Pénteken világcsúcs, csütörtökön világszenzáció

A női 400 méter gáton az amerikai „testvérharcból” Dalilah Muhammad, a riói olimpia bajnoka került ki győztesen, saját, 52,20-as csúcsát javította 52,16 másodpercre.

2019. 10. 05. 10:45
Doha 2019 IAAF World Championships
Dalilah Muhammad a 400 méter gát új rekordjával Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsit csalódott, de mégsem elégedetlen Márton Anita a dohai világbajnokságon csütörtök éjjel súlylökésben elért ötödik helyezése után, és felemás érzési abszolút érthetők. Három éve a pekingi olimpián úgy lett bronzérmes, hogy tizenhárom centiméter választotta el a húsz métertől, most pedig tizennégy – a tizenkilenc métertől. Két éve a londoni vb-n 19,49-cel végzett a második helyen, tavaly Birminghamben 19,62-vel lett fedett pályás világbajnok, utána viszont egy térdsérülés alaposan keresztülhúzta a számításait. Idén hiába szerzett fedett pályás Eb-bronzot – kerek 19 méterrel –, a szabadtéri szezonra sehogyan sem akart összeállni a technikája.

Májusban a sanghaji Gyémánt Liga-versenyen 17,65-tel döntőbe sem jutott, kilencedik lett, és júniusban a magyar bajnokságot is csak 17,76-tal nyerte meg. Szeptemberben aztán egy minszki, 18,95-ös eredménnyel visszakapaszkodott az élmezőny vége mögé, a világranglista tizedik helyére. Dohában 18,75-tel kezdett, az első sorozat után ezzel a második helyen állt, ám nem tudott javítani, és az utolsó dobása előtt már csak a hetedik volt.

Dalilah Muhammad a 400 méter gát új rekordjával
Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel

A békéscsabai versenyző azonban pályafutása során sokadszorra kapta össze magát a hatodik sorozatra, s 18,86-tal végül a vállalható ötödik helyen kötött ki a kínai Kung Li-csiao (19,55), a jamaicai Thomas-Dodd (19,47), a német Schwanitz (19,17) és az amerikai Ewen (18,93) mögött. Megjegyzendő, hogy a riói olimpiai bajnok amerikai Carter (18,41) csak kilencedik lett.

– Nagyon szoros volt a döntő, jól kezdtem, és arra számítottam, hogy nekem is kijön egy tizenkilenc méter fölötti lökés, sajnos nem így alakult. Annak örülök, hogy utolsóra sikerült javítanom, és ha azt nézem, hogy mégiscsak ötödik lettem a világbajnokságon, az nem olyan rossz. Ám az érem is elérhető lett volna – értékelt Márton Anita.

Szólnunk kell a női 400 méter döntőjéről is, ahol a regnáló olimpiai bajnok, a bahamai Shaunae Miller-Uibo hat tizedet javított az egyéni csúcsán, 48,37 másodperccel feljött az örök világranglista hatodik helyére, mégis kikapott! Az aranyérmet a 21 éves bahreini Szalva Eid Naszer nyerte meg 48,14-gyel. Ez „csak” Ázsia-rekord, mégis világszám, mert ennél gyorsabban csupán az NDK-s Marita Koch (47,60; 1985) és a csehszlovák Jarmila Kratochwilová (47,99; 1983) futott a doppingolók aranykorában.

Naszer persze nem a semmiből jött, az előző vb-n ezüstérmes volt, idén négy Gyémánt Liga-versenyt nyert meg, és a sorozat döntőjében is ő diadalmaskodott. Az eddigi legjobbja 49,08 volt, idén a vb előtt 49,17-ig jutott, Miller-Uibo 49,05-ig, így inkább ő volt az esélyes. Naszer egyébként Ebelechukwu Agbapuonwu néven Nigériában látta meg a napvilágot, édesapja azonban bahreini.

Tegnap aztán már világcsúcsnak is tapsolhattunk: a női 400 méter gáton az amerikai „testvérharcból” Dalilah Muhammad, a riói olimpia bajnoka került ki győztesen, saját, 52,20-as csúcsát javította 52,16 másodpercre, az ezüstérmes, a mindössze 20 éves Sydney McLaughlin 52,23-at repesztett, de ez is kevés volt az aranyéremhez.

Muhammad 29 éves, továbbá a brit Sally Gunnell után a második atlétanő, aki ezen a távon olimpiát nyert és világcsúcsot javított – igaz, a rekordot már eddig is ő tartotta. 2013-ban és 2017-ben vb-második volt, most pedig végre győzött is a világbajnokságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.