Rajt Vaduz és Craiova árnyékában

Ma megkezdődik Európa egyik legpatinásabb élvonalbeli labdarúgó-bajnoksága. Az NB I-ben 119. alkalommal veselkednek neki a csapatok a küzdelemsorozatnak, ám az első két fordulóban csak öt-öt mérkőzést rendeznek, mert a harmincszoros bajnok és címvédő Ferencváros kérte a Debrecen és a Zalaegerszeg elleni mérkőzése elhalasztását — tekintettel a Dinamo Zagreb elleni BL-selejtezőjére. Ezzel együtt a Fradi a kiemelkedő esélyes — még a Mol Fehérvárt említhettük volna, de a csütörtöki vaduzi lebőgés után ez aligha lenne ildomos.

Ch. Gáll András
2019. 08. 03. 12:57
null
Böde Dániel (13) hazatért Paksra, ő és régi-új klubja a bajnokság üde színfoltja lehet Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tehát rajtol a labdarúgó NB I 2019–2020-as szezonja, a nyitány azonban csonka lesz, mivel a Bajnokok Ligája-selejtezőben érdekelt címvédő Ferencváros és a legutóbb bronzérmes Debrecen rangadóját elhalasztották. Mi több, a zöld-fehérek kérték a második fordulóbeli, zalaegerszegi találkozójuk halasztását is, és az MLSZ ilyenkor auto­matikusan megadja az engedélyt, ahogy tavaly a Mol Vidinek is megadta, amikor az az Európa-liga selejtezőjében szerepelt.

A mostani kiírásban is a zöld-fehérek messze a legesélyesebbek, hiszen Szergej Rebrov együttese annak ellenére erősödött, hogy Böde Dániel, Fernando Gorriarán és Ivan Petrjak is távozott, viszont – a mi szintünkön – klasszisok érkeztek Gróf, a szlovák Skvarka, az elefántcsontparti Boli, az ukrán Zubkov, a bosnyák Civic, valamint a kölcsönből visszatérő Priskin személyében. Az FTC a BL-selejtező harmadik körére készül, és ha túljut a Dinamo Zagreben, biztosan csoportkörben szerepel majd vagy itt, vagy az Európa-ligában, veresége esetén pedig még egy párharc vár rá a főtábláért.

A kettős terhelés már csak a Ferencvárost „fenyegeti”, mivel csütörtökön a Mol Fehérvár FC, a Debrecen és a Honvéd is búcsúzott az Európa-ligától. Igaz, utóbbi megóvta a román Craiova ellen összecsapását. Nem is esélytelenül. Szabó Zsolt korábbi FIFA-játékvezetőnk az M1 aktuális csatornának úgy nyilatkozott, hogy ha az UEFA nem zárná ki a románokat, akkor ezzel legalizálná azt a nézőtéri viselkedést, amelybe a rasszista rigmusok ugyanúgy beletartoznak, mint a játékvezető és a labdarúgók testi épségét veszélyeztető hanggránátok bedobása. Ugyanakkor az is tény, hogy az UEFA a pályán elért eredményt a legritkább esetben változtatja meg.

Böde Dániel (13) hazatért Paksra, ő és régi-új klubja a bajnokság üde színfoltja lehet
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A fehérváriak, akik a liechtensteini Vaduzzal szemben buktak el, az újonc Kaposvárt fogadják a nyitókörben. Nem tudni, milyen következménye lesz klubon belül a pironkodásra okot adó kiesésnek, amit még tetéz Mario Frick meccs utáni nyilatkozata. A Vaduz 125-szörös liechtensteini válogatott edzője – aki 1999-ben részese volt az akkor idehaza óriási felháborodást kiváltó, ugyancsak a vaduzi Rheinpark-stadionban játszott Liechtenstein–Magyarország (0-0) Eb-selejtezőnek – arról beszélt, hogy ilyen „sznob csapattal”, mint a Fehérvár, még életében nem találkozott. Bármit jelentsen is ez…

A labdarúgó NB I 1. fordulója, szombat (valamennyi mérkőzés 19.30-kor kezdődik): Mezőkövesd–ZTE, Újpest–Puskás Akadémia (tv: M4 Sport), Kisvárda–Paks; vasárnap (mindkettő 18 órakor): Mol Fehérvár FC–Kaposvár, Diósgyőr–Honvéd (tv: M4 Sport). Az FTC–Debrecen mérkőzést elhalasztották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.