Ronaldo rekordja Lewandowski célkeresztjében

Robert Lewandowski félelmetes termelékenysége – hét BL-meccsen 13 gól,1,85-ös mérkőzésenkénti gólátlag – előrevetíti annak a lehetőségét, hogy a lengyel csatár megdönti Cristiano Ronaldo 17 gólos BL-idénycsúcsát. Ha már az Aranycipő és az Aranylabda kicsúszott a kezéből…

Ch. Gáll András
2020. 08. 10. 8:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronaldo rekordja, az egy Bajnokok Ligája-idényben szerzett 17 gól abszolút elérhető közelségbe került számára, miután a Chelsea elleni szombati nyolcaddöntő-visszavágón két góllal és két gólpasszal volt részese a 4-1-es Bayern-győzelemnek és az összesítésben 7-1-es továbbjutásnak.

Bár nem egy naptári év, de azért nyugodtan nevezhetjük a 2019–2020-as idényt annus mirabilisnek Robert Lewandowski karrierjében. A 18 csapatos Bundesligában 31 mérkőzésen 34 góllal lett gólkirály, ami mérkőzésenként 1,09-es átlag, lényegesen jobb, mint a 20 csapatos Serie A-ban 37 meccsen 36 gólt elérő Ciro Immobile 0,97-es mutatója; az európai Aranycipőt azonban nem gólátlag, hanem gólmennyiség alapján ítélik oda.

De a 31 éves lengyel nemcsak az Aranycipőről maradt le, hanem az Aranylabdáról is, amit a France Football nehezen érthető döntésének megfelelően nem osztottak ki a koronavírusos évben.

Lewandowski olykor még cifrázza is
Fotó: MTI/EPA

Sebaj, még itt van a Bajnokok Ligája-idénycsúcs megdöntésének lehetősége. Ebben a kiírásban hét mérkőzésen 13 gólt szerzett Lewa, legutóbb szombaton a Chelsea-nek kettőt rúgott, és így karnyújtásnyira van 17 gólos BL-idénycsúcsától, amit 2013–2014-ben állított fel. Csakhogy most Lewandowskinak kevesebb mérkőzés áll a rendelkezésére, maximum három, mert a lisszaboni buborékban csapatonként csak egy-egy negyeddöntőt és elődöntőt rendeznek, nincs visszavágó, mint ahogy a döntő is értelemszerűen egymeccses. És hát pénteken még túl is kell jutnia a Bayernnek a javuló formát és Messit mutató Barcelonán. Mondhatnánk, mi sem könnyebb ennél, 2013 tavaszán már két meccsen hét gólt rúgtak a bajorok a katalánoknak, ráadásul még Lewandowski nélkül! Mindenesetre, ha eljut a döntőig a Bayern, akkor három meccsen legalább négy gólt kell szereznie a lengyelnek a csúcsbeállításhoz, és ötöt a rekorddöntéshez. Nehéz, de nem lehetetlen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.