Magyar dráma Kazanyban, csapatunknak elúszott az olimpia

Nem sikerült negyeddöntőbe jutnia a magyar férfipárbajtőr-csapatnak a kazanyi világkupán, ezzel eldőlt, hogy lemarad a tokiói olimpiáról.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 13:49
null
Budapest, 2015. december 19. Rédli András, miután kikapott Somfai Pétertől a férfi párbajtőr egyéni verseny döntőjében a vívók országos bajnokságán a budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban 2015. december 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rédli András, Andrásfi Tibor, Berta Dániel összeállítású válogatottunk a 16 közé kerülésért 36-28-ra legyőzte az üzbégeket, majd a negyeddöntőért ráadástussal 29-28-ra kikapott a kínaiaktól. A kínaiak ellen a regnáló egyéni világbajnok, világranglista-vezető Siklósi – aki vasárnap az egyéni versenyben ezüstérmes lett –, Rédli és Andrásfi vívott. Az utolsó asszó előtt együttesünk 25-23-ra vezetett, de a rutinos, 37 éves Rédli nem tudta megőrizni az előnyünket. A végjátékban 28-28-as állásnál lejárt a vívóidő, egyperces hosszabbítás következett. Ebben Rédli volt a kedvezményezett, és már majdnem le is telt az egy perc tus nélkül – ha így marad, mi nyerünk –, amikor ellenfele három másodperccel a vége előtt jó ütemben és pontosan szúrt.

Siklósi három asszója: 3-1, 4-5, 4-2, a mérlege: +3

Andrásfi három asszója: 0-3, 6-3, 4-2, a mérlege: +2

Rédli három asszója: 2-3, 2-4, 3-6, a mérlege: -6

Rédli Andrásnak nem lesz könnyű megemészteni a történteket
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közvetlen ellenfeleink közül az ukránok és az oroszok is a legjobb nyolc közé jutottak, így utóbbiak is – akik eddig mögöttünk voltak a kvalifikációs rangsorban – biztosan megelőzik a mieinket. Rédliék reálisan csak akkor szerezhettek volna kvótát, ha az oroszokat maguk mögött tartják, és közben az ukránok megőrzik pozíciójukat, azaz maradnak a négy között. Sajnos tovább már nem kell számolgatnunk, a magyar csapat a folytatásban Kazanyban csak a 9–16. helyért vívhatott még hétfőn, és a 14. helyen zárt. Egyéniben mindenesetre Siklósi Gergely biztosan indulhat majd a tokiói játékokon, a világranglistáról ő kijutott Tokióba.

Csapatunk a 2016-os riói olimpián bronzérmes volt, akkor Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter alkotta az együttest.

A kazanyi női versenyben a Szász-Kovács Emese, Kun Anna, Muhari Eszter, Büki Lili összeállítású együttesünk két győzelemmel a negyeddöntőbe jutott. A mieink az indiaiakat 45-27-re, az amerikaiakat 45-37-re verték. Csapatunk a kazanyi világkupára már úgy érkezett, hogy semmiképpen sem juthat ki az olimpiára. Egy versenyzőnk április végén Madridban az európai pótkvalifikációs versenyen szerezhet kvótát, de ahhoz meg kell nyerni a viadalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.