Rafael Nadal visszaverte a dübörgő ifjúság újabb támadását

Rafael Nadal pályafutása során tizenharmadszor is elődöntős a Roland Garroson. Kedd éjszaka 7:6, 6:4, 6:1-re legyőzte a roppant tehetséges, csupán 19 éves olasz (a neve alapján dél-tiroli) Jannik Sinnert a francia nemzetközi teniszbajnokság negyeddöntőjében. Ahol Diego Schwartzman lesz az ellenfele. S ha valaki, az apró argentin megállíthatja, hiszen Schwartzman a negyeddöntőben már kivert egy nagy esélyest, Dominic Thiemet, s éppen a Garros előtt, életében először legyőzte Nadalt is.

2020. 10. 07. 9:04
NADAL, Rafael
Rafael Nadal útban a tizenharmadik párizsi diadala felé Fotó: Michel Euler Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thiem, őt követve pedig Zverev, Cicipasz és Medvegyev. Ez az újhullám a férfi teniszben. Ami persze kicsit túlzás, hiszen az osztrák Thiem, aki a nyáron New Yorkban végre megnyerte első Grand Slam-tornáját, már 27 éves, és közülük a legfiatalabb, Cicipasz is betöltötte már a 22-t augusztusban.

A szakemberek közül sokan inkább Jannik Sinnerben látják a jövő emberét. A 19 éves olasz tavaly megnyerte a 21 éven aluliak világbajnokságát, s Párizsban betört a legjobbak közé, a negyeddöntős szereplést ugyanis nem adják ingyen.

Az olasz Jannik Sinner a jövő nagy ígérete
Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Ott azonban az útját állta. Ahogy Steve Tignor, a Tennis.com szakírója fogalmazott: Sinner megtanulta a leckét, ha jól játszik Párizsban Nadal ellen, az csupán arra elég, hogy Nadalt még jobb teljesítményre ösztönözze.

Így történt. Sinner az első szettben brékelte a Roland Garros királyát, a 12-szeres bajnok spanyolt, de azt is elbukta rövidítésben. A folytatásban Nadal egyre inkább felülkerekedett, a második játszmát már könnyebben (6:4), a harmadikat pedig nagyon simán (6:1) húzta be.

– Nagyon nagy energia és lehetőség van benne – méltatta lakonikusan ifjú ellenfelét a 34 évesen is elnyűhetetlen mallorcai klasszis.

Akire az elődöntőben Diego Schwartzman vár az elődöntőben. Az alapján, hogy az egymás elleni mérlegük 9-1 Nadal javára, továbbá a spanyol 12-szer diadalmaskodott Párizsban, összesen 19 GS-tornát nyert meg – figyelem, ha most nyer, befogja Roger Federert –, míg a mélynövésű argentin csupán első párizsi elődöntőjével büszkélkedhet, nem is kérdés, hogy Nadal a mérkőzés esélyese.

Csakhogy Schwartzman éppen idén, a Garros felvezető tornáján, Rómában aratta az első győzelmét Nadal ellen, s a negyeddöntőben már kivert egy nagyágyút, az elmúlt két évben Párizsban döntős, idén a US Openen győztes Dominic Thiemet. Kettejük több mint ötórás csatája volt valószínűleg az idei párizsi viadal legnagyobb meccse.

A két játékos napjaink kérlelhetetlen profi sportjában szívet melengető hangulatban játszott. Kőkemény küzdelem, mégis semmi acsarkodás, egészen döbbenetes jelenetekkel. Volt olyan, hogy Schwartzman kiélezett helyzetben megállította a labdamenetet, mondván, Thiem ütése kinn volt, erre az osztrák nem háborodott fel, nem kérte, hogy a mérkőzésvezető ellenőrizze a labda nyomát (Párizsban még mindig nincs sólyomszem), hanem a legcsekélyebb kétely nélkül elfogadta a döntést. A meccs végén pedig az új módi szerint nem csupán az ütőiket érintették össze, hanem kezet fogtak, összeölelkeztek, s mosolyogva gratuláltak egymásnak.

– Természetesen csalódott vagyok, hogy nem nyertem, ugyanakkor örülök is, hogy Diego ott van az elődöntőben – nyilatkozta Thiem hihetetlenül sportszerűen a mérkőzés után. Hozzátéve, négy játszmában nyerhetett volna, mert az ötödikre teljesen kimerült (négy szoros szett után a döntőt az argentin 6:2-re hozta).

Schwartzman is úgy látta, az erőnlét döntött. A kicsi argentint – aki hivatalosan 170 centi, de valójában biztosan nincs ennyi, mindenkinél alacsonyabb legalább fél fejjel – éveken át mindenki lesajnálta. Megmutatta, hogy tökéletes erőnléttel és összpontosítással, kitartással, legalábbis salakon, képes felvenni a versenyt a legjobbakkal is.

Diego Schwartzman szerint van esélye Nadal ellen
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

– 1-9-re állok Nadal ellen. A papírforma alapján nincs esélyem, mégis, ha valamikor, hát most legyőzhetem Rafát Párizsban – latolgatta a rá váró újabb nagy meccs esélyeit Schwartzman. Mellette szól, hogy egyetlen győzelmét kettejük legutóbbi találkozóján aratta Rómában. Azért persze Nadal az esélyesebb, akire, ha ismét nyerni akar a Garroson, nagyobb feladat is vár: a döntőben jó eséllyel a Novak Djokovics elleni meccs.

A szerb világelső szerdán a Carreno-Bustával találkozik. A meccs érdekessége, hogy a US Openen éppen a spanyol elleni nyolcaddöntőben zárták ki.

Roland Garros, férfi egyes, negyeddöntő:

Keddi eredmények:

Nadal (spanyol, 2.)–Sinner (olasz) 7:6 (7–4), 6:4, 6:1

Schwartzman (argentin, 12.)–Thiem (osztrák, 3.) 7:6 (7–1), 5:7, 6:7 (6–8), 7:6 (7–5), 6:2

A szerdai program:

Djokovics (szerb, 1.)–Carreno-Busta (spanyol, 17.)

Rubljov (orosz, 13.)–Cicipasz (görög, 5.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.