Ötvenkét év egy klubban, folytatja a Guinness-rekorder edző

Minden idők legeredményesebb röplabdatrénere, az orosz Nyikolaj Karpol 82 évesen is folytatja az edzősködést, és az ötvenkettedik idényét kezdi meg az Uralocska kispadján. Az Orosz Röplabda Szövetség benyújtja a kérelmet, hogy a mestert vegyék be a Guinness-rekordok könyvébe.

2020. 05. 21. 21:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futballvilágban Guy Roux-t emlegetjük a klubhűség mintapéldájaként, és nem is ok nélkül, hiszen a francia tréner két kisebb megszakítással 1961 és 2005 között, vagyis 44 éven át volt az Auxerre vezetőedzője. De a két szünetre is jó oka volt: először, 1962-ben behívták sorkatonai szolgálatra, másodszor pedig, 2000-ben rövid ideig sportigazgatóként tevékenykedett szeretett klubjában. A skót Alex Ferguson 27 évet húzott le a Manchester Unitednél (1986-2013), ezzel ötödik az európai labdarúgó-bajnokságokat nézve, a francia Arséne Wenger az Arsenalnál eltöltött 22 évével (1996-2018) a hetedik.

Ám ha átmegyünk az amerikai kontinensre, ott Connie Macknak, aki Philadelphia Athletics baseballcsapatát irányította, éppen fél évszázad munkaviszonyt (1901-1950) számolnak el a klubnál. A mókuskerékből 87 évesen szállt ki, és 93 éves korában hunyt el.

Nyikolaj Karpol 1969-ben 31 évesen kezdte az edzői pályafutását az Uralocska Szverdlovszk női röplabdacsapatánál. A Szport-Ekszpressz orosz sportnapilap cikkírója megjegyzi, hogy abban az évben Charles de Gaulle volt a francia elnök, a szovjet jégkorong-válogatottban Vlagyiszlav Tretyjak még be sem mutatkozott, a televízióban pedig akkor vetítették a nagy sikerű Nu, págágyí! (Magyarországon: No, megállj csak!) kultikus rajzfilmsorozat első epizódját. Jekatyerinburg, a mai Oroszország negyedik legnépesebb városa akkoriban Jakov Mihajlovics Szverdlov bolsevik forradalmár nevét viselte, csak 1991-ben kapta vissza az eredetit. Karpol személye viszont álladó a klubnál, amellyel huszonöt bajnoki címet szerzett, a nemzetközi kupaporondon pedig az Uralocska kilencszer lett Európa legjobbja.

Karpol közben a szovjet, majd az orosz női válogatott szövetségi kapitányaként is jeleskedett, irányításával együttese az olimpiákon két aranyat (1980, 1988) és három ezüstöt (1992, 2000, 2004) szerzett. A sydneyi és athéni ezüst azonban megviselhette a mester idegrendszerét, mert a kubaiak, majd a kínaiak ellen is 2:0-s vezetésről bukták el 3:2-re a döntőt. De ha ezt megemlítettük, az se hallgassuk el, hogy Szöulban a fináléban ők fordítottak 0:2-ről a peruiak ellen úgy, hogy az ötödik szettben az ellenfelüknek meccslabdája is volt! Karpol tizenöt olimpiai bajnokot nevelt, és eredménylistájával minden idők legeredményesebb trénere a sportágban.

Nyikolaj Karpol május 1-én már a 82. születésnapját ünnepelte, de esze ágában sincs befejezni az edzősködést, és az ötvenkettedik szezonját is megkezdi az Uralocskánál. A koronavírus-járvány miatt lefújt 2019/2020-as orosz bajnokságban bronzérmes jekatyerinburgi csapat július 1-én kezdi meg a felkészülést a következő szezonra. Az Orosz Röplabda Szövetség pedig benyújtja a kérelmet az illetékesekhez, hogy a mestert vegyék be a Guinness-rekordok könyvébe.

– Egy évvel ezelőtt már így is megdöntöttem az eddigi rekordot. És amíg az egészségem engedi, nem hagyom abba a munkát – jelentette ki Karpol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.