Remek első félidő után váratlan összeomlás, de így is továbbjutás

Kikaparták nekünk a gesztenyét a horvátok. A dániai női kézilabda Európa-bajnokság C csoportjában az addig hibátlan és csoportelső Horvátország egy góllal, 25-24-re nyerte meg a Szerbia elleni balkáni rangadót. S ezzel eldőlt, hogy ha a magyar válogatott nem kap ki 21 (!) góllal a még pont nélküli, vb-címvédő Hollandia ellen, akkor továbbjut a csoportból a középdöntőbe.

2020. 12. 08. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korábbi (Laura Van der Heijden) és egy jelenlegi (Angela Malestein) ferencvárosi játékos góljaival indított Hollandia az élethalál-mérkőzését. Nálunk Szöllősi-Zácsik eleresztett egy-két süvítő bombát, Háfra bő tíz perc után állt be először, rögtön góllal jelentkezett. Majd Lukács Viktória lerohanásból, Schatzl Nadine a szélről alakította ki a háromgólos előnyt. Szenvedett a világbajnok, főleg a tavalyi vb gólkirálya, a Rosztov Don átlövője, Lois Abbingh játszott formán kívül. A mieinknél szépen eloszlott a teher: Szöllősi-Zácsik, Klujber, Kovacsics, Háfra és Lukács, Márton Gréta és a beálló posztról az Eb-újonc Helembai Fanni is betalált. 15-13-as magyar előnnyel zárult az első félidő.

Kovacsics Anikó remek első félidő után visszaesett a világbajnok ellen
Fotó: Claus Fisker / MTI/EPA/Ritzau

A folytatásban Kelly Dulfer, a hollandok balátlövője tartott bemutatót támadásban a hozzá képest aprócska leányzónak tűnő Klujber Katrinnal szemben. Felkeményedet a világbajnok védekezése, és pontosabban szőtte a támadásait, kapaszkodott Hollandia és a 41. percben utolérte, majd meg is előzte a magyar válogatottat. Negyedóra alatt öt gólra volt képes a magyar csapat a második félidőben, támadásban fogyott a lendület, a védekezésben lankadt a fegyelem. Két góllal meglépett Hollandia a hajrára, és innen már nem volt visszaút. A meccs emberének választot Dulfer kedvére fickándozott, a magyar támadások elfogytak, 28-24 lett a vége. A végén olyan örömünnepélyt rendezett a világbajnok, mintha megnyerte volna az Eb-t.

– Csalódottak vagyunk, mert meg szerettük volna nyerni a mérkőzést. A szerbek elleni győzelmet sem értékeltük túl, ezt a vereséget sem fogjuk túldimenzionálni. Folytatjuk a szereplésünket, és igyekszünk tanulni a hibáinkból, további három meccs vár ránk az Európa-bajnokságon – mondta Danyi Gábor társ szövetségi kapitány a Sport 1 tv-nek.

A C csoport utolsó fordulójának legnagyobb nyertese Hollandia: a világbajnok a csoport negyedik helyéről a másodikra lépett elő. A magyar válogatott a harmadik helyen jutot tovább, de mivel a horvátoktól és a hollandoktól is kikapott, így nem visz magával pontot a középdöntőbe. Szerbia hiába győzte le Hollandiát, a körbeverés nem neki kedvezett, így az utolsó helyen végzett a négyesben.

Női kézilabda Európa-bajnokság, C csoport, utolsó forduló: Hollandia–Magyarország 28-24, Horvátország–Szerbia 25-24. A csoport végeredménye: 1. Horvátország 6 pont, 2. Hollandia 2 (78-80), 3. Magyarország 2 (84-78), 4. Szerbia 2 (79-88). A csoport első három tagja folytathatja az Eb középdöntőjében a D csoport továbbjutó csapatai, Norvégia, Németország és Románia ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.