A Roland Garros az idén is megmarad a nagy hármas egyikének

A párizsi Roland Garros hű marad a hagyományokhoz, ugyanis a férfi egyesben a nagy hármas két tagja, Novak Djokovics és Rafael Nadal jutott a vasárnap délutáni döntőbe. A szerb versenyző drámai csatában verte a görög Sztefanosz Cicipaszt, aki kétszettes hátrányból állt fel, ám a döntő játszmában már ismét a szerb játszott fölényben. Nadal a 13. döntőjében a 13. győzelmére készül, Djokovics azonban megszakíthatja ezt a páratlan sorozatot.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 14:35
DJOKOVIC, Novak
Belgrád, 2020. június 23. 2020. június 14-én a belgrádi Adria Tour teniszbajnokságon készített kép Novak Djokovic szerb teniszezõrõl. Június 23-i sajtóhírek szerint Djokovic koronavírus-tesztje pozitív lett. Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roland Garros hű marad a közelmúlt hagyományaihoz, a US Open csak kivétel volt. Az idei New York-i verseny előtt sorrendben tizenhárom Grand Slamet csak a nagy hármas valamelyik tagja nyerte meg, ám ott megszakadt ez a sorozat. Persze, ennek meg is volt az esélye, hiszen a térde miatt az Australian Open után úgy döntött, kihagyja az évet, Rafael Nadalt a koronavírus tartotta távol, csak Novak Djokovics indult, ő viszont botrányos körülmények között esett ki – így nyílt ki az ajtó az osztrák Dominic Thiem előtt, aki megszakította ezt a nagy sorozatot.

A három szupersztár tizenhármas szériája előtt a svájci Stan Wawrinka diadalmaskodott Grand Slamen, négy éve New Yorkban nem talált legyőzőre, miután előzőleg a Roland Garroson és az Australian Openen is nyert. Négyükön kívül 2006 óta csak három másik név került GS-trófeára: a brit Andy Murray (Wimbledon 2013, 2016; US Open 2012), a horvát Marin Cilic (US Open 2014) és az argentin Juan Martin del Potro (US Open 2009). Djokovics, Federer és Nadal hegemóniáját jelzi az is, hogy az elmúlt 61 Grand Slamből 52-t ők nyertek, és most egészen biztosan meglesz az ötvenharmadik is.

 

Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

 

Pénteken este ugyanis a járvány miatt mostanra halasztott Roland Garroson előbb jutott viszonylag könnyen a vasárnap délutáni döntőbe, majd este követte őt Novak Djokovics. A szerb nem sétált a fináléba, nagyon keményen meg kellett érte küzdenie a görög Cicipasz ellen. Az első két játszmát magabiztosan nyerte meg 6:3, 6:2-re, majd nem várt fordulat következet: a következő kettőt elveszítette. Hihettük volna, a lélektani előny a görögöt segíti majd, ám Djokovics nem adta fel, Cicipasz lendülete pedig látványosan megtört a döntő szettre. Az első adogatását még hozta, utána azonban hármat is elveszített, így Djokovics 2016 után ismét döntőzhet a Roland Garroson.

– Nagyon nem voltam elégedett azzal, ahogy a harmadik és a negyedik szett befejező szakaszait játszottam – nyilatkozta a szerb a találkozó után. – Ugyanakkor elégedett lehettem a mentális erőmmel, amelyet a mérkőzés egészében megőriztem. Bár elvesztettem egymás után két szettet, végig úgy éreztem, hogy én vagyok a jobb játékos a pályán. Kontrolláltam a játékot, és közben élveztem is.

Cicipasz gratulált Djokovicsnak, akit hihetetlen sportolónak nevezett, a vereség miatt pedig csak saját magát hibáztatta, mert megpróbált új taktikát alkalmazni. Igaz, sokat gyakorolta, ám nem egy Grand Slam-torna elődöntőjében kellett volna kísérleteznie vele.

– Hiba volt az újdonságot bevetni, maradnom kellett volna a bevált játékomnál, amelyben mindig érzem a labdát, és tudom irányítani a játékot is – kesergett.

Djokovics ötödször játszhat döntőt Párizsban, az ellenfele a 13. döntőjében a 13. győzelmére készülő Rafael Nadal, akivel ez lesz az 56. találkozója. Az eddigi négyből hármat elveszített, ebből kettőt éppen Nadal ellen, a sorban az utolsón 2016-ban viszont megnyerte a tornát, akkor a skót Andy Murray-t győzte le. Most nem ő számít a Roland Garros esélyesének, de ahogy megnyerte az elődöntőt, az roppant imponáló volt, és nem teheti túl magabiztossá Rafael Nadalt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.