Lewis Hamilton mégis bevállalta: ivott Ricciardo cipőjéből

A Formula–1-es Emilia Romagna-i Nagydíjon a Mercedes bebiztosította zsinórban hetedik konstruktőri vb-címét, s a futamon kettős győzelmet aratott, Lewis Hamilton nyert Valtteri Bottas előtt. Az Imolában harmadikként leintett Daniel Ricciardo (Renault) pedig most nem feledkezett el régi szokásáról, a pódiumon cipőből szürcsölni a pezsgőt. S Hamilton váratlanul maga jelezte, hogy ő is hörpintene az ausztrál pilóta lábbelijéből.

2020. 11. 01. 20:16
RICCIARDO, Daniel; HAMILTON, Lewis
Imola, 2020. november 1. Az elsõ helyen végzett Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje (b) és a harmadik helyezett Daniel Ricciardo, a Renault ausztrál pilótája pezsgõvel ünnepel a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Emilia Romagna Nagydíjának eredményhirdetésén az imolai pályán 2020. november 1-jén. A Mercedes csapata megvédte konstruktõri világbajnoki címét. MTI/AP/Pool/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bohém Daniel Ricciardo még négy éve határozta el, hogy a maga részéről meghonosítja a cipőből ivást, amennyiben az eredményhirdetésnél a pódiumra szólítják. A premier ideje a 2016-os Német Nagydíjon jött el, amikor második lett Hockenheimben. Az ausztrál pilóta akkor még a Red Bull-lal versenyzett, (Mercedes) mögött intették le, a harmadik pedig hősünk akkori csapattársa, a holland lett. Ricciardo akkor elárulta, hogy a cipőből ivás ausztrál szokás, neve is van náluk –„shoey” –, és jó cimborája, a gyorsasági motorversenyző Jack Miller a MotoGP-ben, Assenben már előállt ezzel a produkcióval.

Az ausztrál pilóta a szokását megtartotta a szezonban, még ötször állt dobogóra, egyszer a tetejére is, s a közelében levőket is kínálgatta a cipőjéből. A 2017-es Azerbajdzsáni Nagydíj megnyerése után azonban már az interjút készítő David Coulthard kezdeményezte a performanszot, amikor nekilátott kifűzni Ricciardo cipőjét. Az italból kapott az első dobogós helyezését ünneplő williamses újonc, Lance Stroll is.

Ricciardo akkor azt mondta, nem csinál majd rendszert a dologból: – Stroll nem tűnt valami lelkesnek a shoey kapcsán, az ital nagy részét kiköpte. Amikor először megcsináltam, nem gondoltam arra, hogy folytatni fogom. De most úgy vagyok vele, hogy megcsináltam, túl vagyok rajta. Hogy lesz-e még shoey? Nem tudom, mindig a pillanat hozza magával, de eddig jó móka volt, és arra bátorítanám a többieket, hogy ők is egyedi módon ünnepeljenek, mert jó dolog valami különlegeset csinálni – mondta akkor Ricciardo.

Az ausztrál Western Sydney University gasztroenterológiai tanszékének kutatásából aztán kiderült, amit persze mindenki sejthetett, hogy ez a „népszokás” nem éppen a higiénia csúcsa. A pezsgő és a gyöngyözőbor a bennük található cukor, valamint az erjesztési eljárás során felhasznált élesztő miatt megnövelik a cipőben amúgy is szép számmal tanyázó baktériumok számát.

A Formula–1-es nagydíjak dobogósainak 2019-ben mindenesetre nem kellett attól tartaniuk, hogy Ricciardo megkínálja őket, mert a pilóta a Renault-hoz igazolt, és a Red Bullnál jóval haloványabb francia istállóval csak negyedik helyig jutott. Idén három hete az Eifel Nagydíjon harmadik lett, de a nürburgringi dobogón a nagy örömködésben elfelejtette, hogy régen mi volt a módi. Vasárnap viszont az Emilia Romagna-i Nagydíjon, Imolában nem követte el a hibát. A váratlan fejlemény az volt, hogy Hamilton jelezte neki, ő is élne a lehetőséggel, és kortyolna a cipőjéből.

Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo a pódiumon
MTI/AP/Pool/Luca Bruno

– Most nem felejtettem el a shoeyt. És mi történt? Éppen inni készültem, amikor Lewis megkért, hogy vegyem le a másik cipőmet is. El sem akartam hinni, mert három évvel ezelőtt egyszer azt mondta nekem a dobogón, hogy soha az életben nem csinál ilyesmit, hiába is próbálnám rávenni. Ehhez képest most ő maga kérte, amivel nagyon meglepett, de hát 2020 a furcsaságok éve! – mondta vidáman az ausztrál Imolában.

A futamon második helyezett Valtteri Bottas a pódiumon mindenesetre gyorsan félrehúzódott, nehogy őt is be akarják venni a buliba...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.