Óvatosan kell értelmezni a barcelonai ötös tanulságait

Senki sem kapja fel a fejét, ha csak az eredményt hallja: a Ferencváros 5-1-re kikapott idegenben a Barcelonától. A Fradinak ártanánk a legtöbbet azzal, ha tévútra vinnénk a tanulságok levonását. De ez nem jelenti azt, hogy ne értsünk egyet Szergej Rebrovval.

Szilágyi László (Barcelona)
2020. 10. 21. 6:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy örökbecsű gondolata Sir Alex Fergusonnak. A skót edzőfejedelem egyszer azt találta mondani, hogy a labdarúgásban egy valami számít: az eredmény. Játszhatsz szépen, látványosan, lehetsz szimpatikus vesztes, a kutya nem fog rád emlékezni, mert az eredményjelző nem hazudik. Ott a lényeg.

Nehéz is lenne belekötni a lovaggá ütött manchesteri zseni gondolatmenetébe, mégis szeretjük magunkat illuziókban ringatni. Nem is volt olyan sima, mint ahogy alakult, a gólkülönbség túlzó, és hát mindig ott van a szerencsefaktor, amelyre bármikor lehet hivatkozni. Ha a fergusoni tételből indulunk ki, akkor ezt mind felejtsük el, mert ennek semmi értelme nincs, mindez csupán szócséplés, beteges önigazolás, amivel egy tapodtat nem haladunk előre.

Rendben, felejtsük el! Sőt, eszünkbe se jusson tévútra vinni a Ferencváros barcelonai vereségének magyarázatát. Az 5-1-es vereség a világ összes futballpályáján egyenértékű a kiütéssel. Olyan különbség, amit nehéz úgy beállítani, mintha valamilyen példátlan pechsorozat sújtotta volna a vesztes csapatot. A Fradi esetében sem biztos, hogy érdemes kivételt tenni. Annak ellenére sem, hogy Nguen Tokmac lesgólja és Isael kapufája 0-0-nál történt, azaz alakulhatott volna másképp is a meccs. Viszont az a néhány millió tévénéző és a Nou Campban helyet foglaló újságíró, aki látta a Barcelona–Ferencváros mérkőzést, meggyőződhetett arról, hogy volt a pályán egy nevű labdarúgó, aki miután megunta a csapata gyengélkedését, levágott egy olyan szólót, amiért 11-est kapott a csapata. Ő pedig ezt berúgta, és onnantól kezdve ritmust veszített a Fradi.

Messi vette a vállára a csapatát a Fradi ellen
Fotó: Alejandro García / MTI/EPA/EFE

Ettől még dicséretes a Ferencváros helytállása, pontos és bátor passzjátéka, okos labdatartása, de a végeredmény tekintetében ennek nincs jelentősége. Egyébként pedig van: nem véletlenül lelkendezett Szergej Rebrov, az FTC edzője a lefújás után: ilyen összeszedett játékot már régen látott a csapatától. Igen, valóban. Meggyőző volt a Fradi – húsz percig. A kapott gól után megzavarodott, s ha Dibusz nem védi lábbal Ansu Fati közeli lövését Messi tizenegyesgólja után, akkor még az első félidőben eldőlt volna a mérkőzés. A szünet után a meccsnek volt olyan időszaka 3-0 után, amikor azért imádkoztunk, hogy mihamarabb pörögjön le a maradék bő fél óra. Akkor félő volt, hogy súlyos vereség is lehet a vége. Ahogy aztán az is lett, csak más forgatókönyv vezetett el a végkifejletig.

A meccs végén Sigér Dávidnak volt több figyelemreméltó gondolata: a 29 éves középpályás az érzelmi húrok pengetése („felemelő és inspiráló volt a Nou Campban jászani”) után megjegyezte, hogy nem véletlenül cserélt a széleken legtöbbet a csapata. Ott futballoztak ugyanis a Barcelon spílerei, akiket nehezen tudtak féken tartani egy idő után. Erre rímel egyébként Rebrovnak a meccs után levont következtetése is: más felkészülni egy NB I-es mérkőzésre és más a Bajnokok Ligájára. Valóban.

Könnyen lehet, szinte biztos, hogy az a húsz perc, amikor tényleg a maximális fordulatszámon pörgött a Fradi, itthon elég bármelyik csapattal szemben. A BL-ben szemlátomást ez még kevés. Pedig a félreértelmezés elkerülése érdekében szögezzük le: nem az alvó oroszlán bajszát húzta meg a Ferencváros a Nou Campban. A jelenlegi Barcelona az alul motivált Messi nélkül középcsapat lenne. De a hatszoros Aranylabdás, legyen bármilyen boldogtalan, még mindig meg tud nyerni meccseket a csapatának. Ez is kiderült Barcelonában.

Más is: a Ferencvárosnak óriási értéke a taktikailag felkészült, gyors és technikás Nguen Tokmac. De amint nyomás alatt játszva fáradnak a labdarúgók, gyakran a norvég csatárnak előrevágott labda marad az egyetlen fegyver. Tegyük hozzá, ez nem sült el rosszul a második félidőben, amikor 11-est és kiállítást hozott össze a robbanékony center. De hosszabb távon nem lenne baj, ha rajta kívül lenne még egy kiemelkedően gyors játékos a Fradiban.

Aki nem látta a Barcelona–Ferencváros találkozót és csak az eredményt tudja, az abban a hitben él, hogy sima meccsen kapott ki a Fradi. Pedig tudjuk, ez nem igaz. Rebrov és csapata erőt meríthet a barcelonai ötösből, a meccs egyes szakaszaiból. Vegyük úgy, hogy Sir Alex Ferguson annak idején nem is mondott semmit.

Bajnokok Ligája, G csoport: Barcelona–Ferencváros 5-1, Dinamo Kijev–Juventus 0-2. A csoport állása: 1. Barcelona 3 pont (5-1), 2. Juventus 3 (2-0), 3. Dinamo Kijev 0 (0-2), 4. Ferencváros 0 (1-5).

A következő forduló párosítása: Ferencváros–Dinamo Kijev, Juventus–Barcelona.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.