Robert Lewandowski még Lewis Hamiltont is lehagyta

Hiába nyerte meg a hetedik Formula–1-es világbajnoki címét Lewis Hamilton, az európai hírügynökségek szavazásán a Bayern München labdarúgócsapatából Robert Lewandowski lehagyta, 2020-ban a lengyel csatár lett kontinensünk legjobb sportolója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 26. 11:40
Champions League - Round of 16 Second Leg - Bayern Munich v Chelsea
Lewandowski nem lőtt gólt, de nagyon hasznosan játszott Fotó: REUTERS/Michael Dalder - RC2W9I9PZ9C5 Forrás: REUTERS/Michael Dalder - RC2W9I9PZ9C5
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a Bayern München játékosaként triplázott a klubcsapatával: megnyerte a Bajnokok Ligáját, a német bajnokságot és a Német Kupát is, s a bajorok sikerszériájában egyértelműen ő volt a főszereplő. A 32 éves lengyel csatár a Bundesligában harmincnégy, a BL-ben tizenöt találattal gólkirály lett; őt választotta az év játékosának a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is. Lewandowski pechje, hogy a legbecsesebb egyéni trófeát, az Aranylabdát a France Football magazin idén a koronavírus-járvány miatti „csonka évre” hivatkozva nem ítélte oda – igencsak megkérdőjelezhető módon. Nem kétséges, hogy ez a díj 2020-ban Lewandowskit illette volna meg.

Mi több, az európai hírügynökségek szavazásán valamennyi sportoló idei teljesítménynét nézve a lengyel labdarúgó végzett az élen (Magyarországról az MTI szintén Lewandowskit rangsorolta az első helyre), megelőzve a rekordbeállítást jelentő hetedik Formula–1-es világbajnoki címét elhódító brit autóversenyzőt, Lewis Hamiltont, a Mercedes pilótáját, valamint az atlétikában rúdugrásban a világcsúcsot kétszer megdöntő, 618 cm-re emelő svéd Armand Duplantist.

Robert Lewandowski újabb díjat érdemelt ki
Fotó: Reuters/Michael Dalder

Érdekesség, hogy a szlovén Primož Roglič éppen honfitársát, Tadej Pogačart megelőzve végzett a hatodik helyen, pedig a legrangosabb országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on drámai végjátékban kikapott tőle. Igaz, később a Vueltát – amelyen Pogacar nem indult – és a Liège–Bastogne–Liège viadalt megnyerte. Ezen a szavazáson a férfiakat és a nőket hagyományosan együtt értékelik, s a legjobb női sportoló az összesítésben kilencedik legtöbb voksot kapó Iga Świątek lett, a francia nyílt teniszbajnokság egyesének győztese. A 19 éves lengyel játékos a Roland Garroson pályafutása első Grand Slam-trófeáját szerezte meg. A tizedik helyen is egy hölgy végzett, Therese Johaug norvég sífutó, a világkupa-sorozat győztese, aki idén tizenöt vk-versenyt nyert meg.

A lengyel Iga Swiatek ünnepel a bajnoki trófeával, miután 6:4, 6:1 arányban legyőzte az amerikai Sofia Kenint a francia nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjében
Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa

Az 1958 óta megrendezett szavazáson – amelyen idén huszonöt hírügynökség vett részt – a svájci teniszező a csúcstartó öt elsőséggel.

Európa legjobb sportolói 2019-ben az európai hírügynökségek szerint:

1. Robert Lewandowski (lengyel, labdarúgás) 180 pont

2. (brit, Formula–1) 176

3. Armand Duplantis (svéd, atlétika) 169

4. Novak Đoković (szerb, tenisz) 85

5. (spanyol, tenisz) 72

6. Primož Roglič (szlovén, országúti kerékpár) 64

7. Tadej Pogačar (szlovén, országúti kerékpár) 52

8. (görög, kosárlabda) 42

9. Iga Świątek (lengyel, tenisz) 32

10. Therese Johaug (norvég, sífutás) 28

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.