Paulo Sousa vezeti már Budapesten is a lengyel válogatottat

Három napja jelentette be a Lengyel Labdarúgó-szövetség, hogy menesztette Jerzy Brzeczek szövetségi kapitányt. A magyar labdarúgó-válogatottal azonos selejtezőcsoportban szereplő lengyel együttes azonban nem sokáig maradt kapitány nélkül: csütörtök délután bejelentették, a portugál Paulo Sousa veszi át a nemzeti együttes irányítását.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 17:17
null
Forrás: pzpn.pl
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paulo Sousa neve már szerdán este felröppent. Akkor még csak az esélyesek között emlegették a lengyel szövetségi kapitány posztjára, amely a hét elején ürült meg, mivel a szövetség a hét elején bejelentette az eddigi szakvezető, Jerzy Brzeczek távozását. Zbigniew Boniek szövetségi elnök csütörtökön délután sejtőtájékoztatót tartott, ám mielőtt kirukkolt volna az új kapitány nevével, megindokolta a régi menesztését. A döntés valóban váratlan volt, hiszen Jerzy Brzeczek a 2018-as világbajnokság után vette át a csapat irányítását, és az eddigi eredményeibe nem lehet belekötni: Ausztriát, Észak-Macedóniát, Szlovéniát, Izraelt és Lettországot megelőzve csoportgyőztesként jutott ki az Európa-bajnokságra, a tíz meccséből nyolcat megnyert és csak egyet veszített el. A Nemzetek Ligája A ligájának 1. csoportjában pedig meg tudta őrizni a helyét Olaszország, Hollandia és Bosznia-Hercegovina társaságában, a bosnyákok oda-vissza legyőzése mellett az olaszoktól is rabolt pontot.

 

Fotó: pzpn.pl

 

– Hétfőn találkoztam Brzeczekkel és tájékoztattam róla, hogy elválnak útjaink – mondta Zbigniew Boniek. – Nehéz döntés volt, mert elismerem az akaraterejét, az elkötelezettségét és ambícióját, ám a csapat az eredmények ellenére sem játszott jól. Az Eb előtt azt éreztem, hogy a csapat nem tud előrelépni, ezért kellett váltani. Őszintén sajnálom, és annak ellenére, hogy én személy szerint elégedett voltam a munkájával, de Brzeczekkel nem értünk volna el semmit. Bár a futballisták azért vannak a válogatottban, hogy futballozzanak, nem pedig azért, hogy a kapitány jövőjén aggódjanak, Robert Lewandowskit felhívtam, és tájékoztattam, mielőtt Brzeczekkel közöltem volna a döntést.

Zbigniew Boniek ezután jelentette be, hogy a lengyel válogatott új szövetségi kapitánya portugál Paulo Sousa lett, akivel szemben az az elvárás, hogy az Eb-csoportból továbbjusson a csapattal, valamint kivezesse a gárdát a világbajnokságra. Mint ismeretes, a lengyel együttes egy csoportban szerepel majd a vb-selejtezőkön a magyar válogatottal.

– Azt tudtam, hogy nem lengyel edzőt kérek fel erre a munkára – indokolta a választását az elnök. – Azt is tudtam, hogy európai csúcsedzők számára nem túl vonzó feladat egy válogatott irányítása. Ügynököktől kaptam sok ötletet, és végül azért esett a választásom Paulo Sousa személyére, mert kiderült, és ezzel meg is lepett, hogy rengeteget tud a lengyel futballról és a lengyel futballistákról.

Arról nem esett szó, hogy mennyi időre szól az 50 éves szakvezető szerződése, az viszont kiderült, hogy hat főből, portugál és spanyol edzőkből álló szakmai stáb segíti majd a munkáját. Paulo Sousa eddig a Queens Park Rangers, a Swansea City, a Leicester City, a Videoton FC, a Makkabi Tel-Aviv, az FC Basel, a Fiorentina, a kínai Tiencsin Csüancsien és a francia Girondins Bordeaux vezetőedzője volt. A székesfehérvári együttessel Ligakupát egyszer, magyar Szuperkupát kétszer nyert, illetve bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Később izraeli és svájci bajnoki címet is szerzett csapataival.

– Megtisztelő, hogy a lengyel válogatott szövetségi kapitánya lehetek, büszke vagyok rá. Lengyelország a futball országa! Meggyőződésem, hogy a szurkolók lelkesedése és támogatása hitet ad számunkra – mondta Paulo Sousa. Hozzátette, megfelelő mentalitás, fegyelmezettség, szervezettség és szemlélet szükséges a sikerhez.

A lengyel válogatott következő mérkőzése éppen Budapesten lesz március 25-én, világbajnoki selejtezőt játszik a magyar csapattal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.