Ennél nagyobb pofont nem kaphattak volna a japánok az olimpián

Az olimpia cselgáncstornáján a japánok az egyéni versenyeken kiosztott tizennégy aranyéremből kilencet otthon tartottak, nemzeti sportágukban bucira verték a világot, a vegyes csapatversenyt azonban szombaton elbukták.

Magyar Nemzet
2021. 07. 31. 19:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselgáncsban a vegyes csapatverseny most szerepelt először az olimpiai programban. Ebben a számban a férfiaknál és a nőknél is három súlykategória van, a férfiaknál a 73 kg, a 90 kg és a +90 kg, a nőknél az 57 kg, a 70 kg és a +70 kg. Japán topfavorit volt, eddig mind a négy vegyescsapat-világbajnokságot megnyerte, most pedig elméletileg kilenc olimpiai bajnok közül is válogathattak, hogy kiket dobnak harcba.

A negyeddöntőben 4-2-re verték a németeket. Egyéniben a női 57 kg-ban Josida Cukasza „csak” bronzérmes lett, így inkább az 52 kg-os aranyérmes Abe Utát dobták be, aki kikapott, majd a második meccsen a férfi 73 kg-ban a kategória olimpiai bajnokaként Ono Sohejt is megverték, így a németek 2-0-ra elhúztak. A folytatásban azonban nyert a női 70 kg-ban Araj Csizuru (a súlycsoport olimpiai bajnoka), a férfi 90 kg-ban Mukai Sojcsiro (őt egyéniben a nyolcaddöntőben győzte le), a női +70 kg-ban Sone Akira (a +78 kg olimpiai bajnoka), a férfi + 100 kg-ban pedig Wolf Aaron (a 100 kg olimpiai bajnoka) is győzött, így Japán 4-2-re felülkerekedett.

Az elődöntő sima ügy volt, 4-0 az oroszok ellen, a döntőben pedig a franciák következtek.

Az első meccsen a női 63 kg-ban olimpiai bajnok Clarisse Agbegnenou ipponnal legyőzte a Tokióban egy súlycsoporttal feljebb megkoronázott Arajt! A férfi 90 kg-ban is a franciák nyertek, pedig Mukaihoz hasonlóan Axel Clerget-nek nem sikerült jól az egyéni, ő is a nyolcaddöntőben esett ki, de most legyőzte Mukait. Ezután Sone győzelmével 2-1-re szépítettek a japánok, de a férfi nehézsúlyban a kétszeres olimpiai bajnok Teddy Riner, aki Tokióban csak bronzérmet szerzett – ez a franciák számára katasztrófa lett – elbánt Wolffal. Ez azért papírforma volt. Az ötödik összecsapáson így a franciáktól az 57 kg-ban egyéniben ezüstérmes Sarah Leonie Cysique úgy állt fel Josida ellen, hogy ha legyőzi, akkor a francia csapat lesz az olimpiai bajnok, és így is történt. A házigazdáktól Ono már nem léphetett tatamira, mert 4-1-es francia győzelemmel véget ért az olimpiai döntő – ami sokkolhatja egész Japánt.

Japán számára végzetes lett, hogy a női 70 kg olimpiai bajnoka kikapott a 63 kg aranyérmesétől, de Mukainak is nagyon rossz éjszakái lesznek.

Teddy Riner pedig – akinek már Pekingből is van egy bronzérme – a londoni és a riói aranya mellé Tokióban egy bronzot és egy újabb aranyat is tett, és az olimpiatörténet legeredményesebb dzsúdósa lett. (Három aranya rajta kívül a japán Nomura Tadahirónak van, aki 1996-ban, 2000-ben és 2004-ben diadalmaskodott a férfiak 60 kg-os súlycsoportjában.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.