Övé a legfontosabb magyar boka

Nagy Ádám sérülését megvizsgálta egy specialista, s úgy tudjuk, mégsem olyan nagy a baj. Azaz a Bristol City középpályása talán harcképes állapotba kerülhet a Szlovákia elleni EB-selejtezőmérkőzésig.

Ch. Gáll András
2019. 08. 22. 7:14
null
A Bristol City középpályása felemás idényt zárt Fotó: Rogan Thomson Forrás: Bristol City FC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott szep­tember 9-én Szlovákiát fogadja Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában. Ha győz szövetségi kapitány együttese, szinte már papíron is továbbjutónak tekinthető. Csakhogy ahhoz mindennek stimmelnie kell: játékosainknak tudásuk maximumát kell nyújtaniuk, s az sem árt, ha a szerencse Nagy Ádámék mellé szegődik. Az olasz maestro nemegyszer hangsúlyozta már, ha posztonként vizsgáljuk a két csapat játékosait, nyolc-kilenc pozícióban Hamsíkék javára billen a mérleg nyelve.

Kis túlzással az egyetlen fegyverünk a csapategység, amely a vb-ezüstérmes Horvátország és Wales ellen is győzelmet ért. A britek ellen szinte minden lecsorgó labda a miénk lett, és a horvátok ellen is az döntött, hogy a mieink jobban akarták a sikert a földkerekség egyik legerősebb válogatottja ellen.

Nem véletlenül említettük az imént Nagy Ádámot. A Bristol City 24 éves védekező középpályása – aki a QPR ellen berúgta Championship-pályafutása első gólját – a Rossi-féle válogatott talán legfontosabb, leginkább nélkülözhetetlen fogaskereke. A szakvezető feltétel nélkül számít a fedezetre, s a bizalom meg is hozta a gyümölcsét: Nagy élete formájában futballozik. (Idézzük csak fel: Georges Leekens rossz emlékű érájában a négy válogatott meccs közül mindössze Fehéroroszország ellen játszott, akkor is csupán egy félidőt. A belga kalandornál Nagy könnyűnek találtatott.)

Ezért hatott hideg zuhanyként a hír, hogy a 33-szoros válogatott középpályás a QPR elleni meccsen bokasérülést szenvedett, amely elsőre nem tűnt súlyosnak. De aztán a Bristolból jött a hír, legalább négy-hat hét a gyógyulási idő, Nagy nem játszhat a szlovákok ellen.

A Bristol City középpályása felépülhet szeptember 9-ig
Fotó: Bristol City FC

Ez volt kedden, csakhogy azóta honfitársunkat megvizsgálta egy specialista, s úgy tudjuk, mégsem olyan nagy a baj. Azaz Ádám talán harcképes állapotba kerülhet szeptember 9-ig. (Négy nappal korábban, a Montenegró elleni felkészülési meccsen, Podgoricában nem létkérdés a játéka.) A gond csak az, hogy ellentétesek a Bristol City és a magyar válogatott érdekei. Az angolok – kenyéradó gazdái – azt akarják, hogy a válogatott szünet után, tehát szeptember 10-én egészségesen kapják vissza Nagyot, s ezt úgy tudják a legbiztosabban elérni, ha Ádám nem lép pályára 9-én a Groupama Arénában. Nagy viszont játszani akar, ám benne van a pakliban, hogy a bokája még súlyosabban megsérül. És a válogatottnak sem érdeke, hogy kulcsembere hónapokra kidőljön a sorból.

Itt tartunk most, értelmes kompromisszumra lenne szükség az MLSZ és a Bristol City vezetősége között. játéka kulcskérdés, de nem mindenáron. A gond csak az, hogy nem állunk jól védekező középpályásokkal, Pátkain kívül talán Sigér Dávid jöhet még számításba, ám ő 29 évesen abszolút újonc. A Fradi játékosa remek labdaszerző, de el is szórja a megszerzett labdákat, ahogy a Dinamo Zagreb ellen is tette.

Rossi hétfőn keretet hirdet. Addigra talán okosabbak leszünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.