Ronald Koeman érinthetetlenekre építheti az új Barcelonát

Hivatalosan is Ronald Koeman lett a Barcelona vezetőedzője, aki két éves szerződést kötött a katalán klubbal. Josep Maria Bartomeu elnök interjút adott a klub televíziójának, amelyben megnevezte azokat a játékosokat, akik érinthetetlenek, semmi pénzért nem eladók, közöttük az élen áll Lionel Messi, az elöljáró szerint a hatszoros aranylabdás nem is akar távozni a Barcelonától.

2020. 08. 19. 17:21
null
Barcelona, 2020. augusztus 19. Ronald Koeman, a spanyol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszó FC Barcelona új, holland vezetõedzõje (j) Josep Maria Bartomeu klubelnökkel a hivatalos bemutatásán Barcelonában 2020. augusztus 19-én. A csapat öt nappal korábban 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentõl a labdarúgó Bajnokok Ligájának negyeddöntõjében. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt nagy meglepetés: Ronald Koeman lett a Barcelona vezetőedzője. A katalán klub hétfő este jelentette be, hogy menesztette a vezetőedzői posztról Enrique Sétient, aki januárban Ernesto Valverdét váltotta a katalánok kispadján. Sétien irányításával a csapat 25 mérkőzést játszott, ezek közül 16-ot megnyert, ötöt elveszített és négyszer döntetlent játszott. A Barcelona második lett a spanyol bajnokságban, a Király Kupában a legjobb nyolc között búcsúzott, a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében pedig 8-2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől, ekkora pofont 1946 óta nem kapott az együttes.

Ezek után a nemzetközi sajtó hamar kiszagolta, hogy a posztra a holland Ronald Koeman – a korábbi magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman testvére – a kiszemelt. Ez szerda délutánra hivatalossá is vált, az 57 éves szakember két idényre szóló, 2022 nyaráig érvényes szerződést kötött a klubbal. Ő egyáltalán nem ismeretlen Barcelonában, játékosként 1989 és 1995 között erősítette a a csapatot, amellyel a spanyol bajnokságot négy, a Király Kupát, a BEK-et és az európai Szuperkupát pedig egy-egy alkalommal nyerte meg, a BEK-döntőben éppen ő szerezte a győztes gólt 1992.ben a Sampdoria ellen.

 

 

A klubhoz 1998-ban másodedzőként tért vissza, és 2000-ig töltötte be ezt a posztot. Azóta a többi között az Ajax, a Benfica, a PSV Eindhoven, a Valencia, a Feyenoord, a Southampton és az Everton együttesét is irányította.

A katalán klub közleménye arról nem tesz említést, hogy Koeman stábjában kik kapnak majd helyet, de a spanyol sportsajtóban a Hoffenheim vezetőedzői posztjáról júniusban távozott Alfred Schreuderről, valamint a Barca korábbi csatáráról, Henrik Larssonról is olvasni.

Ronald Koeman eddig a napig a holland válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, de az ország szövetsége felbontotta a szerződését. A holland sajtó szerint Koeman távozását az Oranje éléről megkönnyítette, hogy az Európa-bajnokságot a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, így a csapatra az idén csak a Nemzetek Ligájában várnak mérkőzések. A holland sportági szövetség szerdán közölte, hogy amíg nem találják meg Koeman utódját, az eddigi másodedző, a 62 éves Dwight Lodeweges irányítja a nemzeti együttest.

Visszatérve Barcelonába, Josep Maria Bartomeu, a klub elnöke terjedelmes interjút adott a klub televíziójának. Ebben elmondta, hogy bár frusztrált, marad a klubnál, Ronald Koeman köré akarja építeni az új csapatot. A klub anyagi helyzetéről úgy fogalmazott, hogy futballkrízisban van a Barcelona. Pénz van, gazdaságilag jó a helyzet, a gond a sportszakmai tervvel és a játékosok bérköltségével van, csökkenteni kell a fizetéseket, hogy új játékosokat igazolhassanak. A 2020–2021-es idényben a klub 320 millió euró bevételtől esik el, a koronavírus-járvány hatásai a következő szezonban súlyosabbak lesznek, mint a most befejeződöttben.

Az elnök megnevezett hét játékost, akik érinthetetlenek: Messi, Ter Stegen, Lenglet, Semedo, De Jong, Griezmann és Dembélé. Ansu Fatiért kapott ajánlatokat, de ő sem eladó, Coutinho pedig visszatérhet a müncheni kölcsönből, ha Koeman számít rá.

Josep Maria Bartomeu klubelnök MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

 

Bartomeu nem említette Luis Suárezt, akinek az ügynökével a De Telegraaf információi szerint az Ajax már felvette a kapcsolatot. Az uruguayi csatár szerződése – Messiéhez hasonlóan – jövő nyáron jár le, ha azonban az előttünk álló idényben a mérkőzések legalább 60 százalékán pályára lép, akkor automatikusan meghosszabbodik további egy esztendővel a megállapodása. A klubelnök Sergio Busquetsről és Sergi Robertóról szintén nem beszélt, de a Cadena COPE rádióadó a két futballista menedzserétől úgy tudja, a klub nem közölte velük, hogy távozniuk kell az együttestől.

Az elnök a Bayern München elleni 8-2-es vereségről és az esetleges lemondásáról ezt mondta:

– A végeredmény ugyanúgy a vezetőség felelőssége is, mint a játékosoké, sőt leginkább az igazgatótanácsé és az elnöké. Könnyen megtehetném, de felelősséggel tartozom a klub felé, úgyhogy nem mondok le. A márciusra előrehozott elnökválasztással felelősségteljes döntést hoztunk. Időt adunk az átmenetre és a döntések meghozatalára a következő vezetőségnek.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy Éric Abidal sportigazgató marad, ő mégis úgy döntött, hogy távozik, Ramón Planes lesz az utódja, az új technikai igazgató. Ő és Koeman döntenek majd a keretben szükséges változtatásokról.

Szerda este Ronald Koeman sajtótájékoztatón nyilatkozott. – Szeretnék együtt dolgozni Messivel, mert képes megnyerni a meccseket – mondta. – Ő a világ legjobb futballistája, egy edző pedig azt akarja, hogy az ő csapatában legyen, ne az ellenfélnél.

Koeman emlékeztetett, Messinek még egy évig él a szerződése a katalánoknál, majd hozzátette, hogy a 33 éves klasszis reményei szerint további éveken át erősíti majd a csapatot. Kiemelte, egyelőre nem beszélt a játékossal, így nem ismeri az álláspontját, ezért arról sem tud nyilatkozni, hogy edzőként neki kell-e majd őt győzködnie a maradásról vagy sem. Hangsúlyozta, Messin kívül másokkal is elbeszélget majd, és világossá tette, hogy csak azokkal hajlandó együtt dolgozni, akik jól érzik magukat a klubnál. Hozzátette, egy 31-32 éves játékos karrierje még messze nem fejeződött be, minden azon múlik, mennyire motiválható és mennyi sikeréhség maradt benne. A szakember az elnökválasztásról – amely kétéves szerződése alatt, jövő márciusban esedékes a Barcelonánál – azt mondta, semmi biztosíték nincs arra, hogy utána is ő ülhet majd a kispadon, de ilyen szempontból egyetlen futballedző sincs biztonságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.