„Arra tanítottak meg először, hogy utálnom kell a Spurst”

A rivalizálás él, legyen bármilyen helyzetben is a két klub a vasárnap 17.30-kor kezdődő észak-londoni derbi előtt. Mikel Arteta vezetőedző jövője szempontjából meghatározó lehet az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság tizenegyedik fordulója, ám kollégája, José Mourinho sem veheti félvállról a Tottenham–Arsenal találkozót.

Magyar Nemzet
2020. 12. 06. 10:02
Arsenal, Tottenham, Premier League, Mikel Arteta
Mikel Arteta alatt rezeg a léc Fotó: EPA/Julian Finney
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly novemberben fellélegezhettek az Ágyúsok szurkolói: kirúgták a sokat kritizált Unai Emeryt, majd néhány héttel később vezetőedzőnek nevezték ki a csapat korábbi kapitányát, Mikel Artetát.

Emery elbocsátásakor az Arsenal hétmeccses nyeretlenségi sorozatban volt, a Premier League-ben tizenhárom forduló után a tabella nyolcadik helyén tanyázott, huszonkét ponttal. Arteta keze alatt valamelyest javult a londoniak játéka, elhódították a FA-kupát és az Angol Szuperkupát is, de a bajnokságban nem jöttek az eredmények, és végül a győztes Liverpooltól harminchárom ponttal lemaradva a nyolcadik helyen végeztek.

Mikel Arteta alatt rezeg a léc
Fotó: EPA/Julian Finney

Arra viszont a fiatal spanyol mester sem számíthatott, hogy ez az idény még katasztrofálisabban fog alakulni. Tíz forduló után fiai csak a tizennegyedik helyen állnak, tizenhárom pontot gyűjtöttek, ami hárommal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Emellett több mint egy hónapja nyeretlenek a Premier League-ben. Ez a sorozat feltehetően vasárnap este sem fog megszakadni, amikor az Ágyúsok a listavezető, kiváló formában lévő Tottenham vendégeként lépnek pályára.

– Még nagyon kevés telt el az idényből ahhoz, hogy arról beszéljünk, ki esélyes a bajnoki címre, és ki nem – véli Mikel Arteta. – Azt viszont már korábban is elmondtam, hogy a Spurs azért tart ott, ahol, mert jól csinálják a dolgukat. Remek helyzetből várják a találkozót, telve vannak önbizalommal, hisznek abban, amit csinálnak. Ha nehézségekbe ütköznek, akkor is ragaszkodnak a megbeszélt tervhez, és elhiszik, hogy elérik a kitűzött eredményt. Ebben a pillanatban ez működik náluk. Ettől függetlenül vasárnap az lesz a célunk, hogy három ponttal közelebb kerüljünk a Tottenhamhez – tette hozzá.

– Azt kell majd megnéznünk, hol fogunk tartani harmincnyolc bajnoki mérkőzés lejátszása után – magyarázta a spanyol edző, ám tekintve, hogy Unai Emeryt ehhez hasonló eredményeket követően leléptette az Arsenal vezetősége, kérdéses, hogy Arteta állása megmarad-e az idény végéig, ha folytatódik a csapat mostani vesszőfutása.

Kérdéses pályára lépése
Fotó: EPA/Justin Tallis

Kollégájának, José Mourinhónak természetesen ilyen gondjai nincsenek, hiszen a Tottenham ellenállhatatlanul teljesít az évadban, az első fordulóban elszenvedett veresége óta nem talált legyőzőre. Huszonegy ponttal vezeti a Premier League tabelláját, a legkevesebb gólt kapta az angol élvonal klubjai között. Mindeközben sztártámadói, Szon Hung Min és Harry Kane futószalagon termelik a találatokat. Az angol csatár ugyan kisebb sérüléssel bajlódott a hét közepén, de Mourinho reméli, hogy pályára léphet a kiemelt jelentőségű rangadón.

– Ez az idény eltér az előzőtől. Most a három pont megszerzésére koncentrálunk, nem az a fő motivációnk, hogy legyőzzük az Arsenalt, mert ez az egyetlen jó dolog, amit a szurkolóinknak tudunk nyújtani. Az előző évad végén játszottunk ellenük, és az a mérkőzés csak arról szólt, hogy nyerjünk, és jól érezzük magunk emiatt. Ebben a pillanatban viszont a tabellát kell szem előtt tartanunk, hiszen jó helyzetben vagyunk, a legjobb pozícióékért küzdünk – mondta José Mourinho.

– Természetesen azt sem felejtjük el, hogy ez a hosszú időre visszanyúló rivalizálás mit jelent a szurkolóinknak. Még azok is, akik nem Tottenhamben születtek – és vagyunk így egy páran –, megérkeznek a klubhoz, megértik a kultúráját, és ugyanazokat az értékeket vallják, amit a csapat szurkolói.

Tehát a derbi az derbi, induljon is neki bárhonnan a két csapat. És hogy valójában mekkora rivalizálásról is van szó, bizonyítja az Arsenal védőjének, Hector Bellerinnek a nyilatkozata, miszerint az Ágyúsok játékosaként először azt verték a fejébe, hogy utálnia kell a Tottenham Hotspurt.

Összefoglaló a két csapat júliusi, 2-1-es Tottenham-győzelemmel végződött találkozójáról:

Premier League, 11. forduló

Szombat:

Burnley–Everton 1-1 (Brady 3., ill. Calvert-Lewin 45+3.)

Manchester City–Fulham 2-0 (Sterling 5., De Bruyne 25. – 11-esből)

West Ham United–Manchester United 1-3 (Soucek 38., ill. Pogba 65., Greenwood 68., Rashford 78.)

Chelsea–Leeds United 3-1 (Giroud 27., Zouma 61., Pulisic 90+3., ill. Bamford 4.)

Vasárnap:

West Bromwich Albion–Crystal Palace 13.00 (tv: Spíler1)

Sheffield United–Leicester City 15.15 (tv: Spíler1)

Tottenham Hotspur–Arsenal 17.30 (tv: Digi Sport1)

Liverpool FC–Wolverhampton Wanderers 20.15 (tv: Spíler1)

Hétfő:

Brighton–Southampton 21.00

Az Aston Villa–Newcastle United találkozót elhalasztották, mert a vendégcsapatban sok volt a koronavírus-fertőzött.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.