Pénteken kezdődik az olimpiára készülő sportolóink oltása

Péntek reggel tíz sportoló kapja meg a koronavírus elleni oltást a Sportkórházban. Őket követi majd a többi, olimpiai részvételre esélyes versenyzőnk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 28. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának csütörtöki közlése alapján elsőként tízen kapják meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. A bizottság a következő hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltását is tervezi. Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.

A sportági szövetségekkel közösen a MOB 868 fős listát állított össze, amelyen azok szerepelnek, akiknek van esélye a 2020-ről idénre halasztott tokiói nyári, vagy a jövő februári pekingi téli olimpián a részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem.

A MOB azt írta, hetekkel ezelőtt kéréssel fordult a kormányhoz, hogy vegyék fontolóra az olimpiai játékokra készülő sportolók mihamarabbi beoltását. Mivel a 2022 februárjában kezdődő téli olimpia kvalifikációs időszaka egybecsúszik a tokiói olimpiára való felkészüléssel, a téli sportolók beoltására is vonatkozott a kérés.

A döntéshez két lényeges tényező megfontolása vezetett. Az egyik a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes részvétel, a másik pedig az esetleges megbetegedéseket követő kényszerű, több hónapos kihagyás miatti formahanyatlás, amely a MOB szerint az eddigi tapasztalatok alapján a legjobb állapotban lévő sportolók elé is olyan akadályt gördít, amelyet lehetetlen néhány hónapos távlatban legyűrni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság több alkalommal egyértelműen kommunikálta, hogy az olimpián való indulásnak nem feltétele a beoltottság, tehát – az olimpiai részvételhez hasonlóan – az oltás is önkéntes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.