Ronaldo itt, Griezmann ott, de Kanté döntött

A világbajnok Franciaország 1-0-ra legyőzte Portugáliát, és ezzel megszerezte a csoportgyőzelmet a Nemzetek Ligája 5. fordulójában Lisszabonban. A mérkőzés egyetlen gólját N’Golo Kanté szerezte, akinek a 44. meccsén ez mindössze a második találata volt a válogatottban.

Magyar Nemzet
2020. 11. 14. 22:42
Poba, Paul; Hernandez, Lucas
Kazany, 2018. június 30. A francia Paul Pogba (k) és csapattársai, miután 4-3-ra gyõztek a Franciaország – Argentína mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében Kazanyban 2018. június 30-án. (MTI/EPA/Diego Azubel) Fotó: Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókor kapott pofonnak nevezte Didier Deschamps, hogy a francia válogatott szerdán 2-0-s vereséget szenvedett hazai pályán Finnországtól. Az persze egy tartalékos csapat volt, amit a legjobban az érzékeltetett, hogy a Portugália elleni Nemzetek Ligája-meccsre tíz helyen változtatott a kezdőben Deschamps. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az egyetlen maradó Paul Pogba új csapattársakat kapott maga köré.

És mennyivel jobban működött így a francia válogatott! Ugyan a lisszaboni zárt kapus meccs első lövését adta le a hatodik percben, miután lefordult a védőjéről, de Hugo Lloris védett, majd inkább francia helyzetek alakultak ki. Rögtön Ronaldo lökete után Kingsley Coman cselezte lövőhelyzetbe magát, ám Rui Patrício kapus a helyén volt. Az első igazán nagy helyzetre sem kellett sokat várni, a 11. percben szép passzal hozta ziccerbe Anthony Martialt, a Manchester United támadója azonban a portugál kapus lábába lőtte a labdát.

Martial mesterhármast is elérhetett volna az első félidőben, ezután ugyanis még két nagy helyzete maradt ki. A 30. percben Griezmann szabadrúgása után Varane fejelte vissza a labdát Rabiot-nak, aki szép mozdulattal a kapu felé húzta a labdát, amibe Martial az ötösön belül fejelt bele, Patrício már verve volt, de ezúttal a kapufa védett helyette. A félidő hajrájában pedig Hernandez beadása után tette kapura a labdát becsúszva a MU franciája, azonban a portugál kapus reflexmozdulattal hárított.

Gól nélküli döntetlennel, közel azonos labdabirtoklási aránnyal és ugyanannyi kapura lövési kísérlettel vonultak szünetre a csapatok, de a helyzetek minősége alapján a franciák jártak közelebb a vezetéshez. Ahhoz, amit a szünet után nem sokkal meg is szereztek: szép kényszerítő után Rabiot tört be a portugál tizenhatoson belülre, a lövése után Patrício éppen Kanté elé ütötte ki a labdát, aki közelről a kapuba lőtt az 54. percben – 0-1.

 

A Chelsea védekező középpályása rögtön a második válogatott meccsén szerzett egy gólt, de azóta ez volt az első találata a nemzeti csapatban több mint négy év után. A folytatásban Portugália próbálkozott az egyenlítéssel, és két nagy lehetősége is akadt: előbb a 60. percben Lloris védése utána Fonte fejelt a kapufára, majd a 75. percben a Tottenham kapusa nagy bravúrral hatástalanította Moutinho nagy erejű löketét. Az eredmény már nem változott a végéig.

Győzelmével a francia válogatott megszerezte a csoportja első helyét, hiszen egy fordulóval a vége előtt három pontos előnyre tett szert Portugáliával szemben, azonos pontszámnál pedig az egymás elleni eredmények rangsorolnak, amiben most már Deschamps csapata áll jobban a lisszaboni sikerrel (Párizsban döntetlen lett a vége).

A játéknap többi mérkőzése közül a németek Leroy Sané egy és Timo Werner két góljával 3-1-re legyőzték Ukrajnát, amelyben a Ferencváros légiósai közül Olekszander Zubkov kezdőként 74 percet játszott, Ihor Haratin pedig a 86. percben szállt be. Sikerével átvette a vezetést a csoportjában a német válogatott, miután a másik mérkőzésen Spanyolország csak 1-1-et játszott Svájcban, méghozzá úgy, hogy emberelőnyben fejezte be a meccset, és Sergio Ramos két tizenegyest is kihagyott.

Nemzetek Ligája, csoportkör, 5. forduló, mai program:

A liga

Németország–Ukrajna 3-1

Portugália–Franciaország 0-1

Svájc–Spanyolország 1-1

Svédország–Horvátország 2-1

C liga

Azerbajdzsán–Montenegró 0-0

Ciprus–Luxemburg 2-1

D liga

Málta–Andorra 3-1

San Marino–Gibraltár 0-0

Lettország–Feröer szigetek 1-1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.