

Arról, hogy miként vélekedett az amerikai társadalom Sonny Listonról, hogy milyen afférja támadt Alival és milyen gyanús körülmények közepette hunyt el ötven éve, az Origo írásában olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.