Portugál–francia: Eb-ellenfeleink ma egymás ellen játszanak

Az Európa-bajnoki címvédő Portugália a világbajnok Franciaországot fogadja a Nemzetek Ligája 5. fordulójában Lisszabonban ma este. A két válogatott a jövő évi Eb-n Magyarország csoportellenfele lesz Budapesten, ilyen szemmel is nézhetjük már a rangadót. A németek a Ferencváros légiósait is a soraiban tudó Ukrajnát látják vendégül.

Magyar Nemzet
2020. 11. 14. 11:30
CRISTIANO RONALDO
Stockholm, 2020. szeptember 9. Cristiano Ronaldo, a portugál labdarúgó-válogatott csapatkapitánya ünnepli gólját a labdarúgó Nemzetek Ligája harmadik fordulójában játszott Svédország-Portugália mérkõzésen a stockholmi Friends arénában 2020. szeptember 8-án. Ronaldo 100. és 101. válogatottbeli góljával a címvédõ és Európa-bajnok Portugália 2-0-ra gyõzött. MTI/EPA/Janerik Henriksson Fotó: Janerik Henriksson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljesen más meccs lesz, mint a szerdai volt. Ha háromnaponta pályára lépünk, nincs idő a múlton rágódni – zárta rövidre Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya a témát, hogy a világbajnok nagy meglepetésre 2-0-s vereséget szenvedett Párizsban a Finnország elleni barátságos mérkőzésen a hét közepén. Tartalékosan állt fel a Les Bleus, amely ennek ellenére is esélyes volt, a vereség miatt pedig elsősorban a játékosok nem megfelelő hozzáállását okolták az országban. Maga Deschamps is megjegyezte a meccs után, hogy jókor kapták a pofont, de úgy tűnik, ezzel le is zárta a meccset.

a franciák ellen megelőzheti Puskás Ferencet a karriergólok számában – MTI/EPA/Janerik Henriksson

Portugália ellen persze két okból is más mérkőzés vár a franciákra. Egyrészt ennek van tétje, négy forduló után a két válogatott egyaránt tíz pontot szerzett, Horvátországot és Svédországot legyőzte, egymás ellen pedig 0-0-s döntetlent játszott Párizsban októberben. Másrészt a világbajnok alighanem erősebb csapattal áll majd fel, mint a finnek ellen tette. Ugyan Wissam Ben Yedder (AS Monaco) koronavírus-fertőzés miatt biztosan kihagyja a találkozót, de a maródiak közül Benjamin Pavard (Bayern München) és (Bayern München) is visszatérhet a csapatba, valamint a finnek ellen pihentetett Kingsley Coman (Bayern München) és Adrien Rabiot (Juventus) vagy a csak csereként bevetett Anthony Martial (Manchester United) és (Barcelona) is nagyobb szerepet kaphat.

Portugália könnyed, 7-0-s győzelemmel hangolt a világbajnok elleni összecsapásra Andorra ellen, amelynek egyetlen hírértéke az volt, hogy a 85. percben eredményes Cristiano Ronaldo beérte az összesített karriergólokban Puskás Ferencet 746 találattal. Már csak a cseh Josef Bican (805), valamint két brazil világbajnok, Pelé (767), és Romário (761) áll előttük a sorban. A 35 éves portugál számára az első hely sem elérhetetlen már.

A barátságos meccseket is beleértve Franciaország a legutóbbi öt találkozóját megnyerte Portugáliában, a sorozat még 1947-ben kezdődött egy 4-2-es sikerrel. Legutóbb 2015-ben lépett pályára Lisszabonban a francia válogatott, amely akkor Mathieu Valbuena góljával győzött 1-0-ra. Tétmeccseken 3-1-1 a csapatok egymás elleni mérlege a franciák javára, de az egyetlen portugál siker volt a legjelentősebb: a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság döntőjében hosszabbítás után nyertek Ronaldóék.

A mai Nemzetek Ligája-találkozók közül a Németország–Ukrajna mérkőzés bír még jelentőséggel magyar szempontból, hiszen a jövő évi Eb-n a magyar válogatott nemcsak Portugália és Franciaország ellen lép pályára Budapesten, hanem a csoportkörben a németekkel is találkozik majd, igaz, velük idegenben. Ráadásul az ukránoknál a Ferencváros két légiósa, Ihor Haratin és Olekszander Zubkov is tagja a keretnek. Előbbi csereként, utóbbi kezdőként lépett pályára szerdán a Lengyelország ellen 2-0-s vereséget hozott szerdai barátságos találkozón.

A németek tartalékos felállásban győzték le Csehországot 1-0-ra a héten, az ukránok elleni NL-meccsen Manuel Neuer, Leon Goretzka, Leroy Sané, Timo Werner és Serge Gnabry is pályára léphet a csehek ellen pihentetett sztárok közül, tehát egészen más csapatot küldhet csatába Joachim Löw, akinek muszáj győzelmet felmutatnia, hiszen négy forduló után ugyanúgy hat pontjuk van, mint Ukrajnának, és eggyel le vannak maradva Spanyolország mögött.

Nemzetek Ligája, csoportkör, 5. forduló, mai program:

A liga

Németország–Ukrajna 20.45

Portugália–Franciaország 20.45 (tv.: Sport 1)

Svájc–Spanyolország 20.45 (tv.: Sport 2)

Svédország–Horvátország 20.45

C liga

Azerbajdzsán–Montenegró 18.00 (tv.: Sport 2)

Ciprus–Luxemburg 18.00

D liga

Málta–Andorra 15.00

San Marino–Gibraltár 15.00

Lettország–Feröer-szigetek 18.00

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.