Pályázat ifj. Balzsay kapitányi posztjára

Múlt csütörtökön elnökségi ülést tartott a Magyar Ökölvívó Szakszövetség. A kibocsátott közlemény szakmai megújulásként aposztrofálja a testület határozatait, amelyek közül talán az a legfontosabb, hogy pályázatot írnak ki a szövetségi kapitányi és a főtitkári posztra, s megkezdik a tárgyalásokat az eddigi vezetőedző, a kazah Bolat Nijazimbetov szerződésének felbontásáról, jobban mondva arról, hogy nem hosszabbítják meg a megállapodást.

Ch. Gáll András
2020. 06. 24. 7:15
Gálos Roland; Kistohurry, Samuel;
Gálos Roland (jobbra) már kijutott az olimpiára Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt csütörtöki elnökségiről – ahogy ez már a sportágban megszokott – azonnal kiszivárogtak a hírek, és meg is jelentek a közösségi oldalakon, hogy mennyire pontosan és valósághűen, azt most inkább hagyjuk. A hivatalos kommüniké csak hétfőn látott napvilágot a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) honlapján.

– Az elnökség arra hatalmazott fel, hogy megkezdjem a tárgyalásokat Bolat Nijazimbetovval, a férfi válogatott kazah vezetőedzőjével – mondta lapunknak Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. – Részben azért, mert a koronavírus-helyzet miatt jelentősen csökkent a legjobbjainkat a márciusi londoni olimpiai selejtezőn irányító kazah szakembertől megkívánt munka mennyisége, részben pedig azért, mert komoly mértékben visszavették valamennyi szövetség központi támogatását, így a MÖSZ-ét is. Szóval nem szakmai, hanem pénzügyi okok miatt rövidítenénk le szerződésének időtartamát, amely amúgy is csak szeptemberig, az eredetileg tervezett 2020-as olimpia befejezéséig tartott volna. A tárgyalásokat a héten kezdem meg Bolattal, egyidejűleg pedig kiírjuk a pályázatot a szövetségi kapitányi posztra. Ezt a pozíciót hivatalosan ifjabb Balzsay Károly töltötte be eddig, de valójában Bolattal együtt ketten voltak szövetségi kapitányok. Ez luxus, ezért az elnökség úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a kapitányi tisztségre. Szakemberek segítségével összeállítjuk a pályázati feltételeket, ezen a héten véglegesítjük, és legkésőbb jövő hétfőn vagy kedden kiírjuk a pályázatot. Egy-két napon belül leülök tárgyalni a kazah edzővel, nem akarom bizonytalanságban hagyni.

Gálos Roland (jobbra) már kijutott az olimpiára
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Bajkai István megemlítette, hogy a világ nagy futballklubjai, adott esetben dúsgazdag szervezetek is jelentős mértékben csökkentették játékosaik, alkalmazottaik fizetését, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség azonban eddig a pillanatig még egyetlen fillért sem vont meg dolgozóitól, ­versenyző­­itől, edzőitől.

– Eddig a pillanatig. Most azonban szövetségünk anyagi helyzete, továbbá a vírushelyzet indokolja a takarékos­ságot, nem beszélve arról, hogy ­lénye­gé­­ben leállt a sportág világszerte és itthon is, nincsenek versenyek, így akkor járunk el helyesen, ha minden fillért megfogunk, és a forrásainkat az egyesületekre és a sportolókra fordítjuk.

Nijazimbetov szűk egyéves magyaror­szági tevékenysége egyébként sikeresnek mondható, mert a londoni olimpiai selejtezőről az

57 kilós Gálos Roland már kijutott Tokióba – bár megjegyzendő, hogy a bajai bunyós nagyrészt a saját útját járja, és az édesapjával készül –, és a 63 kilós Fodor Milán is egyetlen győzelemre volt az olimpiától, amikor a kvalifikációs tornát félbeszakították. A bokszolókkal folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy vevők voltak a kazah mester munkastílusára.

Lapunk úgy értesült, hogy a kazah szakember havi fizetése nettó 4500 euró volt, emellett a szállásáról, étkezéséről is gondoskodni kellett, ezenkívül többször is járt otthon az eltelt időszakban, részben a szövetség, részben a saját pénzén, de most már lassan fél éve nem látta szeretteit az ötgyermekes családapa.

A szövetség főtitkári pozícióját eddig Nagy Anett töltötte be, az elnökségi határozat értelmében az ő posztjára is pályázatot írnak ki. Elképzelhető, hogy az eddigi főtitkár is beadja a pályázatát.

Az elnökség továbbra is fenntartja a csoportos edzések és a versenyek felfüggesztésére vonatkozó határozatát azzal a kiegészítéssel, hogy az egyéni edzéseknél a keretorvos által leírt szabályok betartása kötelező. A korlátozások sportágra érvényes feloldásáról küldött külön tájékoztatás alapján lehet majd elkezdeni a csoportos edzéseket. Határozat született a nyílt rendszerű országos bajnokság (össz­magyar ökölvívó bajnokság) előkészítéséről, a határon túli magyarság sportszervezeteinek saját jogon történő bevonásáért, ami mindenképpen történelmi kezdeményezés lenne, hiszen ilyesmire korábban még nem volt példa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.