Rangos elismerésben részesül Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke

Az MJSZ alelnöke a májusi A-csoportos jégkorong világbajnokságon kapja meg a Halhatatlanok csarnoka (Hall of Fame)-tagsággal egyenértékű díjat, amit évente csak egy embernek ítélnek oda.

Forrás: MTI, Magyar Jégkorongszövetség2020. 02. 04. 16:49
null
Fotó: Fotó: Mudra László Forrás: Magyar jégkorongszövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltánt, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) alelnökét Paul Loicq-díjjal jutalmazza a sportág nemzetközi szövetsége (IIHF).

„A díjazott én vagyok, de az elismerés a magyar jégkorong elmúlt 25 éves fejlődésén dolgozóknak szól” – idézi az MJSZ a 19 éven át főtitkárként tevékenykedő Kovács Zoltánt. Hozzátette, reményei szerint a sportág továbbra is felfelé halad majd, és a jégkorong-társadalom az eddigiekhez hasonló sikereket fog megélni ezután is.

Az MJSZ alelnöke a májusi A-csoportos jégkorong világbajnokságon kapja meg a Halhatatlanok csarnoka (Hall of Fame)-tagsággal egyenértékű díjat, amit évente csak egy embernek ítélnek oda, aki nemzetközi szinten is kiemelkedően sokat tett a jégkorongért.

A szakszövetség tájékoztatása szerint Kovács Zoltán 1962-ben született Budapesten. 1972-ben kezdett el jégkorongozni a KSI-ben, posztja szerint hátvéd volt, U16-ban és U18-ban is bajnoki címet szerzett. Egy-egy világbajnokságon tagja volt az ifjúsági és a juniorválogatottaknak, felnőttként az FTC színeiben kétszer lett magyar bajnok, aktív pályafutását Dunaújvárosban fejezte be. Már 1984-től kezdődően edzősködött, másfél évtizedet töltött a Fradinál, ahol mások mellett játékosa volt Szuper Levente, Budai Krisztián, Kincses Gergely, Majoross Gergely, Fodor Szabolcs, Fekete Dániel, Hoffmann Attila, Buzás Norbert és Kis András. 2000 és 2008 között a MAC utánpótlásában dolgozott, itt olyanok pallérozódtak a kezei alatt, mint Sebők Balázs, Nagy Krisztián, Rafaj Attila, Németh Péter vagy Jászai Dávid.

Fotó: Magyar jégkorongszövetség

Kovács Zoltán az MJSZ kötelékében 1984 óta munkálkodik, négy évig szövetségi titkár volt, majd 1998 és 2017 között főtitkár. A sportvezető nevéhez kötődik számos magyarországi világbajnokság megrendezése, valamint a világelithez tartozó nagyválogatottak hazánkba csábítása – Kanadától Finnországon át Svédországig –, amelyek telt házas arénameccseken népszerűsítették jégkorongsportunkat. 2017 óta a szövetség alelnöke, kiemelt szerepe a nemzetközi kapcsolatok erősítése. 2010–12 között az IIHF utánpótlás-bizottságának volt a tagja, míg 8 éve a nemzetközi szövetség jégpályabizottságának munkájában vesz részt. Kovács Zoltánt, a magyar jégkorong egyik legkedvesebb, legsegítőkészebb és legkedveltebb alakját mindenki ismeri itthon és a nagyvilágban, ugyanígy ő is kiváló kapcsolatokat ápol mindenkivel, ennek is köszönhetőek sikerei. Valamint kivételes munkabírásának, melynek jegyében lankadatlanul szorgalmazza a nagy hokinemzetek aktív szerepvállalását a jégkorongsport bázisának szélesítésében, a fejlődő országok felemelésében.

Az IIHF Halhatatlanok csarnokának két magyar tagja van: az immár 96 esztendős Pásztor György és Schell László játékvezető, míg a fiatalon elhunyt szapporói hős, ifj. Ocskay Gábor a tagsággal ugyancsak egyenértékű Bibi Torriani-díjat kapta meg. Hozzájuk csatlakozik most Kovács Zoltán – írja az MJSZ.

Fotó: Magyar jégkorongszövetség

A Halhatatlanok Csarnokába idén a világbajnok orosz Alekszej Jasint, az olimpiai és háromszoros világbajnoki ezüstérmes, Stanley Kupa-győztes finn Kimmo Timonent, az ugyancsak NHL-bajnok svájci Mark Streitet, valamint a dél-koreai jégkorong-szövetség elnökét, Csung Mong-vont iktatják be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.