Pekingben megint bezárhatnak az uszodák

A koronavírus második hullámától tartanak a kínai fővárosban.

Magyar Nemzet
2020. 05. 03. 21:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány esetleges második hulláma eredményeként a kínai kormány úgy döntött, hogy bezárja az összes edzőtermet és medencét Pekingben – írja a The Independent amerikai lap. Az intézkedés mögött vélhetően az állhat, hogy a kínai fővárosban az elmúlt héten váratlanul újjáéledt a vírus, azok után, hogy a fertőződések száma folyamatosan csökkent az elmúlt hónap folyamán.

Mint ismert, a koronavírust eredetileg Kínában, Vuhanban fedezték fel tavaly decemberben. Néhány hónapig Vuhan maradt a járvány epicentruma körülbelül 83 000 esettel, a folyamatosan növekvő esetszám miatt március elejétől az országot szinte teljes lezárták. Ezen erőfeszítések ellenére még mindig több mint 4000 ember halt meg az országban. Kínán belül a bejelentett esetek száma ugyan lassan csökkenni kezdett, s ezzel párhuzamosan más területeken, például Olaszországban és az Egyesült Államokban is elterjedt. Jelenleg világszerte több mint 3,3 millió megerősített koronavírus-fertőzött esetet, közel 240 000 halálesetet regisztráltak.

A tesztelés hiánya és a tünetmentes esetek nagy száma miatt sok tisztviselő azt gyanította, hogy a tényleges esetek száma jelentősen magasabb.

A kínai tisztviselők kijelentették, hogy a vírus származási városában, Vuhanban nincs megerősített eset, ám jelenleg körülbelül 535 ember áll megfigyelés alatt. Úgy gondolják, hogy ezen új gyanús esetek nagy részét más országokból importálták, s ez arra késztette a kínai kormányt, hogy kötelező 14 napos karanténre kötelezze az országba belépő személyeket.

Kínában sokan tiltakoznak a bezárások ellen, különösen az edzőterem-tulajdonosok és az elitsportolók, akik visszatértek a szokásos rutinjukhoz, és folytatták a felkészülést, amelyet a járvány kitörés kezdete óta megszakítottak.

A Kínába belépő látogatók számára előírt kötelező karantén új következményekkel jár azon országok számára, amelyek megpróbálnak visszazökkenni a régi kerékvágásba a világjárvány után. Svédország és Hollandia nemrég jelentette be az edzőhelyek megnyitását néhány elit sportolójuk számára. Ám ezután mindkét országban nagyszámú megerősített koronavírus-fertőzéses eset fordult elő, az esetszámok csökkenése után újra emelkedett a fertőzések száma.

Jelenleg úgy áll, hogy a tokiói olimpiát 2021-re halasztották, de a vírus újbóli feltámadása felülírhatja ezt a tervet. Shinzo Abe japán miniszterelnök kijelentette, hogy Tokió képtelen lesz megrendezni a játékokat, ha nem születik végleges, megnyugtató megoldás a járvány lekűzdésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.