Régen autó vagy rengeteg sör járt érte, ma virtuális taps

Két napon belül két játékos, Jonny Clayton és José de Sousa is tökéletes leget teljesített a darts Premier League-ben. Bár a kilencnyilast még mindig a sportág kiemelkedő teljesíményei közé sorolják, a lehetetlenség mítoszával együtt különleges díjazását is elveszítette.

2021. 04. 09. 11:22
Jonny Clayton kilencnyilas után
Fotó: Lawrence Lustig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus miatt a szokásoktól eltérően egyetlen helyszínen, nézők nélkül rendezik meg a darts Premier League-et. A héten minden hétköznap tábla elé lépnek a versenyzők, a tévénézők pedig szerda és csütörtök este is láthattak egy-egy kilencnyilas leget Jonny Clayton, illetve José de Sousa jóvoltából.

Mindkét játékos újonc a sportág egyik kiemelt eseményén. A világbajnok Gerwyn Price fertőzése miatt Clayton a mezőny egyetlen walesi játékosa, míg a portugál de Sousa hazája első képviselője a 2005 óta minden évben megrendezett Premier League-ben. Clayton szerdán éppen de Sousa ellen érte el a tökéletes leget, hogy aztán a portugál egy nappal később maga is kilencnyilast dobjon.

– Nagyon boldog vagyok. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekeim ugráltak a tévé előtt örömükben – mondta a „Vadászgörény” becenévre hallgató Clayton, aki 7-3-ra nyerte meg a szerdai meccset de Sousa ellen.

A portugál csütörtökön a tavalyi PL-döntős, Nathan Aspinall ellen a kilencnyilas mellett tizenegy 180-as körrel versenycsúcsot is beállított, mégsem nyert.

– Fantasztikus érzés, hogy összejött a kilencnyilas, ahogy a rekordbeállítás is. Igazán kár, hogy így sem nyertem, de az önbizalmamnak nagyon jót tett a meccs, és ha így folytatom, biztosan jönnek majd a győzelmek is – mondta de Sousa, aki négy forduló után két döntetlennel és két vereséggel áll.

A kilencnyilas megkopott varázsa

A dartsban egy leg megnyeréséhez legalább kilenc nyílra van szükség. A tökéletes leg többféleképpen is elérhető, de a leggyakoribb a fenti két videóban is látott módszer, amely hét tripla 20-asból, egy tripla 19-esből, majd a végén a dupla 12-es kiszállóból áll.

Az angol John Lowe az első, tévékamerák által is rögzített kilencnyilashoz másik utat használt 1984-ben, a hihetetlen teljesítményéért pedig 102 ezer fontot kapott. Az inflációt figyelembe véve ez ma nagyjából 117 millió forintnak felelne meg!

Ekkora bónuszt azóta egyszer sem ért a kilencnyilas, de rendre díjazták a sportág nagy versenyein. Néha nem pénzjutalommal, amiből a 2007-es International Darts League-en lett is kalamajka. A tökéletes legért autót kínáltak fel, csakhogy Phil Taylor és Tony O’Shea is megdobta a kilencnyilast. A pénzalapot könnyen elfelezhették volna, az autóval ezt értelemszerűen nem lehetett megtenni: végül a szponzor egy második autó felajánlásával oldotta meg a helyzetet.

A 11, tévében közvetített kilencnyilassal csúcstartó Taylor korábban két UK Openen is másik főszponzor által felajánlott bónuszt szerzett a tökéletes leggel: 501 üveg sört!

A játék fejlődésével a pénzdíjak egyre magasabbak lettek, a kilencnyilas is egyre gyakoribb eseménnyé vált, az érte járó bónusz folyamatosan csökkent. 2019-ben a játékosok 47 kilencnyilast értek el , pusztán a dicsőségért, ugyanis erre az évre teljesen megszüntette a profi dartsot promotáló PDC a tökéletes legért járó extra díjazást. Az akkori világelső, a holland ki is fakadt az egyik kilencnyilasa után.

– Nem izgat a kilencnyilas, hiszen pénzjutalom sem jár érte. Nem is kellett volna kiszállnom, elég lett volna szimpla nyolcast dobni a dupla 12 helyett, Ronnie O’Sullivan példáját követve – utalt Van Gerwen a sznúker öntörvényű zsenijére, aki 2016-ban lemondott a maga sportága tökéletes teljesítményének számító 147-es frame-ről, mert nem tartotta elég magasnak az érte felkínált bónuszt.

Érdekesség, hogy a legmagasabb szinten mindkét sportágat Barry Hearn irányítja. Az angol üzletember annak idején O’Sullivan megoldását tiszteletlennek nevezte, míg – talán van Gerwen kirohanására reakcióként – a 2020-as világbajnokságra százezer fontot kínált fel annak, aki két kilencnyilasat is elér a versenyen. A bónuszt nem kellett átadni senkinek.

Bármennyire csökkent is a kilencnyilas anyagi megbecsültsége, a szurkolók még mindig nagy üdvrivalgással jutalmaznak egy-egy kilencnyilast. Csakhogy jelenleg se bónusz, se helyszíni nézők, így Claytonnak és de Sousának a virtuális tapsviharral kellett beérnie.

Darts Premier League

Pénteki program (20.00, Sport2)

Gary Anderson (skót)–Jonny Clayton (walesi)

Peter Wright (skót)–Rob Cross (angol)

Michael van Gerwen (holland)–Nathan Aspinall (angol)

James Wade (angol)–Glen Durrant (angol)

Dimitri Van den Bergh (belga)–José de Sousa (portugál)

Az állás négy forduló után

1. Van den Bergh 6 pont

2-6. Aspinall, van Gerwen, Clayton, Cross, Anderson 5

7. Wright 4

8. Wade 3

9. de Sousa 2

10. Durrant 0.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.