Pontos célzás, hideg fej a recept az év első vb-címéhez

1993. december 26-án indult a tradíció, elkezdődött a PDC 1994-es világbajnoksága – a döntőt ugyanis már az új évben, január 2-án játszották. A finálé időpontja azonnal különleges státust adott az eseménynek, hiszen azóta is minden évben dartsban avatják az esztendő első világbajnokát.

2021. 01. 01. 7:29
null
A legtöbben Michael van Gerwent (balra) és Gerwyn Price-t várják a döntőbe Fotó: Michael Cooper +44 7968 167657 Forrás: PDC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjobb játékosokat tömörítő PDC (Professional Darts Corporation) gyorsan megelőzte népszerűségben a vele párhuzamosan évenként világbajnokságot rendező brit dartsszervezetet, a BDO-t, míg tavaly utóbbi tönkrement. A helyzet tehát egyszerűbb – lenne, ha a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) nem jelentette volna be, hogy tervezi elindítani a maga seregszemléjét 2021-ben. Ha sikerrel is jár ez a kezdeményezés, aligha lehet kérdéses, hogy a darts legnagyobb presztízsű versenye a PDC-világbajnokság marad. A 2021-es torna 2020. december 15-én kezdődött, nézők előtt. Igaz, a szurkolókat a londoni szigorítások miatt csak a nyitónapon engedték be a vb hagyományos helyszínére, az Alexandra Palace-ba. Az elmúlt három kiírásnak csak a fináléját rendezték januárban, újév napján, idén viszont a hagyományos szilveszteri szünnap után a negyeddöntőktől folytatódik a világbajnokság január elsején. Nyolc játékos maradt tehát még versenyben azért, hogy 2021 első világbajnoka legyen.

Michael van Gerwen (holland, 1. kiemelt)

A holland világelső három vb-címével a torna történetének második legeredményesebb játékosa. Ahhoz viszont, hogy a rangsort vezető Phil Taylort utolérje, még tizenegy vb-címre van szüksége… Tavaly címvédőként elvesztette a finálét Peter Wrighttal szemben, az extravagáns skót viszont idén már a harmadik körben búcsúzott. A nyolcaddöntőben van Gerwen is nagyon közel állt a kieséshez, de 1-3-as szetthátrányból, két meccsnyílról fordított az angol Joe Cullen ellen.

A legtöbben Michael van Gerwent (balra) és Gerwyn Price-t várják a döntőbe
Fotó: PDC

Dave Chisnall (angol, 8.)

A negyeddöntőben van Gerwen ellenfele az örök vesztes Chisnall lesz, akinek karrierje során nyolc komolyabb tornadöntő és ugyanennyi ezüstérem jutott eddig. A nyolcaddöntők legmagasabb pontátlagát hozó meccsén viszont fejben is erős volt a 9. kiemelt belga Dimitri van den Bergh ellen. Ha 27, egymás utáni sikertelen próbálkozást követően újra legyőzné van Gerwent, akkor pedig talán el is hiszi, hogy megvan a játéka a vb-címhez.

Gary Anderson (skót, 13.)

A kétszeres világbajnok alacsonyabb kiemelési számának oka, hogy az elmúlt két évben hátproblémák miatt sokat kihagyott, még a visszavonulását is fontolgatta. Amikor ezzel szembesítették a 4-0-ra hozott nyolcaddöntője után, csak annyit mondott: „Már eszembe se jut, akár még tíz év is lehet bennem.”

Dirk van Duijvenbode (holland)

Az egyetlen versenyben maradt játékos, aki nem volt a 32 kiemelt között. A korábbi padlizsántenyésztő 2020-ban óriásit lépett előre, a World Grand Prix-n döntőt játszott, a vb-negyeddöntőért pedig 3-1-es hátrányból fordított a Premier League-bajnok Glen Durrant ellen. Az első meccsére stílszerűen padlizsánnal vonult be.

Krzysztof Ratajski (lengyel, 15.)

A lengyel játékos karrierje legnagyobb sikerét érte el a vb-negyeddöntővel. Majdnem elizgulta, az előző fordulóban kilenc meccsnyilat rontott el, de szerencséjére a címvédő Wrightot kiejtő német Gabriel Clemens sem élt a maga hét mérkőzéslezárási lehetőségével. A versenyben maradt nyolc játékos közül az ő végső győzelme lenne a legváratlanabb.

Stephen Bunting (angol, 26.)

Ő is hirtelen halálban jutott a legjobb nyolc játékos közé Ryan Searle ellen, előtte pedig a kilencnyilast dobó James Wade-et is kiütötte. 2014-ben megnyerte a BDO-vb-t, az elit mezőnyben viszont a bemutatkozásakor elért negyeddöntő volt eddig a csúcsa. Nem játszott kiemelkedően, de a szoros helyzeteket jól kezelte, így most akár meg is javíthatja az egyéni legjobbját.

Gerwyn Price (walesi, 3.)

Dupla motivációval játszik, hiszen a vb-cím egyben világelsőséget is érne számára a ranglistát hét éve folyamatosan vezető van Gerwennel szemben. A korábbi rögbis tavaly az elődöntőben kapott ki Wrighttól, idén már összejöhet az MVG elleni álomdöntő. Price nem tartozik a közönségkedvencek közé, de talán éppen ezért még jobb esélyei vannak a világbajnoki címre most, hogy nincsenek nézők az Ally Pallyben.

Daryl Gurney (északír, 11.)

A 2017-es vb-n egyszer már eljutott a negyeddöntőig, akkor a későbbi győztes van Gerwen állította meg. A 2020-as idénye viszont nem sikerült jól, három év után kicsúszott a top 10-ből. Pont a legjobbkor talált vissza a csúcsformájához. Price elleni meccse a legjobban várt negyeddöntős párosítás, másfél éve, a Premier League-ben majdnem egymásnak estek a felek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.