Rebrov egy a sok közül, a magyar ügynök ezer szállal kötődik a Fradihoz

Varga Sándor, a kárpátaljai játékosügynök és a Ferencváros kapcsolata nem először mutatkozik gyümölcsözőnek. Szerhij Kuznyecov, Novák Dezső, Páncsics Miklós, Orosz Pál és a zöld-fehérek jelenlegi edzője, Szerhij Rebrov is kötődik a Viskről származó ügynökhöz.

Forrás: nemzetisport.hu2020. 12. 01. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a közös Szerhij Kuznyecovban és Szerhij Rebrovban? A hasonlóság nem csupán a keresztnevükben és ukrán állampolgárságukban rejlik. Előbbi fontos szereplője volt hátvédként a Ferencváros első BL-főtáblás csapatának 1995–1996-ban, utóbbi vezetőedzőként tett sokat azért, hogy a zöld-fehérek huszonöt év elteltével másodszor is eljussanak az elitkörbe. És még valami: mindkettőjüket Varga Sándor ajánlotta a vezetők figyelmébe. A Viskről származó játékosügynök a londoni székhelyű CAA Base ügynökség kelet-európai igazgatója. – Akkor érkezett a Fradihoz Louis De Vries belga befektető, ő keresett jó középhátvédet. Kimentem a Szovjetunióba, megtaláltam Kuznyecovot, és bíztam benne, hogy jól sül el a történet. Az első edzésen megjelent egy CCCP feliratú melegítőben, amelyet a korosztályos válogatottban kapott, és büszkén viselte. volt az FTC edzője, rögtön szólt nekem, jobb lenne, ha azt levenné, éppen vonulnak ki a szovjetek Magyarországról… Karcosan indult tehát a sztori, de aztán senki sem bánta a Fradinál, hogy szerződtették, meghatározó játékosa volt a sikercsapatnak. Nyilasi Tiborral pedig azóta is kiváló a kapcsolatunk – mondta a Nemzeti Sportnak Varga Sándor.

2018 augusztusában mutatta be Rebrovot a Ferencváros, Varga Sándor a tolmácsolásban segédkezett
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Rebrov 2018-ban érkezett az Üllői útra, a német Thomas Doll megüresedő helyére. – Kérdezték tőlem a Ferencváros vezetői, tudok-e valakit ajánlani utódjául – tárja fel Rebrov Magyarországra szerződésének eredetét Varga Sándor. – Öt edzőt ajánlottam a figyelmükbe, köztük három korábbi világklasszis labdarúgót – egyikük volt Rebrov –, és két híres edzőt a Premier League-ből. A Dinamo Kijev korábbi korszakos csatárára, Andrij Sevcsenko ékpárjára esett a választásuk, aki addig két klubnál edzősködött, a Dinamo Kijevnél és a szaúdi al-Ahlinál. Így, hogy a Barcelona is csoportellenfél a BL-ben, meg kell említeni, ha valaki, ő aztán igazán tudja, hogyan kell legyőzni a katalánokat: a főszereplésével 1997-ben Kijevben három-nullára, a Camp Nouban négy-nullára nyert a Dinamo a Louis van Gaal irányította Barca ellen.

Varga Sándor és a Ferencváros közötti kapcsolat nem csupán a két nagyszerű Szerhij Magyarországra hozatalára korlátozódik. – Hálás szívvel gondolok arra, hogy ezer szállal kötődöm a zöld-fehérekhez, egy ilyen patinás és nagyszerű klubhoz – mondja a játékosügynök. – Egészen Dalnoki Jenőig vezethető vissza a kapcsolat. Amikor őt megismertem, még a Szovjet Labdarúgó-szövetségben dolgoztam, és ő volt az első egykori Fradi-játékos, akivel személyesen is találkozhattam. A nyolcvanas évek elején a magyar ifiválogatott edzőjeként érkezett a Szovjetunióba, a taskenti nemzetközi labdarúgótornára. Vidám, vicces, végtelenül kedves szakembert ismertem meg benne. Aztán amikor áttelepültem Magyarországra, az első munkahelyem a TF-en volt tudományos kutató tanárként, a Sportjáték Tanszéken kollégám volt Orosz Pál, a korábbi nagyszerű Fradi-játékos, a jelenlegi vezérigazgató édesapja. Nagyon kedves és figyelmes volt velem, sokat segített a munkámban. Utána dolgoztam a Magyar Labdarúgó-szövetségben, amelynél a legjobb barátom a zöld-fehérek korszakos védője, későbbi elnöke, Páncsics Miklós volt, aki akkor az MLSZ főtitkáraként vállalt szerepet, és ő hívott a szövetségbe dolgozni. Novák Dezsővel, az 1995-ös BL-szereplő csapat vezetőedzőjével szintén az MLSZ-ben barátkoztam össze. Ő akkor az olimpiai csapat edzője volt, rögtön remek munkakapcsolatom alakult ki vele. Kedves ember volt, eljött velem Viskre, a kárpátaljai emberek közé, ott töltött velünk egy hetet, együtt szüreteltünk, fociztunk, énekeltünk. Később felkért, legyek a menedzsere, én vittem kilencvenhétben Szaúd-Arábiába az al-Ittihadhoz vezetőedzőnek, amelynél Mészöly Kálmánnal mi is edzősködtünk. Utolsó napjaiban szólt, szeretne látni, megtisztelő volt, hogy meglátogathattam a Honvédkórházban, a családjával a mai napig jó kapcsolatot ápolok. Aztán amikor az MLSZ-ben az edzőképzés felelőseként tevékenykedtem, egy ízben a svédországi U16-os tornán rám bízták a korosztályos válogatottat, a tornát megnyertük, én lettem a legjobb edző, és a legjobb játékosnak Vincze Ottót választották meg. A magyar ifiválogatott masszőreként ismertem meg Eisemann Lászlót, ezt az óriási szívű, örök fradistát is. A legszebb sportdiplomáciai sikerem pedig az, hogy 1990-ben sikerült megszervezni egy mérkőzést Kárpátalján, Beregszászon a Fradinak. Nehéz szavakba önteni, mit jelentett az ott élő földijeim számára, az ott élő magyarságnak a mérkőzés, amelyet a televízió is közvetített, óriási felhajtás volt, és futballmeccsen ritkán látni ilyet: a beregszásziak a Ferencváros góljait ugyanúgy ünnepelték, mintha azokat az ő csapatuk szerezte volna. Ezen a meccsen ott volt idősebb Albert Flórián, vele is élete végéig remek kapcsolatot ápoltam.

Angliáról is a Ferencváros jut az ügynök eszébe. – Már Londonban éltünk, amikor angol barátom, Roy Hodgson meghívására sokat jártunk a Fulham mérkőzéseire. Abban az időben ismertem meg közelebbről még egy nagyszerű fradistát, akivel a mai napig szintén jó kapcsolatot tartunk. A csapat remekelt a Premier League-ben, Royt megválasztották az év edzőjének. A Fulham meglepetésre Európa-liga-döntőt játszott 2010-ben, és annak a csapatnak a kulcsjátékosa volt Gera Zoltán. Roy a mai napig azt mondja, ő az egyik legintelligensebb játékos, akivel valaha dolgozott. Pedig sok kiváló labdarúgója volt az Internazionale, a Liverpool és az angol válogatott vezetőjeként. Gera Zoli egyébként Rebrov asszisztense volt a Fradiban, amikor Szerhij odakerült, és nagy segítséget nyújtott neki a sikeres munka elkezdésében. Fényes jövőt jósolok neki edzőként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.