Phelps néha fenékbe rúgta Verrasztó legyőzőjét

Az amerikai úszók olimpiai válogató versenye után jelentette be az NBC televíziós csatorna, hogy minden idők legsikeresebb olimpikonja, a 19-szeres bajnok úszó, Michael Phelps is csatlakozik a szakértő stábhoz. Phelps az úszódöntők első napján a tokiói uszodában meghatódott, miután látta a 400 méter férfi vegyes befutóját. A baltimore-i zseni régóta ismeri a szám tokiói aranyérmesét, Chase Kaliszt.

Magyar Nemzet
2021. 07. 25. 17:15
2021 U.S. Olympic Trials - Swimming - Day 6
Michael Phelps korábban együtt edzett a 400 vegyes bajnokával, Chase Kalisszal Fotó: TOM PENNINGTON / GETTY IMAGES/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004-ben Athénban 2008-ban Pekingben szintén Cseh László volt Michael Phelps egyik legkomolyabb ellenfele az olimpián. Peking után Londonban is a magyar vegyesúszó-specialista volt az, aki elvileg megszorongathatta volna az amerikai fenomént. Cseh László 2016-ban is ott volt a riói játékokon, a vegyesen nem tudta beverekedni magát a döntőbe, de 100 pillangón összecsapott, sőt holtversenyben Phelpsszel a második helyen végzett a szingapúri Joseph Schooling mögött.

Chase Kalisz nyerte a hosszabbik vegyesúszó számot
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Phelps Rió után, 19-szeres olimpiai bajnok úszóként vonult vissza. Idén az NBC amerikai televíziós csatorna felkérésére vállalt szakértői szerepet a tokiói játékok idején. Ő is ott volt tehát az uszodában, amikor korábbi felségterületén, 400 vegyesen kettős amerikai siker született: Chase Kalisz győzött Jay Litherland előtt. A harmadik helyen végzett ausztrál Brendon Smith két tizeddel előzte meg Verrasztó Dávidot.

Verrasztó Dávid élete első olimpiai döntőjében a negyedik helyen végzett
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A Los Angeles Times beszámolója szerint Phelps diadalittasan csapott a levegőbe, amikor Kalisz célba ért. A közös történetüket ismerve ez nem meglepő.

A 27 éves Kalisz több mint két évtizede találkozott először Phelpsszel. Tizenhárom éves volt, amikor először edzett vele Észak-Baltimore-ban. Bob Bowman, aki mindkét úszót edzette, egyszer azt mondta, hogy Kalisz megközelítheti Phelps szintjét.

Miután Kalisz a múlt hónapban megnyerte a 400 vegyest a Nebraska államban található Omahában rendezett olimpiai válogatón, Phelps átölelte őt, amint kijött a medencéből.

– Néha fenékbe rúg, ha arra van szükségem. Néha biztosan erre van szükségem – mondta akkor Kalisz. – Michael Phelps fiatalkorom óta olyan volt számomra, mint egy idősebb testvér.

A többit ismerjük: Kalisz megnyerte Tokióban a 400 vegyest. Az éremátadó ünnepségén Phelps az NBC kommentátorállásából figyelte a történteket, lefényképezte a kivetítőt, amelyen éppen az látszott, amint Kalisz egy csokor napraforgót és egy maszkot szorongatott a kezében, miközben az aranyérem lógott a nyakában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.