Pótáékban és a csodában kell bíznunk

A hőskor, az 1920-as, 30-as évekbeli nagyjainknak köszönhetően attól még jó ideig nem kell tartanunk, hogy az asztalitenisz-világbajnokságok összesített éremtábláján elveszítjük a második helyünket.

2019. 03. 07. 10:36
null
Matilda Ekholm és Póta Georgina párosa éremre is esélyes Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hőskor, az 1920-as, 30-as évekbeli nagyjainknak (hogy csak a legnagyobbakat említsük: Barna Viktor, Szabados Miklós, Mednyánszky Mária) köszönhetően attól még jó ideig nem kell tartanunk, hogy az asztalitenisz-világbajnokságok összesített éremtábláján elveszítjük a második helyünket. A kínaiak eddig 140 aranyat szereztek, mi 68-at, utánunk pedig a japánok 48 első hellyel következnek.

Ám a legutóbbi vb-dobogós helyezésünk is 1995-ös keltezésű, a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina duó ekkor, Tiencsinben lett harmadik, és ilyen eredményhez is hatalmas bravúr kellene a mieinktől az április 21. és 28. közötti budapesti világbajnokságon. Póta Georgina mindenesetre a svéd Matilda Ekholmmal erős párost alkot, amely tavaly az alicantei Eb-n bronzérmes volt, és a vb-n vélhetően a legjobb nyolc között lesz kiemelve; ez még a katari World Tour-verseny eredményeinek a függvénye. Ha a Hungexpo pavilonjaiban megrendezendő vb-n a negyeddön­tőig bejönne a papírforma, kétszeres ­Európa-bajnoknőnknek és társának már „csak” egy mérkőzést kellene nyernie az éremhez.

Matilda Ekholm és Póta Georgina párosa éremre is esélyes

Szerdán férfi- és női válogatottunk szövetségi kapitánya, Aranyosi Péter és Bátorfi Zoltán is keretet hirdetett a vb-re, s a rendező jogán egyéniben mindketten hat versenyzőt vethetnek be. A férfiaknál Ecseki Nándor (a világranglista 118. helyezettje), Majoros Bence (121.), Lakatos Tamás (142.), Szudi Ádám (149.), valamint az ifjúsági korú András Csaba (742.) és Juhász Patrik (823.) méreti meg magát, míg a nőknél Póta Georgina (34.), Pergel Szandra (68.), Madarász Dóra (81.), Bálint Bernadett (173.), Hartbrich Leonie (254.) és Fehér Orsolya (257.). Ezek a helyezési számok kétségkívül beárazzák a válogatottunkat, de csodák mindig történhetnek.

A legutóbbi, 2017-es vb-n Lakatos a selejtezőből feljutott a 128-as főtáblára, ahol két meccset is nyert, a második győzelme ráadásul igazi bravúr volt, a világranglistán akkor 25. német Bastian Stegert verte meg. A legjobb kilátásaink azonban a férfiaknál is párosban lehetnek, Aranyosi Péter szerint az Ecseki, Szudi egység a negyeddöntőig is eljuthat.

Ami nem is lenne nagyon nagy csoda, ha azt nézzük, hogy Ecsekiék decemberben hét ázsiai páros mellett egyetlen európai egységként ott lehettek az incshoni World Tour-döntőben. A nőknél Póta a legjobb 32 között lesz kiemelve, s figyelnünk kell a Szudi, Pergel vegyes párosra is, amely januárban a budapesti World Tour-versenyen a legjobb magyar eredményt szállítva ezüstérmes lett. A világbajnokság persze egészen más kávéház…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.