A dobóóriás rekorddöntésre készül hétfő este Székesfehérváron

Kilencedik alkalommal áll dobókörbe a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj nemzetközi versenyen a lengyel Paweł Fajdek, a kalapácsvetés négyszeres világbajnoka.

Forrás: SZPRESS HÍRSZOLGÁLAT2021. 07. 05. 10:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paweł Fajdek már akkor is elfogadta a magyar házigazdák meghívását, amikor a 2006-ban elhunyt sportdiploma munkássága előtt tisztelgő sztárparádénak még nem Székesfehérvár, hanem Budapest adott otthont. A közel 130 kilós atlétaóriás szerint kevés olyan jó dobókör van a világon, mint amilyen a hétfőn kezdődő kétnapos verseny helyszínén van, de az oda kilátogató szurkolókról is kimondottan jó a véleménye, akik évről évre az atlétákat tűzbe hozó hangulatot tudnak teremteni.

– A dobókör tényleg olyan gyors és versenyzőbarát, amit mi, kalapácsvetők kedvelünk, és ez is hozzájárulhat ahhoz, ha az idei versenyen sikerül megjavítanom a versenycsúcsot, amit 83,12 méterrel én tartok. Tartósan jó a formám, 82 méterre biztos, hogy képes leszek, de ha a közönség segít, ami számunkra a támogatás nélkülözhetetlen formája, és még az ellenfeleim is nagyokat dobnak, akkor a 83 fölötti eredmény is összejöhet. Örülök, hogy itt lehetek, szeretem a pályát, jó a kapcsolatom a szervezőkkel, és kedvelem az esemény kiszámíthatóságát is – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a lengyel sportember.

Diadalok és kudarcok

Paweł Fajdek pályafutásának különlegessége, hogy sorozatban négyszer is világbajnok tudott lenni, először Moszkvában, aztán Pekingben, majd Londonban, végül két éve Dohában, de emellett van két olimpiai kudarca is. Utóbbiak miatt eddig még egy bronzérmet sem akasztottak a nyakába az ötkarikás versenyeken. Londonban három érvénytelen kísérlet vágta el az útját, négy évvel később Rióban kerek 72 méteres dobásnál megállt a tudománya, ez pedig csak a 17. helyhez volt elegendő. Sírva hagyta el a küzdőteret, majd bocsánatot kért azért, hogy világranglista-vezetőként a második olimpiáján sem tudott megfelelni a várakozásnak.

– Nem szívesen beszélnék már arról, ami kilenc, illetve öt évvel ezelőtt történt velem, ezek számomra a múlt eseményei, amelyeket nagy nehezen sikerült feldolgoznom, most viszont csak előre tekintek és bizakodva készülök a harmadik olimpiámra, Jó formámat egyre jobb eredményekkel bizonyítom, képesnek tartom magamat Tokióban egy dobogós helyezésre, de elbizakodottság nélkül azt is kimondhatom, hogy aranyéremmel térnék haza az olimpiáról Lengyelországba. Szeretnék még világbajnok is lenni, de most nem az foglalkoztat, hogy vajon ötödször is győzni tudok-e vagy sem, mert az egész énemmel Tokióra fókuszálok, ott szabadulnék meg a mumusomtól – mondta befejezésül a 32 esztendős, szemüveget viselő kalapácsvető, akinek a magyar dobók közül a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence lehet a legnagyobb ellenfele a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.