Raksányi Krisztina a francia élvonalban kosarazik tovább

Külföldi szerződést kapott az egyik legjobb magyar női kosárlabdázó: Raksányi Krisztina a francia élvonalba tartozó Tarbes csapatában folytatja pályafutását. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a válogatott csapatkapitánya jó döntést hozott.

2020. 08. 03. 14:56
null
Raksányi Krisztina a csapat vezére lehet Fotó: FIBA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raksányi Krisztina nem szerepelt az UNI Győr Mély-Út női kosárlabdacsapat keretében. A csapatkapitány hiánya feltűnő volt, hiszen az egyik legjobb magyar játékosról van szó, aki tavasszal felépült a sérüléséből. Akkor már tudni lehetett, hogy külföldre készül, és ez most valósággá is vált: a 28 éves kosaras a francia élvonalban szereplő Tarbes együttesében folytatja pályafutását.

– Mindig is szerettem volna Franciaországban játszani, és amikor másfél hete jött egy ajánlat, elfogadtam – nyilatkozta Raksányi Krisztina az M1 aktuális csatornának. – Négy zágrábi hónapot leszámítva eddig csak Magyarországon játszottam, ez most óriási előrelépés a karrieremben. Túl vagyok az orvosi vizsgálaton, és ma lesz az első megbeszélés a csapattal. Várhatóan az erős középmezőny lesz a cél a következő idényben.

A Tarbes négy győzelemmel és 12 vereséggel a francia liga 11. helyén állt a szezon leállításakor. A klub fennállása során egyszer ünnepelhetett bajnoki címet (2010-ben), legutóbb pedig 2018-ban jutott döntőbe. Háromszor hódította el a Francia Kupát, és 1996-ben a Ronchetti-kupában is felért a csúcsra, ennek az ott légióskodó, legendás Balogh Judit is részese volt.

Székely Norbert örül Raksányi Krisztina külföldi szerződésének
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Wbasket.hu szakportál szerint Raksányi Krisztina a koronavírus-járvány miatt márciusban lefújt csonka évadban a bokaműtétje után 14 alapszakasz-mérkőzésen lépett pályára az UNI Győr MÉLY-ÚT színeiben, ezeken 30,1 perc alatt 8,8 pontot és 2,3 gólpasszt átlagolt. Érdekesség, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya Németországban született, és amikor a családjával Magyarországra, egész pontosan Pécsre költözött, nem beszélt magyarul. Édesapja Szerbiában zenész volt, együttesének albuma is jelent meg, így a kosárlabdával párhuzamosan Raksányi Krisztina zeneiskolába járt, sőt teniszezett is. Tízéves volt, amikor a szülei választás elé állították, s ő a kosárlabda mellett döntött, majd tíz évvel ezelőtt mutatkozott be a Mizo Pécs 2010 csapatában.

A Magyar Nemzet kíváncsi volt Székely Norbert szövetségi kapitány véleményére, mit szól az egyik kulcsemberének a külföldi szerepléséhez.

– Nagyon szeretem, ha a válogatott keret tagjai itthon játszanak, mert könnyebben láthatók és elérhetők, ám Krisztina esete kivétel – felelte Székely Norbert. – Ez ugyanis akkor jogos, ha a magyar bajnokság megfelelő ingerekkel szolgál a játékos számára, és neki ezt a francia adja meg a leginkább. Jól döntött, ebben kell őt támogatni, és én támogatom is. Örülök ennek a lehetőségének, szerintem jó helyre került. A Tarbes tradicionális klub az európai mezőnyben akkor is, ha az utóbbi egy-két évben visszaesett. A francia bajnokság az egyik legerősebb a kontinensen, a csapatai szervezett kosárlabdát játszanak, remekül védekeznek, és ez kimondottan Krisztához való. Remélem, bejátssza magát a csapatba, és tovább tud fejlődni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.