Rommá tört autók és kétszer félbeszakított futam az F1-ben + videó

Vasárnap Lewis Hamilton, a Mercedes hatszoros világbajnok pilótája nyerte meg a Formula–1-es Toszkán Nagydíjat. A nehezen induló, tömegbalesetet is hozó, kétszer félbeszakított verseny után a 35 éves brit pilóta pályafutása 90. futamgyőzelmét ünnepelhette, és már csak egy elsőség választja el Michael Schumacher rekordjától.

2020. 09. 13. 17:33
VERSTAPPEN, Max
Scarperia, 2020. szeptember 13. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje, miután balesetet szenvedett a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Toszkán Nagydíján a Mugelló versenypályáján 2020. szeptember 13-án. MTI/EPA/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap a Formula–1 históriájának első Toszkán Nagydíját rendezték meg Mugellóban, és az itt abszolút hazai pályán levő Ferrari – hiszen ez a tesztpályája – is történelmet írt: a maranellói istálló az ezredik F1-es futamán indult, és erre a hétvégére a tűzpiros autóit az első, 1950-es évre emlékezve burgundi vörösre festették. A közeli Firenze központjában kiállították több korábbi vb-t nyert modelljüket, volt fényjáték, de nagy dínomdánomról mostanában szó sem lehet az olaszoknál. Idén látványosan szenved az autósport elit kategóriájának emblematikus csapata, a vb kilencedik futamát a konstruktőri pontverseny hatodik helyéről várhatta. Spában és Monzában pont nélkül maradt, s már az időmérőkön sem végzett az első tízben egyik pilótája sem; ezek után kész csoda volt, hogy Mugellóban Charles Leclerc az ötödik rajtkockát szerezte meg, a négyszeres világbajnok Sebastian Vetteltől szinte papírforma volt a 14. hely.

Hamilton rekordot döntött az időmérőn

Az élről ki más, mint az idei hetedik pole pozícióját elkönyvelő és a vb-n is nagy előnnyel vezető indulhatott a Mercedesszel, mellé csapattársa, Valtteri Bottas került, a rajtrács második sorát pedig a két Red Bull, azaz és Alexander Albon foglalta el. Döbbenetes, hogy Hamilton már pályafutása 95. rajtelsőségét jegyezte, a Mercedesszel – ahol 2013 óta versenyez – pedig 69-et, a jelenlegi csapatával több jött össze neki, mint az örökrangsor második helyén 68 pole-lal álló Michael Schumachernek a teljes karrierje alatt. Emellett a brit pilóta immár 28. különböző pályán szerzett pole pozíciót, ez is rekord, mögötte Vettel a második 23 helyszínnel.

Az 59 körös Toszkán Nagydíjon – amelyre közel háromezer nézőt be is engedtek – viszont Hamilton beragadt a rajtnál, Bottas elment mellette, Leclerc pedig feljött a harmadik helyre. Verstappen autóját éppen csak összerakták a rajtra, és a holland versenyző motorproblémák miatt hátracsúszott, neki is ütköztek, így már az első körben kiesett. A nagy tülekedésben Carlos Sainz (McLaren) megpördült, ám megúszta, a monzai meglepetésgyőztes Pierre Gasly (Alpha Tauri) viszont Verstappenhez hasonlóan a kavicságyban fejezte be a versenyt.

Max Verstappen számára így ért véget az első Toszkán Nagydíj
Fotó: MTI/EPA/AP/Luca Bruno

A baleset miatt bejöhetett a biztonsági autó – a Ferrari előtt tisztelegve erre az alkalomra a Mercedest vörösre festették –, de amikor újraindult a futam, a mezőny végén a feltorlódott autók között tömegbaleset történt, újabb négy pilóta esett ki: Sainz ekkor már nem kerülhette el a sorsát, s Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kevin Magnussen (Haas) és Nicholas Latifi (Williams) is megjárta.

Romeltakarítást kellett elrendelni, piros zászlóval félbeszakadt a verseny, ami igazából még meg sem kezdődött. No persze a versenybe a biztonsági autó mögötti köröket is beszámolják, így az újabb nekirugaszkodás után hivatalosan a 10. körnél tartottunk. Tizenhárom pilóta folytatta a versenyt, mert Esteban Ocon (Renault) sem tudott felállni a rajtrácsra, a fékrendszerével akadt orvosolhatatlan probléma.

Amikor minden körben elmegy valaki Leclerc mellett

Az újraindításnál Hamilton a szélárnyékból előbújva megelőzte Bottast, mondhatni, helyreállt a világ rendje, Leclerc pedig talán maga sem hitte, hogy maradt a harmadik helyen. Nem sokáig, mert a 18. körben Lance Stroll (Racing Point) simán elment mellette, majd a 19-ben Daniel Ricciardo (Renault), a 20-ban Albon, a 21-ben pedig Sergio Pérez (Racing Point) is megelőzte. Hát igen, most ennyit tud a Ferrari.

Bottas a 31., Hamilton a 32. körben állt ki kerékcserére, és a hatszoros világbajnok növelte az előnyét, a bő hat másodperc megnyugtató lehetett a számára. A 43. körben a harmadik helyért küzdő Stroll is a kiesettek táborát gyarapította, a kanadai defektet kapott, kiforgott az autója, és a sóderágyon keresztül a gumifalba csapódott. A Racing Point csúnyán összetört, és még ki is gyulladt. A versenyt újra félbeszakították piros zászlóval, a pilóták a bokszba vonulva készülhettek a harmadik állórajtra a 47. körben, és Bottas esélyt kapott, hogy most újra ő lepje meg Hamiltont. Ehelyett Ricciardo lepte meg a finnt, de Bottas egy körrel később visszavette a második helyét.

Az első helyre nem volt esélye, Hamilton magabiztosan haladt az élen, és meg is nyerte az őrült Toszkán Nagydíjat; a hatszoros világbajnok már 90 futamgyőzelemnél tart, és egyetlen elsőségre van rekordjától. Mugellóban a dobogóra még Bottas és Albon állhatott fel. Az összetettben Hamilton már 55 ponttal vezet Bottas előtt. Ami a Ferrarit illeti, a Toszkán Nagydíjon Leclerc a nyolcadik, Vettel a tizedik helyen zárt, négy és egy pontot szereztek; az ünnepi asztalról legalább morzsák jutottak a házigazdának is.

Toszkán Nagydíj, Mugello (59 kör, 309,497 km): 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:17:30.074 perc; 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 4.880 másodperc hátrány; 3. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 8.064 mp h.; 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 10.417 mp h.; 5. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 15.650 mp h.; 6. Lando Norris (brit, McLaren) 18.883 mp h.; 7. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 21.756 mp h.; 8. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 28.345 mp h.; 9. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 29.770 mp h.; 10. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 29.983 mp h.

Leggyorsabb kör: Hamilton, 1:18.883 perc (58. kör)

A vb-pontversenyek állása kilenc futam után (még nyolc van hátra):

Versenyzők 1. Hamilton 190 pont, 2. Bottas 135; 3. Verstappen 110, 4. Norris 65, 5. Albon 63, 6. Stroll 57, 7. Ricciardo 53, 8. Leclerc 49, 9. Pérez 44, 10. Gasly 43, 11. Sainz 41, 12. Ocon 30, 13. Vettel 17, 14. Kvjat 10, 15. Nico Hülkenberg (német, Racing Point) 6, 16. Räikkönen 2, 17. Giovinazzi 2, 18. Magnussen 1. Csapatok: 1. Mercedes 325 pont, 2. Red Bull 173, 3. McLaren 106, 4. Racing Point 92, 5. Renault 83, 6. Ferrari 66, 7. Alpha Tauri 53, 8. Alfa Romeo 4, 9. Haas 1.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.