Róma hőse egy rutinos bosnyák

Az olasz szuperkupáért ezúttal semleges helyszínen, Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában csapott össze a bajnok Juventus és a kupagyőztes Lazio.

Ch. Gáll András
2019. 12. 23. 10:48
Italian Super Cup - Juventus v Lazio
Így született a Sasok győztes találata Rijádban Fotó: Alberto Lingria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címvédő Bayern München a 17. forduló szombati játéknapján 2-0-ra legyőzte a Wolfsburgot, a találkozón Javi Martínez egy futópárbajban részleges combizom-szakadást szenvedett, és legalább másfél hónapig nem végezhet teljes értékű edzésmunkát. A bajorok védelméből októberben előbb Niklas Süle szenvedett térdszalag-szakadást, majd egy héttel később Lucas Hernández dőlt ki részleges bokaszalag-szakadás miatt. Hansi Flick edző dolgát nehezíti, hogy szombaton Joshua Kimmich begyűjtötte az ötödik sárga lapját, így eltiltás miatt nem léphet pályára a január 19-i tavaszi rajton a Hertha ellen. Mi több, Lewandowski hetek óta halasztott ágyékműtétjét már korábban bejelentette a klub. A lengyel támadó – aki a Wolfsburg ellen végigjátszotta az összecsapást – már át is esett az operáción. Lewandowskira 10-14 napos pihenő vár. Flick szerződését pedig legalább a szezon végéig meghosszabbították. A Bayern győztes gólját, akárcsak egy fordulóval korábban, a Freiburg ellen megint a cserejátékos Joshua Zirkzee rúgta, és megint az első labdaérintéséből! Zirkzee 18 éves, holland és nigériai szülők gyermeke. Az őszi idény befejeztével – fennállása során először – a Lipcse telel az élen úgy, hogy még a Német Kupában és a BL-ben is áll.

Bundesliga, 17. forduló: Hoffenheim–Dortmund 2-1, Bayern–Wolfsburg 2-0, Mainz–Leverkusen 0-1 (Szalait a 68. percben lecserélték), Schalke–Freiburg 2-2 (Sallai nem volt a keretben), RB Leipzig–Augsburg 3-1 (Gulácsi védett, Orbán még nem épült fel), Hertha–Mönchengladbach 0-0. Az élcsoport: 1. Leipzig 37 pont, 2. Mönchengladbach 35, 3. Bayern 33, 4. Dortmund 30, 5. Schalke 30.

Így született a Sasok győztes találata Rijádban
Fotó: Reuters

Bemutatkozott egymás ellen az Everton és az Arsenal új menedzsere, Carlo Ancelotti és Mikel Arteta, pocsék meccsen nem született gól. Fontos rangadót nyert meg a Manchester City a második helyen álló Leicester ellen – Rijad Mahrez egykori csapatának rúgott gólt –, és tett ezzel óriási szívességet a Liverpoolnak, amelynek megmaradt a tízpontos előnye. A Boxing Day húzós ajándékot tartogat a Rókáknak, a friss klubvilágbajnok Liverpoolt fogadják. Szégyenszemre a Manchester United kikapott a sereghajtó Watfordtól. A vasárnap esti londoni derbin José Mourinho korábbi csapata, a Frank Lampard dirigálta Chelsea Willian két góljával – a másodikat büntetőből rúgta – simán legyőzte a Special One mostani együttesét, a Tottenhamet. Gyászol az angol futball: szombaton 76 éves korában elhunyt Martin Peters, az 1966-os világbajnoki döntő egyik gólszerzője, a West Ham legendás támadója.

Premier League 18. forduló: Everton–Arsenal 0-0, Manchester City–Leicester 3-1, Watford–Manchester United 2-0, Tottenham–Chelsea 0-2. Az élcsoport: 1. Liverpool (17 mérkőzésből) 49, 2. Leicester 39, 3. Manchester City 38, 4. Chelsea 32, … 7. Tottenham 26, 8. Manchester United 25.

La Liga, 18. forduló: Barcelona–Alavés 4-1, Mallorca–Sevilla 0-2. Az élcsoport: 1. Barcelona 39, 2. Real Madrid 36 (17), 3. Sevilla 34.

Az olasz szuperkupáért ezúttal semleges helyszínen, Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában csapott össze a bajnok Juventus és a kupagyőztes Lazio. Legutóbb is a sivatagi királyság volt a házigazda, idén januárban, akkor a Juventus 1-0-ra legyőzte a Milant. A szaúdiak öt évre 22,5 millió euróért vették meg a rendezési jogot, ebben a periódusban legalább három szuperkupára jogosultak. A Juve volt most is az esélyes, de egy végsőkig kijátszott akció végén a spanyol Luis Alberto a római Sasokat juttatta vezetéshez. Másodpercekkel a félidő lefújása előtt Ronaldo 18 méterről, ballal rárúgta, Strakosha éppen Dybala elé ütötte a labdát, aki közelről bepasszolta, 1-1. Szünet után sokáig unalmas tilitoli folyt, mígnem a 73. percben jobbról átszállt a labda a bal oldalra, ahol Senad Lulić érkezett, és a Lazio 34 éves bosnyák csapatkapitánya belsővel, kapásból beverte a bal sarokba, 2-1. A 82. percben úgy tűnt, Correa eldöntötte a szuperkupa sorsát, mert kiugrott és a hálóba lőtt, de az asszisztens lest jelzett. Picike les volt, de mégiscsak les… Végül a 94. percben Cataldi 23 méteres szabadrúgásból bombagólt lőtt, a labda a lécről vágódott be, 3-1-re győzött a Lazio, ötödször nyerte el a trófeát!

Serie A, 17. forduló: Fiorentina–Roma 1-4, Inter–Genoa 4-0, Atalanta–Milan 5-0 (a Milan legutóbb 24 éve kapott ki öt góllal bajnokin). Az élcsoport: 1. Juventus 42, 2. Inter 42, 3. Lazio 36 (16).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.